Dolar 16 lirayı zorluyor: Arka kapıdan satış yavaşladı kur fırladı

Dolar 16 lirayı zorluyor: Arka kapıdan satış yavaşladı kur fırladı

Uzun zaman sonra yeniden artışa geçen dolar 18 Mayıs sabahında 15,94 lira bandında ilerleyerek zirveyi gördü. İki haftada TL, dolar karşısında yüzde 7 değer kaybederken kamu bankalarının son iki gün içinde bir milyar dolardan fazla döviz satışı ile piyasaya müdahale ettiği yönünde iddialar gündeme geldi. Analistler ise kur politikasının sürdürülebilirliğini sorgulamaya devam ediyorlar.

Dövize Endeksli mevduatların devreye girmesinden bu yana TL ilk kez büyük dalgalanma yaşıyor. Dolar dün 15.93 lirayı test ederken TL’nin dünkü kaybı yüzde 2.2 oldu. Euro ise yüzde 3 yükselişle 16.81 lirayı gördü.

Doların küçük adımlarlar yavaş yavaş yükselişini değerlendiren analistler, kamunun 16 lira sınırında yeni bir savunma hattı kurmadığı şeklinde yorumladı. ABD merkezli finans ajansı Bloomberg’in aktardığına göre, kamu bankaları son iki gün içinde bir milyar dolardan fazla döviz satışı ile piyasaya müdahale etti. Ancak bankacılar müdahalelerin temposunun yavaşladığına işaret ediyor.

TL, DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 7 DEĞER KAYBETTİ

Son iki haftada TL dolar karşısında yüzde 7 değer kaybetti. Dolar günü 15.7900 liradan, Euro ise 16.6200 liradan tamamladı. Kur bu iki haftada 1 TL’nin üzerinde yükseldi. Bu yıl yüzde 18.5 değer kaybeden Türk Lirası, Sri Lanka Rupisi ve Gana Cedisi ardından dünyanın en kötü performans gösteren üçüncü para birimi oldu. InTouch Capital Markets analisti Piotr Matys, liradaki düşüşün Türkiye ekonomisinin yükselen enerji fiyatları ve küresel ekonomik yavaşlamaya ilişkin risklere karşı kırılganlığını yansıttığını belirtti.

REZERVLERDE 5-6 MİLYAR DOLAR ARASINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

TCMB'nin rezervleri piyasada yakından takip edilirken Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu 2 bankacı TCMB net rezervlerinde geçen hafta 3-4 milyar dolar arasında, toplam rezervlerinde ise 5-6 milyar dolar arasında düşüş bekliyorlar.

SADECE TL'DE DEĞER KAYBI YAVAŞLAYACAK

Birçok bankacı kamunun 15 ve 15.5 seviyesinde güçlü dolar satışı yaparak bu seviyeyi savunmadığını, sadece TL'ye değer kaybını yavaşlatacak adımlara devam ettiğine dikkat çekiyorlar. Bankacılar kamunun 16 seviyesini döviz satışlarıyla savunup savunmadığını da izleyecek.

HAREKETLER DALGALI KUR REJİMİ OLARAK NİTELENDİRİLİYOR

TCMB ihracatçı döviz gelirlerinin yüzde 40'ını ve KKM uygulamasının döviz kısmını rezervlerine katsa da bankanın rezervleri aynı oranda artmıyor.

Aradaki fark kurda hükümetin tanımıyla "istikrar" için kullanılıyor. TCMB resmi olarak kurdaki müdahalelerini kabul etmezken hareketleri dalgalı kur rejimi olarak nitelendiriyor.

Artan enerji maliyetlerinin de etkisiyle Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu döviz finansman miktarı her geçen gün artarken Türkiye'nin enerji ithalatının neredeyse tamamı TCMB'nin rezervlerinden karşılanıyor.

2008'DEN BU YANA REKOR SEVİYEYE ÇIKTI

Türkiye'nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS'ler dün 718 puanı aşarak Refinitiv verilerine göre 2008'den bu yana rekor seviyeye çıktı. CDS dün günü 706/716 seviyesinden tamamladı.

Türkiye'ye ait varlıkların taşıdığı risk hakkında gösterge olan CDS'teki belirgin yükseliş Hazine'nin dolar borçlanma maliyetlerini yükseltirken, bankacılar maliyetlerin çift haneye yaklaştığına dikkat çektiler.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN