Elinizden çıkarın, 25 liraya düşecek! Yükselecek diye bekleyenlere soğuk duş: Güvenilir isim duyurdu

Elinizden çıkarın, 25 liraya düşecek! Yükselecek diye bekleyenlere soğuk duş: Güvenilir isim duyurdu

Ekonomi dünyasının güvenilir isimlerinden iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, enflasyona ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Enflasyonun yanı sıra döviz kurunu da ele alan uzman isim yükselecek diye bekleyenlere beklentinin dışında yorumlarda bulundu. İşte konuya ilişkin detaylar…

Garanti BBVA’nın Adana’da düzenlediği “İhracatta Sürdürülebilir Gelecek” etkinliğine katılan İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın faiz kararlarını yorumlarken aynı zamanda söz konusu bu kararların döviz kurundaki etkilerine de değindi. Bu kapsamda önemli ayrıntılara dikkati çeken uzman isim, faizlerin biraz daha artması durumunda kurun 25’lere kadar gerileme ihtimali olduğunu belirtti.

yeni-proje-2-003.jpg

25’LERE KADAR GERİLEYEBİLİR

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, dolar kuru ile ilgili yapmış olduğu açıklamasında şu ifadeleri kullanarak dikkatleri çekti; “Bizim şu an yüzde 70 olan enflasyonumuz yüzde 45’lere gerileyecekse kur buradan öteye gitmeyecek” diyen Eğilmez, Merkez Bankası faizi biraz daha artırırsa eğer kur 25’lere kadar gerileyebilir” dedi.

Kurun daha yukarı gitmeyeceğini düşündüğünü söyleyen Eğilmez, “Buna hazır olmamızda yarar var. Ben kurun çok yukarı gitmeyeceğini düşünüyorum 30’lar civarında duracakmış gibi tahmin ediyorum. İhracatçılar haklı olarak bana çok kızabilir. Fakat durum böyle. Hatta 40’ı görmeyebiliriz bile 30-32’ler civarında kalabiliriz diye tahmin ediyorum” açıklamasını yaptı.

yeni-proje-3-001.jpg

ENFLASYONUN DÜŞMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Eğilmez, Merkez Bankası tarafından yeni bir faiz artırımını beklemediğini ifade ederek, enflasyonla mücadele konusunda sadece para politikasının yeterli olmayacağına dikkati çekti. Para politikasının yanı sıra maliye politikasının da önemli olduğunu dile getiren uzman isim, enflasyonun düşmesi için atılması gereken adımları şöyle anlattı:

“Kamu harcamalarını azaltmamız lazım. Vergileri artırmamız lazım fakat, vergi topladığımız kişilerden değil tabii. Kayıt dışından bunları toplamamız gerekiyor. Bizde vergi çok sağlıksız bir yapıda ilerliyor. Topladığımız vergilerin %70’i dolaylı vergi, KDV, ÖTV gibi son derece adaletsiz… Kalan %30 ise gelir ve kurumlar vergisi gibi kalemlerden oluşmakta. Özellikle bu yapıyı değiştirmemiz lazım.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN