Dört ayın ardından bir ilk: TL'nin reel değerinde ağustosta yükseliş

Dört ayın ardından bir ilk: TL'nin reel değerinde ağustosta yükseliş

TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi TL'de dört ay sonrasında bir ilk yaşandı. TL'nin reel değeri sınırlı değer kazanmış olduğu ağustos ayında 52.5'e yükselerek dört aylık düşüşün ardından tekrar yükseliş gösterdi.

TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, 14 ve 28 Mayıs Seçimlerinin ardından TL'nin keskin şekilde değer yitirmesine paralel olarak haziran ve temmuz ayında da sert düşüş kaydetti. Endeks, Temmuz ayında 48.7 ile Aralık 2021'den bu yana en düşük değeri görmüştü.

Endeks, Aralık 2021'de 47.61 ile 1994 yılından bu yana en düşük değere gelmesi ardından geçen bu yıl Mart ayına kadar kademeli yükselerek 60 seviyesine yaklaşmıştı.

Dünya'nın haberine göre; reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.

Reel efektif kurun azalışı, TL'nin reel olarak değer kaybettiğini, yani Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının düştüğünü gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN