Doların geleceğini gören Selçuk Geçer'den şok eden açıklama: "2 gün sonra alınacak karar yüzde yüz bu olacak"

Doların geleceğini gören Selçuk Geçer'den şok eden açıklama: "2 gün sonra alınacak karar yüzde yüz bu olacak"

FED’in 25-26 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek olan toplantı sonrasında yapılacak olan faiz kararını öğrenmek için beklemekte olan piyasanın nabzını tutan, dolar kuru ve ekonomi yönetimine dair analizleriyle bilinen Selçuk Geçer, "Karar yüzde yüz olarak bu olacak" şeklindeki ifadesiyle yatırımcılara faiz oranındaki değişikliği önceden duyurdu.

ABD'de enflasyon verilerinin tahminlerin altında olmasına karşın, çekirdek enflasyonun düşürülemediği gerçeği, 25-26 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek Fed toplantısından yeni bir faiz oranı kararı çıkabileceği yönünde beklentilere yol açıyor. Fed Başkanı Powell, geçmiş haftalarda yapmış olduğu açıklamayla, yıl sonuna kadar iki kez daha faiz oranının yükselebileceği konusunda işaretler verdi.

Türkiye'nin ekonomi yönetimi ve dolar kuru üzerine yapılan değerlendirmelerle tanınan ekonomist Selçuk Geçer, SWAP piyasalarının yüzde yüz olasılıkla 25 baz puanlık bir faiz artışını öngördüğünü belirtti ve toplantıdan çıkacak kararı yatırımcılara erken bir şekilde bildirdi.

Faiz artırımı kararının küresel piyasaları ve Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceği konusundaki tahminlerini de paylaşan Geçer, yatırımcılara şöyle seslendi:

2.jpg

"ALTIN RAKAMLARINDA BİR DÜŞÜŞ BEKLEYEBİLİRİZ"

"Dünya genelinde Fed tarafından bu hafta açıklanacak faiz kararı beklenmekte. SWAP piyasaları yüzde 100 oranında 25 baz puanlık bir faiz artışının kaçınılmaz olduğunu düşünüyor. Bu durum bize şu bilgiyi veriyor: Fed, bu yıl gerçekleştireceği ilk faiz artırımına gidecek ve ikinci faiz artırımı da gündemde kalmaya devam edecek. Tabii ki 'birinci ve ikinci' derken, geçen ay faizlerin sabit bırakılmasına karar verildiği için, önceki faiz artışlarını saymıyoruz. Powell, iki faiz artışının daha gerçekleşeceğini ve sonrasında yüksek seviyelerin korunacağını belirtmişti.

Bu beklentiler sonrasında SWAP piyasaları, bu toplantıdan faiz artışı çıkacağına dair yüzde yüz bir kanaate sahip. Peki, piyasalar neden bu sonuca varıyor, onu anlatayım. Evet, ABD'de enflasyon düşüyor, fakat çekirdek enflasyon hala yüksek seyrediyor. Diğer yandan, işsizlik ödeneği başvurularında net bir düşüş mevcut. Geçen hafta perşembe günü 228 bin kişi başvuru yapmıştı. Bu düşüşün aslında faiz artırımı yönünde bir destek olduğunu belirtiyorlar, çünkü piyasalar işsizliğin artmasını ve istihdamın azalmasını öngörüyor.

Son zamanlarda geriye giden dolar endeksi, Fed kararını bekleyen ons altın ve gümüşün düşmesiyle birlikte, bu kararı bekliyor. Tabii ki, ekonominin doğası gereği ABD'nin alacağı faiz kararı, dolarda bir güçlenme yaratırken, bununla birlikte altın fiyatlarında bir düşüşün habercisi olacaktır.

1.jpg

"DOLAR KURU 30 LİRAYI AŞACAK"

Altın fiyatlarındaki düşüş uzun vadeli olmasa da, kısa bir süreliğine aşağı yönlü bir hareket görebiliriz. Yazın ilerleyen aylarında, daha önce de belirttiğim gibi, ons altın, gram altın ve çeyrek altın rakamlarında yükselişin devam edeceğini düşünüyorum.

Dolar kuru açısından bakıldığında, Türk lirasının değer kaybetmesi ve Temmuz ayında beklenen enflasyon verileri düşünüldüğünde, dolar endeksinin uluslararası piyasalarda yükselişe geçmesiyle birlikte dolar/TL paritesi de yükselişe devam edecektir.

Türkiye tarafındaki gelişmeler devam ediyor. Son dakika bilgisi olarak, Finansal Hizmetler Güven Endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3.7'lik bir artış gösterdi ve 162.3 oldu. Yani piyasalara bir sıcak para girişi olabileceğine dair sinyaller gelmeye başladı.

Dolar için 28 liralık bir yakın gelecek tahmini yapılabilir. Yaz aylarının sonunda, kısa vadeli dış borcun ödenmesi ve turizm gelirlerindeki düşüş de göz önüne alındığında, yıl sonunda 30 lira üzerinde bir kur seviyesi bizi bekliyor.

S&P'DEN TÜRKİYE'YE YATIRIM SİNYALİ

Özellikle Mehmet Şimşek ve ekibinin uyguladığı güncel politikaların etkisiyle, dış yatırımcıların Türkiye'ye ilgi gösterme ihtimalleri hakkında spekülasyonlar yoğunlaşmış görünüyor. İşler yolunda mı ilerliyor? Şu an için öyle görünüyor. Ancak yabancıların Türkiye'ye hızla akın edeceklerini düşünmek yanıltıcı olabilir, zira halen onlar için gözlem süreci devam ediyor.

Bu durumu nasıl biliyoruz? S&P direktörü Frank Gill'den gelen bir dizi açıklama söz konusu. Diğer bir deyişle, Türkiye'deki ekonomik rasyonellik ve Türkiye'nin ekonomik gücü görünüşte sağlam; ancak daha detaylı bir bakış açısı, Türk ekonomisinin ne denli hassas olduğunu ortaya çıkarıyor. Gill, Türkiye'yi takip edeceklerini belirtiyor ve eğer gerçekçi politikalar izlenirse, belki de Türkiye'nin kredi notunda bir artış olmayabilir, ancak en azından daha pozitif bir görüş ve Türkiye hakkında daha olumlu ifadeler duymaya başlayacağız kredi derecelendirme kuruluşlarından. Bu durum dolaylı olarak Türkiye'ye yabancı para girişini bir nebze hızlandırabilir.

Ek olarak neler var? Erdoğan'ın ifadeleri var. Bazıları tartışmalı olabilir, ancak çoğunluğunun vatandaşın yaşadığı gerçeklikle çok az ilgisi var. Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının Avrupa'ya kıyasla daha düşük olduğunu iddia ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN