Enflasyon sepetinde büyük değişim: Elektriğin ağırlığı azaldı

Enflasyon sepetinde büyük değişim: Elektriğin ağırlığı azaldı

TÜİK ocak ayı verilerine göre enflasyon sepeti için geçen yılki hesaplamalarda 415 maddenin fiyat değişimine bakarken bugün bu maddeler, 409'a indirildi. Enflasyon sepetinde yapılan değişiklik ile elektrik harcamalarının payı yüzde 15,36 iken 14,11 oldu; elektriğin ağırlığı, yüzde 2,7'den yüzde 2,3'e düştü. Doğal gaz ise yüzde 1,69'dan 1,55'e geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayı verisiyle enflasyon sepetinde değişikliğe gittiğini de açıkladı. Ağırlıkların değiştiği TÜİK enflasyon sepetinde elektrik harcamalarının da yer aldığı konut harcamalarının payı 15,36'dan yüzde 14,11'e çekildi. Elektriğin ağırlığı yüzde 2,7'den yüzde 2,3'e gerilerken, doğal gaz yüzde 1,69'dan 1,55'e düştü.

Buna göre içerisinde kira bedelleri, doğalgaz ve elektrik faturalarının yer aldığı konut harcamalarının sepetteki ağırlığı oranı yüzde 15,36'dan yüzde 14,11'e çekildi. Geçen yıl hesaplamada 415 maddenin fiyat değişimine bakılırken bu sayı 2022'de 409'a indirildi.

Bloomberg'de yer alan habere göre, enflasyon sepetinde konut harcamalarının oranı düşürülürken alkollü içecekler ve tütünün ağırlığı da yüzde 4,88'den yüzde 4,31'e indi.

HABERLEŞME PAYINDA DÜŞÜŞ

İçerisinde cep telefonu bedeli, telefon ve internet faturalarının yer aldığı haberleşmenin payı da yüzde 4,64'ten yüzde 3,78'e düşürüldü. Buna karşılık ulaştırma harcamalarının ağırlığı yüzde 15,49'dan yüzde 16,79'a yükseldi. Lokanta ve oteller kaleminin ağırlığı da yüzde 5,91'den yüzde 7,11'e çıktı. Giyim ve ayakkabının ağırlığı yüzde 5,87'den yüzde 6,42'ye güncellendi.

HESAPLAMADA TEMEL İHTİYAÇ MISIR ÖZÜ YAĞI YOK

TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, her yıl fiyat derlenen yerleşim yerleri ve işyerleri, endeks sepetinde yer alan ürünler ve ağırlıkları ile ürünlerin tanımları güncelleniyor. TÜFE sepeti ve ağırlıkları ile açıklanan değişim oranları tek bir birey ya da belirli bir gelir grubuna ait olmayıp ülke ortalamasını ifade ediyor.

TÜİK; enflasyon hesaplamasından mısırözü yağı, kuru barbunya, kayısı, kiraz, yeşil soğan ve üçlü kanepenin çıkarıldığını da duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN