Ev almak isteyenlere Bakan Nebati'den son dakika açıklaması: 0,69 faizli konut kampanyası resmen başladı

Ev almak isteyenlere Bakan Nebati'den son dakika açıklaması: 0,69 faizli konut kampanyası resmen başladı

Orta gelir grubuna sahip kişiler için sunulan konut kampanyasının detayları belli oldu. 15 sene vade ile finansman desteği sağlanacak olan konutlar için kar payı yüzde 0.69 olarak açıklandı. Asgari ücret peşinat oranı %10 olurken İstanbul 1. bölge olarak belirlendi. 16 Ocak tarihi itibariyle başlayacak olan kampanyanın detayları açıklandı. İşte konut kampanyası hakkında merak edilen tüm detaylar…

Orta gelirliler için sunulan konut kampanyasının detayları belli oldu. 15 yıl vade ve yüzde 0.69 faiz oranlarıyla sunulan konut kampanyası detayları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklandı. Yeni Evim Programı ismi ile hayata geçirilen kampanya için ilk 3 yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı katkısı ile ödeme kolaylığı sağlanacak. Hane halkı geliri ile uyumlu bir ödeme planı yapılırken 1. bölge olarak İstanbul belirlendi. 2. bölge Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla olurken geriye kalan diğer iller ise 3. bölge olarak belirlendi. Program kapsamında bankalar ve katılım finans kurumları tarafından sağlanacak finansman tutarları da tek tek açıklandı. İşte konut kampanyası hakkında merak edilen tüm detaylar…


KONUT FİNANSMANLARI NE KADAR OLACAK?


3 bölge olarak belirlenen kampanya kapsamında ödenecek finansman tutarları da değişiklik gösteriyor. 1. bölge olarak belirlenen İstanbul en çok finansman desteğine sahip olurken ödenecek tutar ise 5 milyon TL olarak açıklandı. 2. bölgede yer alan iller için ödenecek tutar 3 milyon TL olurken, 3. bölge için ödenecek tutar da 2 milyon TL olarak açıklandı. Ödenecek olan finansman desteği sadece sıfır konutlara yönelik olarak yapılmaktadır.

konut-fiyatlarinda-artis.jpg


5 YIL BOYUNCA SATILAMAZ


Programdan yararlanmak isteyen kişilerin konutunun bulunmaması gerekirken bir yıl içerisinde de konut alacağı il içerisinde konut satışı yapmamış olması gerekiyor.
Bunun yanı sıra 1. ve 2. bölgede konut almak isteyen kişilerin son bir yıl içerisinde bu illerde ikamet etmiş olması gerekmektedir. 3 bölgede ev almak isteyen kişilerden ise ikamet şartı istenmiyor. Bunun yanı sıra konut alımı yapan kişilerin 5 yıl boyunca konutlarını satamayacağı belirtiliyor.


Bakan Nebati tarafından yapılan açıklama kapsamında arsa, arazisi olanlar ve kırsalda ev devremülkleri olanların da kampanya katılım hakkının olduğunu belirtildi.


YÜZDE 0.69 FAİZ ORANI SAĞLANACAK


Tüm bölgelerdeki asgari peşinat oranı %10 olarak belirlenirken en az 15 sene vade ile sağlanacak olan finansman desteklerini kar payı yüzde 0.69 olarak açıklandı. İlk 3 yıl içerisinde ödenecek aylık tutarların belirli bir kısmının kredinin vadesi bitmeden geri ödenmesi şartıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından üstlenecek.

bakanliktan-konut-aciklamasi-geldi.jpg


Açıklanan program kapsamında vatandaşlar üç farklı aşamada konut sahibi olabilecek. Bu kapsamda geçerli olacak Kredi ödemeleri ilk olarak tamamlanmış konutlar, 2. olarak belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun olan konutlar oldu. 3. olarak da yapımına başlanacak olan konutlar olarak açıklandı.


MÜTEAHHİTE 25 MİLYARLIK FİNANSMAN DESTEĞİ


İlk iki durumun sağlanması kapsamında konut ve başvuru sahibi için gerekli şartların banka tarafından kredilendirme ye uygun olması durumunda finansman imkanı ve bakanlık katkısı verilecek.


Yeni başlayacak projeleri kapsayan üçüncü durumda ise konutun bir parçası olduğu konut projesinin bankalar tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirmesi ana kıstas olacak.


Projelerim program kapsamında yer alması ile müteahhitle proje bazında Garantörlük Anlaşması imzalanacak. Bununla birlikte inşaat temeli atılmadan konut kredisi kullanma imkânına sahip olabilirsiniz.


Bankalarla garantörlük Anlaşması yapan ve program kapsamında yer alan konut üretimi için taahhüt veren müteahhitler Hazine Destekli KGF kefaletiyle 25 milyar olarak belirlenen finansman desteğinden yararlanabilecek.

orta-gelirliye-konut-kampanyasi.jpg


FAHİŞ ARTIŞLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK


Bakan Nebati tarafından yapılan açıklama kapsamında alınan tedbirlerin fahiş fiyat artışının önüne geçmek için yapıldığı belirtildi. Bakan Nebati, konut fiyatlarının bakanlık tarafından uzun süredir yakından izlendiğini ve değerlendirildiğini belirtti.


Gayrimenkul sektörüne yönelik mali,finansal, tapu ve emlak ilan site verileri kullanılarak analiz ve değerlendirme çalışmaları yapıldığını belirten Nebati, çalışmaların detaylı bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı. Enflasyonla mücadele kapsamında haksız fiyat artışları için tespit çalışmaları ile ilgili görüşmeler devam ederken birimlerle paylaşımların devam ettiği belirtildi.


Bakan Nebati yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:


“Gayrimenkul sektörüne yönelik fiyat artışları takip edilerek arz-talep dengesini olumsuz etkileyen kişiler ve bu kişilere aracılık edenler özelinde değerlendirmelere itinalı bir şekilde devam edilecektir. Haksız fiyat artışı gerçekleştirdiği tespit edilen kişiler, gereği yapılmak üzere ilgili birimlerle paylaşılacaktır.”

konut-kampanya-detaylari.jpg


Vatandaşların refahını artırmak için çalışmaların yapıldığını dile getiren Nebati, enflasyonla mücadele verilen bu dönem içerisinde piyasadaki gerçek dışı fiyatlara müsamaha gösterilmeyeceğinin altı çizdi.


İLK ÖDEME DESTEĞİ 4410 TL OLACAK


1 milyon TL olarak belirlenen konut fiyatı için aylık taksit tutarı hazine desteği ile ilk sene 4410 TL olacağı belirtildi. 2 sene ise 5400 TL verilecek.


Kampanya 16 Ocak 2023 tarihinde hayata geçirilecek. Kampanya kapsamında ilk etapta 100.000 aile ev sahibi olabilecek. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Murat Kurum, vatandaşların ülkenin her yerinde yer alan bitmiş konutlardan yararlanabileceğini vurguladı.
Belirli bir oranda tamamlanan ve devam eden konutların vatandaşın kullanımına sunulacağını aktaran Kurum, bankalarda garantörlük sözleşmesi imzalayan ve yeni başlayacak projelerden yararlanılabileceğinin altını çizdi. Murat Kurum, “ Banka ve müteahhit anlaşması sonucu proje imzalanacak. Sözleşme sonrasında müteahhidin ilerlemesine göre satış yapılan konuttan hak ediş ödemesi yapılacak.” sözlerini dile getirdi.

MURAT KURUM DETAYLARI AÇIKLADI


Proje sayesinde kontrolün sağlanacağını aktaran Kurum, kampanyaya dahil olacak projeleri açıkladı. Bu kapsamda kampanyaya dahil olan projeler şu şekildedir:


“Emlak Konut genel müdürlüğümüzün ürettiği projeler, GYODER, İNDER, Konutder, İmkon ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerimizin projeleri ve yine 81 ilimizin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri; teknik ve mali kriterleri karşıladıkları taktirde bu sürece dâhil olacaklar.”

ev-sahibi-olmak.jpg


Kampanyadan yüklenici firmaların satacakları konutların bedelinin %5’i kadar vatandaşa destek sağlanacağını aktaran Murat Kurum, 16 Ocak tarihinden itibaren kurulacak olan web sitesi üzerinden “Yeni Evim Kampanyamıza” kampanyası kapsamında açıklanacak olan tüm gelişmelerin takibinin yapılabileceği belirtti.


Konu hakkında açıklamalarına devam eden Murat Kurum, “Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, SPK, BDDK ve değerleme kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı bir komisyon kuracağız.” şeklinde konuştu.
Kurulan komisyon kapsamında yapılan teknik ve finansal denetimlerin ve firmaların fiyat takiplerinin yakından takip inceleneceği belirtildi.

Temel kriterin ekspertiz raporları olduğunu belirten Kurum, denetim görevi ile birlikte hem projenin garanti altına alınacağını hem de firmalara finansman desteği sağlanacağını söyledi. Konu tarzına artıracak kampanya sürecindeki fiyatlarında sabit kalmasını sağlayacaklarını belirten Murat Kurum, orta gelir grubu vatandaşlarının korunacağını ifade ederek güven içerisinde ev sahibi olabileceklerinin altını çizdi.


15 yıl boyunca enflasyon oranındaki ve gelirdeki değişimlerin yüzde 40’ı geçmeyeceğini dile getiren Murat Kurum, birçok taksitin de yüzde 25 ve 30 seviyesinde yer alacağını vurguladı.


İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN