Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, son dönemde kamuoyunda 'gizli zam' olarak anılan elektrik faturalarındaki uygulamanın revize edilebileceği ve doğalgazda da benzer, tüketim esaslı kademeli tarife sisteminin düşünüldüğünü açıkladı.
Kritik açıklama, enerji zamları 2026 ve elektrik ve doğalgaz faturaları gibi konuları gündemin üst sıralarına taşıdı.
Özellikle Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) revizesi ve 4000 kilovatsaat (kWh) sınırı gibi konular, yüksek faturalarla karşılaşan milyonlarca abonenin merak ettiği güncel gelişmeleri yansıtıyor.
EPDK KARARI İLE APARTMAN ELEKTRİĞİNE YÜZDE 95,9 ZAM
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından 31 Ekim 2025 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, elektrik faturalarına dolaylı artış yansıdı.
Karara göre, apartmanların ortak kullanımındaki elektrik tüketimi yıllık 4 bin kWh ile sınırlandırıldı.
Türkiye'deki evlerin ortalama yıllık enerji tüketiminin yaklaşık 5 bin kWh civarında olduğu göz önüne alındığında, bu sınırın aşılması durumunda devlet sübvansiyonu kaldırılıyor ve aşan miktar doğrudan yüksek tarife ile faturaya yansıtılıyor.
Uygulama, ortalama 1000 kWh'lik bir tüketimin sübvansiyonsuz fiyatla faturalandırılmasına ve bazı hanelerde yüzde 95,9'a varan zam artışlarına neden oldu.
Bakan Şimşek'ten vergi ve harç zamları için ters köşe! Yeniden değerleme oranına bakılmayacak
BAKAN BAYRAKTAR'DAN SKTT REVİZE SİNYALİ VE YENİ KADEME DÜŞÜŞÜ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 15. Türkiye Enerji Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) uygulamasının belli bir gelir düzeyinin üzerindeki yurttaşlar için revize edildiğini belirtti.
Bakan Bayraktar, EPDK'nin belirlediği 4000 kilovatsaat sınırını kastederek, "Bunu muhtemelen 2026'da bir kademe daha aşağı çekebiliriz" ifadesini kullandı.
DOĞALGAZDA DA TÜKETİM ESASLI KADEMELİ TARİFE GELİYOR
Bakan Bayraktar, gelecek yıl enerji fiyat ayarlamalarının beklenen yüzde 18-20 civarındaki enflasyon oranına paralel olacağını aktardı.
Bununla birlikte, doğalgaz abonelerini yakından ilgilendiren bir planı da duyurdu.
Bakan Bayraktar, "Bunun dışında SKTT benzeri bir uygulamayı doğalgazda, tüketim esaslı olarak 2026'da düşünmeye devam ediyoruz" dedi.
2,5 MİLYON HANE FAHİŞ FİYATLARDAN ETKİLENDİ
4000 kilovatsaat sınırının getirdiği kademeli tarife sistemi, 1 Şubat 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi.
Bu sistemde, yıllık tüketimi belirlenen sınırın üzerinde olan aboneler sübvansiyon avantajından faydalanamıyor ve daha yüksek elektrik fiyatlarıyla karşılaşıyor.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından yapılan açıklamalara göre, dört kişilik bir ailenin asgari elektrik tüketimi aylık yaklaşık 240 kWh iken, kalabalık ailelerin bu miktarın çok üzerinde elektrik kullandığı biliniyor.
5 bin kWh'ten 4 bin kWh'e düşürülen kademe sınırı nedeniyle, tahmini olarak 2,5 milyon hane yüksek elektrik faturalarından ciddi şekilde etkilendi.
Aidatlar uçuyor, EPDK izliyor! İşte o 'dahiyane' yeni tarife
