Ekonomistlerin enflasyon beklentileri belli oldu

Ekonomistlerin enflasyon beklentileri belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 3 Mart'ta açıklayacağı Şubat ayı enflasyon verisi öncesi ekonomistlerin tahminleri belli oldu. Anketlere göre Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin aylık bazda ortalama yüzde 2,87 ile 3,00 aralığında artması bekleniyor.

Türkiye ekonomisinin önümüzdeki haftaki en kritik verisi olan Şubat ayı enflasyon rakamları için geri sayım başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merakla beklenen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini 3 Mart Salı günü saat 10:00’da kamuoyuna duyuracak. Veri öncesinde, önde gelen finans kuruluşları ve ekonomistlerin gerçekleştirdiği anket çalışmaları, şubat ayında enflasyonun aylık ve yıllık bazda yükseliş eğilimini sürdüreceğine işaret ediyor.

OCAK AYI VERİLERİ BEKLENTİLERİ AŞMIŞTI

Yılın ilk ayında açıklanan veriler, piyasa öngörülerinin üzerinde bir gerçekleşmeye sahne olmuştu. Ocak ayı TÜFE verisinde aylık artışın yüzde 4,20 olması beklenirken, gerçekleşme yüzde 4,84 seviyesinde kaydedilmişti. Bu ivmeyle birlikte yıllık enflasyon Ocak ayı itibarıyla yüzde 30,65 olarak kayıtlara geçmişti. Şubat ayı verileri, bu yükseliş trendinin hızını tayin etmesi bakımından büyük önem taşıyor.

AA FİNANS ANKETİ: YILLIK ENFLASYONDA %31,42 TAHMİNİ

33 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlarına göre, piyasa uzmanları Şubat ayında fiyat artışlarının devam etmesini bekliyor. Ankete dair öne çıkan veriler şu şekilde:

  • Aylık Beklenti: Ekonomistlerin aylık enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,87 oldu. Tahminler yüzde 2,30 ile yüzde 3,39 gibi geniş bir aralıkta seyretti.

  • Yıllık Öngörü: Aylık ortalama beklenti olan yüzde 2,87’nin gerçekleşmesi durumunda, bir önceki ay yüzde 30,65 olan yıllık enflasyonun yüzde 31,42’ye yükseleceği hesaplanıyor.

  • 2026 Sonu Hedefi: Ankete katılan uzmanların 2026 yılı sonu için enflasyon beklentilerinin ortalaması ise yüzde 24,16 olarak belirlendi.

MATRİKS HABER ANKETİ: AYLIK %3 ARTIŞ BEKLENİYOR

Bir diğer kapsamlı çalışma olan Matriks Haber anketi de benzer sonuçlar ortaya koydu. 26 ekonomistin katıldığı bu çalışmada beklentiler bir miktar daha yukarıda şekillendi:

  • Katılımcılar, Şubat ayında TÜFE’nin aylık bazda yüzde 3,00, yıllık bazda ise yüzde 31,51 artacağını tahmin etti.

  • Anketin genel ortalaması ise aylık yüzde 2,95, yıllık yüzde 31,47 seviyesinde gerçekleşti.

BANKA VE ARACI KURUMLARIN TAHMİN ARALIĞI

Şubat ayı TÜFE verisi için tahminlerini paylaşan 23 banka ve aracı kurumun verileri, piyasadaki görüş ayrılıklarını da yansıtıyor. Kurumların aylık bazdaki en düşük artış beklentisi yüzde 2,30 iken, en yüksek beklenti yüzde 3,40 olarak kaydedildi. Yıllık bazdaki tahminler ise yüzde 29,80 ile yüzde 32,08 bandında yer alarak, enflasyonun yüzde 30 sınırının üzerinde kalmaya devam edeceği yönündeki beklentiyi güçlendirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN