Ünlü ekonomist Karar'a konuştu: Bayram tatili sonrası piyasalarda neler yaşanacak?

Ünlü ekonomist Karar'a konuştu: Bayram tatili sonrası piyasalarda neler yaşanacak?

Uzun süren Bayram tatili 26 Temmuz Pazartesi günü bitiyor. Bayram boyunca Türkiye'de borsa kapalı kalırken yurtdışı piyasalarında işlemler devam etti. Bayram dönüşü neler yaşabileceğine dair Ekonomistler Platformu Başkanı ve Karar Gazetesi yazarı Oğuz Demir önemli değerlendirmelerde bulundu. Demir, altın ve dövizde rutin rakamların beklendiğini ancak Ağustos ayında açıklanacak olan enflasyon rakamlarının önemli olduğunu belirtti.

HAVA ASAL

Kurban Bayramı tatili nedeniyle iç piyasalar kapalıyken, dış piyasalarda dalgalı bir seyir yaşandı. Ancak hafta sonuna doğru borsalarda kayıplar önemli ölçüde telafi edildi. Türkiye tatildeyken yurtdışı piyasalar kısa bir türbülans yaşadı. Fakat öncü merkez bankalarından gelen destekleyici mesajlar sayesinde kayıplarını kısa sürede toparlandı.

Ekonomistler Platformu Başkanı Oğuz Demir piyasalarda yaşanabilecekleri değerlendirdi. Yarın işleme başlayacak iç piyasalar da dışarıdaki toparlanma nedeniyle sakin bir başlangıç öngören Demir, "Burada önemli olan bizim ayağımıza sıkmamamız. Her şey normale dönmeye başlamışken, durup dururken yanlış bir işin içerisine girişmemize gerek yok" diyerek uyardı.

oguz-demir-ekoniomist.jpgOğuz Demir

TÜRK LİRASI'NDA RUTİN BİR GİDİŞART VAR

Bayram sonrasında bugünkünden farklı bir şey göreceğimizi sanmıyorum. Piyasa rutin durumda. Piyasalar Kıbrıs'la ilgili bir iki tepki geldi onları takip ediyor. Rusya'da bir faiz artırımı oldu. Gelişmekte olan ülkelerde benzer bir beklenti var. Türk Lirası'na bağlı bir sorun varmış gibi bir durum gözükmüyor. Yani rutin bir gidişat var. Biz bayram sonrasında uluslararası gelişmeleri takip ediyor olacağız. Dolaysıyla çok göze batan bir şey olacağını sanmıyorum. Bu rutin sürecin bir süre daha devam edeceği kanaatindeyim.

piyasalar-oguz-demir.jpg

TURİZM DÖVİZ TALEBİNİ KARŞILAYAN BİR ARZ YARATIYOR

Turizmin bir miktar iyi gidiyor olması ortaya çıkacak döviz talebini karşılayacak bir arz yaratıyor. Bir kere her şeyden önce bu önemli. Bir de son 3-4 ayda ihracat ithalattan daha hızlı bir artış gösteriyor. O da döviz ihtiyacının bir miktar daha azalmasına neden oldu. Şu anda öngöremediğimiz siyasi bir şey olmazsa yaz dönemini rutin geçireceğiz.

doviz.jpg

BİZİM İÇİN TEK RİSK ENFLASYON

Döviz bu seviyelerde seyrini sürdürür. Bunun biraz üstü biraz altı olur. Burada tek risk bizim için enflasyon tarafında ve Merkez Bankası tarafında. Ağustos ayında açıklanacak enflasyon rakamları yüksek gelecek. Son zamanlardaki gıda fiyatları enflasyonun yükseleceğini gösteriyor. Yani Merkez Bankası'nın beklediği gibi olmayacak. Merkez bankası rakamlara tepkisiz kalırsa belki o zaman döviz bir miktar yukarı doğru çıkacak.

Ama ortada piyasalar açısından bariz bir risk gözükmüyor. Daha çok dışarıdaki riskler önemli. Özellikle ABD'deki enflasyon, Amerika ve Avrupa Merkez Bankalarının yaklaşımı takip edilecek. Oralardan da ilk gelen sinyaller mevcut gidişatı bozacak gibi değil.

Yazı sakin geçireceğiz. Sakin dediğimiz seviye 8.50 tabi. Bizi yerimizden sıçratacak bir yükseliş olacağını sanmıyorum.

altin.jpg

ALTINDA ABD'Yİ TAKİP EDECEĞİZ

Altında da özellikle Amerikan tarafını takip edeceğiz. Amerika da eğer enflasyon artmaya devam eder, Amerikan Merkez Bankası biraz daha şahin sinyaller verirse durum değişebilir. O zaman altında bir miktar daha yukarı hareket görebiliriz.

Bence burada önemli olan bizim ayağımıza sıkmamamız. Her şey normale dönmeye başlamışken, durup dururken yanlış bir işin içerisine girişmemize gerek yok. Sakin bir şekilde Merkez Bankası da hükümet de bu süreci takip etmeli.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN