Dolar biriktirenler 25 gün sonrasına hazırlanın! Her şey tepetaklak oluyor

Dolar biriktirenler 25 gün sonrasına hazırlanın! Her şey tepetaklak oluyor

Goldman Sachs’ın Eski Başekonomisti Robin Brooks’tan Türkiye ekonomisi için uyarı: Seçimlerden sonra Dolar kuru devalüasyonu bekleniyor.

Goldman Sachs’ın eski başekonomisti Robin Brooks, Türkiye’de 31 Mart’ta gerçekleşecek seçimlerin ardından Türk Lirası’nda büyük bir değer kaybı yaşanacağı konusunda uyarıda bulundu. Brooks, seçimler sonrası dolar kurunun büyük bir devalüasyona uğrayacağını ve Türk Lirası’nı tutanları zor günlerin beklediğini ifade etti.

Türkiye ekonomisi, 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala yeni risklerle karşı karşıya. Geçtiğimiz hafta piyasalarda artan döviz talebi, döviz bürolarının kapılarını kapatmasına yol açarken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gösterge kur ile piyasa kuru arasındaki farkın artması üzerine yeni düzenlemeler yayınladı.

img-3902.jpeg

Brooks, 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türk Lirası’nda yeni bir değer kaybı sürecinin başlayacağını öngörüyor. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “31 Mart yerel seçimlerinin ardından büyük bir devalüasyon bekliyorum. Türkiye’nin seçimler sonrası devalüasyon yapma geçmişi bulunuyor; 2023 genel seçimlerinden sonra da benzer bir durum yaşandı.” dedi.

Devalüasyon, bir ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün hükümet kararıyla düşürülmesi anlamına geliyor. Eğer Brooks’un öngörüsü gerçekleşirse, bu, halihazırda 32 lira civarında olan dolar/TL kuru için daha da sert yükselişler anlamına geliyor.

28 Mayıs’taki seçimlerin ardından TCMB’nin dolar kuru üzerindeki baskısını kısmen azaltması ve kurda ani hareketlerin yaşanması, yeni bir devalüasyonun Türk Lirası’nın değerinin daha da düşmesine yol açacağını gösteriyor.

Bununla birlikte ekonomist Atilla Yeşilada, seçimlerin yerel seçim olması ve ekonomik değişkenlerde önemli bir farklılık yaratmayacağını belirterek, 31 Mart sonrası ekonomik göstergelerde büyük bir değişiklik beklemediğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN