Et almak artık hayal oluyor! Son zamla birlikte fiyatlar uçtu: Böyle giderse kasapta değil kuyumcuda satılacak

Et almak artık hayal oluyor! Son zamla birlikte fiyatlar uçtu: Böyle giderse kasapta değil kuyumcuda satılacak

2023 yılında kırmızı et fiyatlarında yaşanan artış dikkat çekmiş ve alım gücü oldukça düşmüştü. Bu zamlar yeni yılda da devam ederken et almak artık hayal oluyor. Son zamlarla birlikte fiyatlar uçtu, tezgaha giden geri dönmek zorunda kaldı. İşte, kırmızı et fiyatlarında yaşanan rekor artış…

Dünya Gazetesi’nden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre Et ve Süt Kurumu, kesim fiyatlarını durdurmak için ithalatı sürdürürken, iç piyasada kesim fiyatları da artmaya devam ediyor. Pazar günü yapılan kesimlerde karkas etin kilosuna 20 TL zam geldi. Yılbaşında karkas etin kilosu ortalama 250-260 TL arasında değişirken, gelen yeni zamla birlikte 40 günde 60 lira artarak kuzu karkas etin kilosu 410 TL’ye, dananın kilosu da 310 TL’ye çıktı.

MESAJ YOLUYLA MALINIZI KESMEYİN UYARISI YAPIYORLAR

Kuzu karkas fiyatının daha yüksek olmasının nedenini ‘üreticilerin bu yıl yeterince kuzu çıkmadığını ifade ettiklerini’ diye açıklayan İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, birbirlerine mesaj atarak malınızı kesmeyin uyarısında bulunduklarına dikkat çekti. Geçen sene Ocak ayında dana karkas etin kilosunun 130 TL olduğunu bugünse fiyatın 310 TL’ye ulaştığını belirten Tüfekçi, şuan karkas et fiyatının bölgelere göre değişiklik gösterdiğini ve İstanbul’da fiyatların danada 310, kuzuda 410 TL’ye çıktığını belirtti. Tüfekçi, diğer yandan yurt dışından bu hafta ile önümüzdeki hafta itibari ile biraz daha yoğun büyükbaş hayvanın geleceği bilgisini verdi.

kirmizi-et-fiyatlari-1.jpg

FİYATLARDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR

Yeni yılla beraber 40 günde 60 TL zam yapıldığına dikkat çeken Tüfekçi, ‘’Normalde bu dönemde süt kuzusu çıkardı ama mal yok diyorlar. Şubat aylarında normalde süt kuzu çıkıyordu ve fiyatlar da biraz gerileme gösteriyordu ama bu yıl yaşanmadı. Fiyatlardaki artış da devam ediyor. Diğer yandan, şu anda bir kilo etin üzerindeki masraf yüzde 25 karkas kemiği, yüzde 30 da personel, işçi gideri, kira, elektrik gideri ve buna ek olarak kilo başına 20 lira da banka komisyonu var. Bunu biz üç yıl önce Ankara’da hesaplamıştık. Aşağı yukarı yüzde 55’e denk geliyor’’ dedi.

TÜKETİCİ UCUZ ETE YÖNELİYOR

Son zamla birlikte karkas etin kilosunda yaşana 20 liralık artışın ardından zamdan önce 290 liraya dana karkas aldıklarını, bu zam ile beraber 310 liraya çıktığını belirten Tüfekçi, kasaplarda kıymanın fiyatının ise 500-540 TL arasında değiştiğini, kuşbaşının ise kıymadan 20 lira fazla olduğunu aktardı. Bu artış furyasında tüketicinin kasaba sadece et fiyatı sormakla yetindiğine dikkat çeken Tüfekçi, tüketicilerin Et ve Süt Kurumu tarafından zincir marketlere verilen uygun etin satıldığı yerlere yönelmeye başladığını da aktardı.

kirmizi-et-fiyatlari-2.jpg

FİYATLARIN DÜŞMESİNİN TEK ÇARESİ DESTEK

Et fiyatlarında düşüş olması için muhakkak süt üretimi yapan üreticiye destek priminin artırılması gerektiğini vurgulayan Aydın Tüfekçi, hayvancılık üretiminin sürmesi için desteklerin önemini vurguladı. Bir diğer unsurun ise küçük besicilere yem desteğinin verilmesi olduğunu aktaran Tüfekçi, ‘’Bu üreticilere süper yem desteği verilsin. Fiyat artışlarının önleyebilmek için küçük işletmelere yem desteği verilmeli. Hayvancılıkta desteklerin önemi çok büyük’’ dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN