Kılıçdaroğlu'ndan TÜİK yorumu: 50’nin biraz altında göstermiş Nebati Bey üzülmesin diye

Kılıçdaroğlu'ndan TÜİK yorumu: 50’nin biraz altında göstermiş Nebati Bey üzülmesin diye

CHP Kadın Kolları’nın düzenlediği buluşmanın ardından enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirme yapan Kılıçdaroğlu, “50’nin biraz altında göstermiş Nebati Bey üzülmesin diye.” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün katıldığı basın toplantısının ardından gazetecilerin enflasyona ilişkin sorularını yanıtladı. TÜİK'in enflasyon verilerini yüzde 50'nin altında göstermesinin nedenini, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin üzülmemesi için yapıldığını iddia etti.

ENAG FARLI TÜİK FARKLI

TÜİK’in bugün açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ocak ayında yüzde 11,10 arttı. Böylece yıllık enflasyon yüzde 48,69 oldu. Veriler enflasyonda 19 yıllık zirvenin yenilendiğini gösterdi. Öte yandan bağımsız sosyal bilimciler tarafından kurulan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 114,87 olarak açıkladı. Ocaktaki artışsa yüzde 15,52 oldu.

NİSANDA ZİRVE

TÜİK verileri açıklamadan önce açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun nisan ayında yüzde 50’nin altında bir zirve göreceğini öngördüklerini belirtti.

Nebati daha önce de Çin’den feyz alınan yeni modelin tutmaması halinde üzüleceğini söylemişti.

GERÇEK MUTFAKTA

Enflasyon rakamlarının başkan değişimiyle ilgili olduğunu belirten Kılıçdaroğlu şu açıklamayı yaptı:

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, açıklanan rakam düşük bir rakam, zaten Enflasyon Araştırma Grubu’nun açıkladığı rakam bunun çok daha üstünde. Pazara gidince, alışverişe gidince, alışveriş merkezlerine gidince fiyatları zaten görüyorsunuz. Elektrik faturaları da bunun en açık kanıtıdır. Yüzde 127 elektriğe zam gelmiş ama enflasyon oranına bakıyorsunuz yüzde 50 civarında. Gerçeği yansıtmıyor, gerçek mutfakta.

"TÜİK ONUN İSTEDİĞİ ŞEKİLDE CEVAP VERMİŞ"

Kılıçdaroğlu, Nebati’nin, “Enflasyonun yüzde 50 seviyelerini göreceğini düşünmüyorum” sözlerinin hatırlatılması üzerineyse “Yanılmamış doğru, TÜİK onun istediği şekilde yanıt vermiş, 50’nin biraz altında göstermiş Nebati Bey üzülmesin diye” dedi.

BİR GECEDE 60 MİLYAR TL KARA GEÇMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl 30 Aralık günü 70 milyar TL’lik rekor zarara işaret eden Merkez Bankası bilançosu, 31 Aralık’ta bir anda 60 milyar TL’lik kâra geçirilmişti.

TCMB Başkan Yardımcısı Mustafa Duman, TBMM’de milletvekillerinin konuya ilişkin sorusu üzerine “Kâr zararla ilgili, son günündeki değişimle ilgili… Şimdi, swap işlemlerinin muhasebe yönteminde yapılan bir muhasebe politika değişikliği sonucu yıl sonu işlemleri kapsamında rakam oluşmuştur” demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN