Enerji ve gübre krizi Avrupa’yı tehdit ediyor: Market fiyatlarında yükseliş kapıda

Enerji ve gübre krizi Avrupa’yı tehdit ediyor: Market fiyatlarında yükseliş kapıda

Hürmüz Boğazı’ndaki tedarik sıkıntısı, gübre maliyetlerini iki katına çıkardı ve Avrupa’da gıda fiyatlarında yeni bir artış sinyali verdi. Enerji ve gübre fiyatlarının yükselişi sürerse, market raflarında zamlar kaçınılmaz olacak.

Hürmüz Boğazı’ndaki tedarik sıkıntısı ve enerji maliyetlerindeki artış, Avrupa’da gübre fiyatlarını sert şekilde yükseltti. Bu durum, üretim maliyetlerinin tüketiciye yansımasıyla yeni bir gıda enflasyonu riskini gündeme getiriyor.

Sentetik gübre, doğrudan enerji maliyetine bağlı bir ürün. Doğal gazdan elde edilen hidrojen ve azotla üretilen amonyak, gübrenin temel hammaddesi. Ancak kritik Hürmüz Boğazı’ndaki aksaklıklar maliyetleri hızla artırdı; üre fiyatları ton başına 300 dolardan 700 dolara çıktı.

ÇİFTÇİLER ZOR DURUMDA

Artan maliyetler çiftçileri iki seçenek arasında bırakıyor: Yüksek maliyetle üretime devam etmek veya gübre kullanımını kısmak ve verim kaybını göze almak. Her iki durumda da tüketici fiyatları artacak. İngiltere’de yerli gübre üretimi ihtiyacın yalnızca yarısını karşılayabiliyor.

KRİZ, UKRAYNA’DAN DAHA AĞIR OLABİLİR

Sektör temsilcileri, durumun ciddi olduğunu belirtiyor. Nitrasol Başkanı John Fuller, son haftalarda fiyatların yüzde 25 arttığını ve yeni siparişlerin çok daha pahalıya geldiğini söyledi. Fuller, bu tablonun dört yıl önceki Ukrayna krizinden daha olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı.

HAYVANCILIK VE SERACILIK TEHLİKEDE

Sadece tarım değil, hayvancılık ve seracılık da risk altında. İngiltere’de bazı çiftçiler gübre fiyatlarının ton başına 370 sterlinden 500 sterline çıktığını ve verim kaybı riskiyle karşı karşıya olduklarını ifade ediyor. Seralarda yetiştirilen sebzeler ise hem enerji hem de gübre maliyetleri nedeniyle baskı altında.

GIDA ENFLASYONU KAPIDA

Uzmanlar, artan maliyetlerin zincirleme olarak tedarik zincirine ve tüketiciye yansıyacağını belirtiyor. Enerji ve gübre fiyatlarındaki yükseliş devam ederse, Avrupa’da yeni bir gıda enflasyonu dalgası kaçınılmaz görünüyor ve üreticiler devlet müdahalesinin şart olduğunu vurguluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN