Dolar kuru içi flaş tahmin! Aralık 2023'te 1 doların kaç TL olacağını açıkladılar

Dolar kuru içi flaş tahmin! Aralık 2023'te 1 doların kaç TL olacağını açıkladılar

Son zamanlarda, Türk Lirası'nın Amerikan Doları karşısındaki değeri en tartışmalı konulardan biri haline gelmiştir. Bu konuda ekonomistler ve yatırım bankaları arasında çeşitli tahminler ve görüşler paylaşılmaktadır. İşte detaylar...

Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci tur seçimlerini kazanmasının ardından piyasaların nasıl bir yöne gireceği, özellikle döviz cephesinde neler olacağı yatırımcılar tarafından merak edilmektedir. Seçim öncesinde yapılan tahminlere göre, Erdoğan'ın yeniden seçilmesi durumunda doların Türk Lirası karşısında 30 liraya kadar yükselebileceği öngörülmekteydi. 28 Mayıs Pazar günü gerçekleşen seçimlerin ardından ise piyasaların nasıl bir tepki vereceği ve dolarda ani hareketlerin olup olmayacağı konusu dikkatle takip edilmektedir.

İkinci tur seçimlerinin ardından piyasalar, tahminlere göre beklenenden daha olumlu bir havayla haftaya başlamıştır. Dolar kurunda sınırlı yükselişler gözlenirken, borsa ise son iki gündür olumlu bir seyir izlemektedir. Ancak uzmanlar, bu iyimserliğin ne kadar süreceği konusunda kesin bir şey söylemekten kaçınmaktadır. Çünkü piyasalar, seçim sonuçlarının ardından daha çok ekonomi yönetiminin kimin elinde olacağına ve uygulanacak politikalara odaklanmış durumdadır. Bu nedenle tahminler de uygulanacak politikalara bağlı olarak değişebilmektedir.

Düşük faiz politikasının devam etmesiyle enflasyonla mücadele edilmesi durumunda piyasalarda volatil bir ortamın sürmesi ve dolarda yükselişlerin yaşanabileceği öngörülmektedir. Capital Economics'in Gelişmekte olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Liam Peach, 2023 yıl sonunda doların Türk Lirası karşısında 26 lira seviyesinde olabileceği beklentisini dile getirmiştir. Peach, seçimlerin ardından Türkiye ekonomisinin daha büyük bir makroekonomik istikrarsızlığa doğru ilerlemesi ve Türk Lirası'nda büyük düşüşlerin gündeme gelmesi ihtimalini savunmaktadır.

26 LİRA SEVİYESİNE ÇIKACAK

DOLAR TL

Foreks'te yayınlanan habere göre, Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Liam Peach, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz, gevşek mali politika ve sınırlayıcı döviz regülasyonlarının Türk ekonomisinde çeşitli dengesizliklere yol açtığına dikkat çekti. Peach, yüksek enflasyon, yüksek cari işlemler açığı, zorlu dış finansman koşulları ve aşırı değerli kur gibi sorunlara işaret etti.

Peach, Türkiye'nin geçen yıl tüm zorluklarla başa çıktığını, ancak son aylarda ortaya çıkan çatlaklar ve sürdürülebilir olmaktan uzak politikaların giderek daha fazla endişe yarattığını belirtti. Ekonomist, Türk Lirası'nın 2023 yılında ABD doları karşısında yüzde 25 değer kaybederek 26 lira seviyesine gerileyeceği tahmininde bulundu.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN