Dövizi olan bozdurmaya oraya koşuyor! 1 dolara öyle bir fiyat veriyorlar ki... Seçim öncesi panik

Dövizi olan bozdurmaya oraya koşuyor! 1 dolara öyle bir fiyat veriyorlar ki... Seçim öncesi panik

Merkez Bankası'nın sürekli dolar bozdurup kurlara müdahale etmesi piyasalarda etkisini gösterirken, Kapalıçarşı'da ilginç bir hareketlilik gözlemleniyor. Kapalıçarşı'daki dolar kuruyla MB'nin müdahalesi sonucu bankalar arası piyasada oluşan kur arasında ciddi fark görülüyor. Aradaki farkı gören vatandaşlar dolar bozdurmak için Kapalıçarşı'ya akın ediyor...

Seçim öncesi döviz kurlarında sert artış istemeyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz piyasasına sıkı kontrol ve gözetim uyguluyor. Bu durum, bankalar ile Kapalıçarşı arasındaki dolar kuru farkını açıyor. Piyasadaki bu farkı gören vatandaşlar da, parasının değerini korumak için dolar bozdurmaya Kapalıçarşı'ya koşuyor.

Bir vatandaş bankada dolarını TL'ye çevirmek istediğinde yaklaşık 19,02'lik bir kurla karşılaşırken, Kapalıçarşı'da bu rakam oldukça yukarı çıkabiliyor. Hem sıkı gözetim hem de yüksek kur nedeniyle, birçok kişi dolarını banka yerine Kapalıçarşı'da bozdurmayı tercih ediyor.

1-014.jpg

FARK ÇOK BÜYÜK

Sözcü'de yer alan habere göre; dolar satmak isteyenlerin Kapalıçarşı'ya yönelmesinin sebeplerinden biri de ekranda 19,23 görünen dolar kurunun, bankadan alındığında 19,64 civarında olmasıdır. Kapalıçarşı rakamı da bunun biraz üzerinde yer alsa da, döviz alımlarına yönelik sıkı gözetim nedeniyle, döviz alımı için de Kapalıçarşı tercih edilebiliyor.

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, 5 Nisan'da yayımlanan haberinde Türklerin, bankalar arası kurla açılan fark nedeniyle dolarlarını Kapalıçarşı'da TL'ye çevirmeyi tercih ettiğini yazdı. Kapalıçarşı'daki dolar kurunun, bankalar arası piyasadaki kura göre yaklaşık %2 primli olduğu ve bu oranın 9 ayın zirvesinde olduğu belirtildi.

Seçim sonrası dolar kurunda artış beklentisi de etkili oluyor. 14 Mayıs'taki seçimi kim kazanırsa kazansın dolar kurunda artış beklendiği, vadeli işlemlerin de kurda artışı fiyatlandığı aktarıldı.

'DÜZENLEME BASKISI KAPALIÇARŞI'YA İTİYOR'

Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, "Muhtemelen döviz alım satım fiyatları arasında açılan makas ve düzenleme baskısı nedeniyle insanlar, seçim öncesinde artan fiziki dolar talebiyle birlikte daha kolay işlem yapabilecekleri Kapalıçarşı'ya yöneldi" dedi.

Erkan, "Liralaşma yönünde sıkı adımlar, TL'de yapay fiyatlamalara ve farklı kurların ortaya çıkmasına yol açıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Seçimlere yaklaşırken TCMB'nin dolar talebini kısıtlamaya yönelik düzenlemeleri de artıyor. Bunun son örneği kur korumalı mevduatta (KKM) faiz sınırının kaldırılması oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN