Ev, arsa, işyeri tapusu olanlar dikkat! O ödemeye zam geldi: O tarihe kadar bu miktarda ödenecek

Ev, arsa, işyeri tapusu olanlar dikkat! O ödemeye zam geldi: O tarihe kadar bu miktarda ödenecek

Gayrimenkul sahiplerinin yakından ilgilendiren emlak vergisi ilk taksit ödemeleri için tarih açıklandı.2023 yılında zamlanan vergi ödemeleri %61,46 oranında zamlı tutarında ödenecek. Konut, arsa, işyeri için ödenecek vergi tutarları belli oldu. İşte vergi ödemeleri hakkında merak edilen tüm detaylar…

Ev, arsa, işyeri gibi gayrimenkul sahibi vatandaşların ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisi ilk taksit ödemeleri için araştırmalar devam ediyor. 2023 yılında ilk taksit ödemeleri 1 Mart 2023 tarihinde başladı. 31 Mayıs'a kadar devam edecek taksit tutarları i için merak edilen soruların yanıtı aranıyor. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberinde yer alan değerlendirmeler kapsamında 2023 yılı Yeniden değerleme oranının %122,93 olarak açıklandığı belirtildi. 2023 yılında vergi oranı %61,46 oranında artış gösterdi. Yeniden değerleme oranının nasıl yapılacağı ise en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. İşte vergi ödemeleri hakkında merak edilen tüm detaylar…

YENİDEN DEĞERLEME ORANI NASIL BELİRLENİR?

Emlak vergisi 4 yılda bir toplanan takdir komisyonu tarafından belirlenmektedir. 2022-2025 yılları arasında emlak vergisi değerlerinin hesaplanmasında dikkate alınacak olan arsa ve arazi metrekare birim değeri 30 Haziran 2021 tarihinde belirlendi.

konut-almak.jpg
İlk sene herhangi bir artış yapılmadan Yeniden değerleme oranı üzerinden bir ödeme yapıldı. Ara yıllarda ise rayiç bedeli Yeniden değerleme oranının yarısı eklenmektedir. Bu kapsamda verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri ortaya çıkmaktadır.


BÜYÜKŞEHİRLERDE ÖDEME TUTARLARI DEĞİŞİYOR

Büyükşehirlerde bulunan konutlar için ödenecek vergi değerinin binde 2’si Büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplama yapılmaktadır.
İşyerlerine ait değerin büyükşehirlerde binde 4’ü, diğer illerde binde 2’si, arsalarda büyükşehirlerde binde 6’sı, diğer illerde binde 3’ü, arazilerde büyükşehirlerde binde 2’si, diğer illerde binde 1’i hesaplanıyor. Ödeme yapılırken kültür payı kapsamında verginin %10'u kadar da katkı payı alınmaktadır.

para-odeme-2.jpg

VERGİ ÖDEMELERİNDEN KİMLER MUAF TUTULUYOR?


En çok araştırılan konular arasında vergi ödemelerinden kimlerin muaf tutulduğu yer almaktadır. Vergilerden muaf tutulan kişiler şu şekildedir:

  • Emlak Vergisi Kanunu’na kapsamında hiçbir geliri olmadığı belgeyen kişiler
  • Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunan kişiler,
  • Gazi, engelli, şehit, dul ve yetimlerin Türkiye sınırları içerisinde brüt 2000 metrekareye geçmeyen tek meskeni olması durumunda meskene ait vergi oranı sıfıra indirilir.
  • Hisseli olsa bile birden fazla eve sahip olan kişiler muafiyet hakkından yararlanamaz. Muafiyet hakkından yararlanmak için kişilerin belediyelere dilekçe vermesi gerekiyor. Muaf olduğunu bilmeden ödeme yapan kişiler ise 5 yıl geriye dönük iade alabilmektedir.

konut-1.jpg

KİMLER VERGİ ÖDEMESİ YAPIYOR?

2022 yılı içerisinde mevcut gayrimenkulü bulunan kişiler 2022 yılında Yeni bir gayrimenkul satın alması durumunda emlak vergisi ödemektedir. Bu yıl içerisinde gayrimenkulüne evden çıkaran kişiler de bu yıla ait vergi ödemesini yapmakla yükümlüdür. Ancak önümüzdeki yıl için herhangi bir ödeme yapmasına gerek yoktur. 2023 yılı içerisinde gayrimenkul satın alan kişilerin ise yılsonuna kadar bulunduğu ilçenin belediyesine bildirim yapmakla yükümlüdür.

vergi-muafiyeti.jpg

VERGİ ÖDEMELERİ NEREYE YAPILIR?

Emlak vergisi taksitlerinin gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye direkt olarak yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra belediyelerin hesabında bulunan banko şubelerine de ödeme yapılabiliyor. Ödemelerin gecikmesi durumunda ise %2,5 oranında faiz uygulanır.

para-almak.jpg

BÜYÜKŞEHİRDE OLANLAR NE KADAR ÖDEME YAPIYOR?


2022 yılına ait vergi değerleri kapsamında kişilerin ödeyeceği tutarlar şu şekildedir:

  • 950 bin TL 2022 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı: (yüzde 122.93/2): yüzde 61.46
  • Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmayacağından verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 1 milyon 533 bin lira
  • Bu değerin binde 2’si: 3 bin 66 lira
  • Kültür payı (yüzde 10): 306.6 lira Ödenecek vergi: 3 bin 372.6 lira

konut-fiyat.jpg

BÜYÜKŞEHİRDE OLMAYANLAR NE KADAR ÖDEME YAPIYOR?

Büyükşehirde olmayan ve vergi ödemekle yükümlü olan kişilerin ödeyeceği tutarlar şu şekildedir:

  • Evin 2023 yılı emlak vergi değeri: 1 milyon 533 bin 917 TL
  • Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmadığından emlak vergi değeri: 1 milyon 533 bin lira
  • Bu değerin binde 1’i: 1.533 lira
  • Kültür payı (yüzde 10): 153 lira
  • Ödenecek vergi: 1.686 lira

konut-fiyatlarinda-artis.jpg

BÜYÜKŞEHİRDEKİ ARSALAR İÇİN NE KADAR ÖDEME YAPILIR?

Büyükşehirde arsası bulunan kişiler için belirlenen ödeme tutarları şu şekildedir:

  • Arsa metrekare birim değeri: 200 TL2023 yılına ait artış oranı: yüzde 61.46
  • Emlak vergi değerine esas metrekare değeri: 322.93 TL
  • Arsanın yüzölçümü: 2 bin metrekare Arsanın 2023 yılı vergi değeri: 645 bin 860 TL
  • Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmadığından emlak vergi değeri: 645 bin TL
  • Bu değerin binde 6’sı: 3 bin 870 lira
  • Kültür payı (yüzde 10): 387 lira
  • Ödenecek vergi: 4 bin 257 lira

para-almak-2.jpg
YAPILANDIRMA İMKANI SUNULUYOR

Uzun süredir tartışılan yapılandırma yasası kapsamında en geniş kapsamlı proje hizmete alındı. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırma projesi ile birlikte vergi borçları da yapılandırılabiliyor. 31 Aralık 2022 tarihinden önceki borçlar yapılandırma kapsamında yer almaktadır. Borcunu ödemeyen kişiler 31 Mayıs'a kadar başvuru yaparak yapılandırma hakkından yararlanabilir.

konut-fiyatlari-1.jpg

Yapılandırma ile birlikte 48 ay taksit imkanı sunulmaktadır. 2.000 TL'yi aşmayan borçlar ise tamamen silinir. Borçların birikmiş faizleri üzerinden de önemli bir indirim sağlanıyor. Yapılandırma başvurusunda bulunan vatandaşların gecikme faizi ve cezaları silinmektedir. Bunun yerine enflasyon farkı hesaplanarak ödeme yapılır. Peşin ödeme yapacak kişilerin ise gecikme faizi yerine hesaplanan enflasyon farkının %90'ı silinir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN