Döviz fiyatları ile ilgili kritik uyarı: Ağustos'ta faiz düşerse ne olur?

Döviz fiyatları ile ilgili kritik uyarı: Ağustos'ta faiz düşerse ne olur?

Yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, göreve geldiği günden bu yana politika faizini düşürmedi, bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'faiz tezi'ne uygun düşmediği için de dikkat çekti. Merkez Bankası Temmuz'da yine faizi sabit tuttu. Son olarak JPMorgan'ın hazırladığı rapora göre de Türkiye 2 ay daha faiz indirimine gitmeyecek. Dünya yazarı Alaattin Aktaş, Merkez'in olası bir faiz indirimine gitmesi durumda döviz fiyatlarının nasıl etkileneceğini yazdı.

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, Merkez'in olası bir faiz indirimine gitmesi durumda döviz fiyatlarının nasıl etkileneceğini yazdı.

Bugünkü köşesinde Aktaş, şu ifadeleri kullandı: "Neti yıllık Enflasyon civarında olan ve şu durumda bile reel kazanç sağlamayan TL mevduatın faizi daha da aşağı inecek ve 'ters dolarizasyon' beklerken, 'tam dolarizasyon' gerçekleştirilmiş olacak demektir."

"HIZLI DALGALANMANIN SANCINI ÇEKİYORUZ"

Aktaş, yazısına şöyle devam etti: "Dolar yaklaşık ilk yedi aylık dönemde TL’ye karşı yüzde 16, euro yüzde 12 değer kazandı. (Dikkat, bu oranlar TL'nin değer kaybı değil!) Bu oranlar yedi ay için bile çok, kaldı ki ilk altı aydaki oran daha yüksekti ya da baz olarak geçen yıl sonu değil de bu yılın şubat ayı alınsa oran daha da yüksek çıkacaktı. Yani biz TL’nin değer kaybı kadar, yaşanan hızlı dalgalanmanın sancısını da çekiyoruz.

"KiMSENİN TL'YE GEÇTİĞİ YOK"

TL’nin temmuz ayındaki değer kazanımı da özellikle turizm sayesinde bollaşan dövizden kaynaklandı. Bunu birkaç ay daha yaşarız, sonra eski günlere dönme durumu var. Çünkü döviz arzını artıracak ne doğrudan yatırım girişi söz konusu, ne portföy yatırımı. Bir de vatandaşın dövizden TL’ye döneceği umudumuz vardı. Umut olarak kaldı, kimsenin döviz hesabını bozdurup TL'ye geçtiği yok.

DÖVİZ FİYATLARI NASIL ETKİLENECEK?

Merkez Bankası’nın politika faizi piyasadaki mevduat faizinin temel belirleyicisi. Politika faizi son beş aydır yüzde 19 düzeyinde. Yani marttan ağustosa kadar. Ağustosta değişikliğe gidilir mi, bilemeyiz. Olur ya, değişiklik aşağı yönde yapılırsa neti yıllık enflasyon civarında olan ve şu durumda bile reel kazanç sağlamayan TL mevduatın faizi daha da aşağı inecek ve "ters dolarizasyon" beklerken, "tam dolarizasyon" gerçekleştirilmiş olacak demektir."

NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz değişikliği yapmamıştı. Merkez Bankası başkanı değişiminden sonra Şahap Kavcıoğlu 4’üncü kez politika faizinde değişiklik göstermeyerek, faizi yüzde 19 seviyesinde sabit tutmuştu.

PPK metninde enflasyon risklerine vurgu yapılmış, para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürüleceği yinelenmişti.

Yüzde 19'a sabit bırakılan faizler sonrasında ekonomistler "Ölü taklidine devam. Nisan’dan bu yana faiz değişmedi. O arada enflasyon yüzde 16’dan yüzde 17,5’e yükseldi" yorumunu yapmıştı.

Uluslararası yatırım kuruluşu JPMorgan, Temmuz'un ortasında Merkez Bankası ile ilgili bir rapor hazırlanmıştı. Raporda, TCMB'nin ilk faiz indirimini halen Ekim ayında 50 baz puan ile gelmesinin beklendiği belirtilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN