Ev ekonomisini kredi kartıyla döndüren yandı! Limit ve taksit sınırlamasında yeni haber:"Şimdi sonuna geliniyor" diyerek duyurdu

Ev ekonomisini kredi kartıyla döndüren yandı! Limit ve taksit sınırlamasında yeni haber:"Şimdi sonuna geliniyor" diyerek duyurdu

Kredi kartları ile yapılan alışverişler 2023 yılında 8 trilyonu aştı. Ekonomik krizle yaşamak zorunda olan vatandaşın can simidi olarak görülen kredi kartlarına düzenleme iddiaları ise uzun zamandır gündemde. Son olarak konuyla ilgili kötü haber Hakan Güldağ’dan geldi. İşte, kredi kartlarındaki yeni düzenlemenin detayları…

Türkiye’de kredi kartı harcamaları her geçen gün artış gösterirken, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar’ın yaptığı açıklamalar gündem olmuştu. Vatandaşın sahip olduğu 118 milyon kredi kartına taksit ve limit sınırlaması getirilmesi düşünülürken, Ekonomi Gazetecisi Hakan Güldağ konuyla ilgili, “Şimdi sonuna geliniyor. Seçime kadar olmayabilir ama üç vakte kadar ya kart başına harcama limiti azaltılacak ya kredi kartı faizi artacak ya taksitler azaltılacak” dedi.

YÜZDE 122 ARTTI

2023’te kredi kartları ile yapılan alışveriş harcamaları 8 trilyon 241 milyar TL olurken, kredi kartı payı 6 trilyon 699 milyar TL oldu. Önceki yıla kıyasla artış oranıysa %122’ye çıktı. Kredi kartlarıyla yapılan harcamaların %75’inin peşin, %25’inin ise taksitli olduğu belirlendi. Taksitli alışverişlerde e-ticaretin payı 3 puanlık artışla %53’e çıktı. Kartlar en fazla market ve elektrik-elektronik eşya alışverişlerinde kullanılırken, en fazla harcama artışı satış, servis ve yedek parça sektörlerinde oldu.

kredi-kartina-limit-ve-taksit-sinirlamasi-1.jpg

KREDİ KARTLARINA TAKSİT VE LİMİT SINIRLAMASI GELECEK Mİ?

Ekonomi Gazetecisi Hakan Güldağ ile Ekonomist Ali Ağaoğlu, konuyla ilgili merak edilenleri masaya yatırdı. Ağaoğlu kredi kartı kullanımındaki artışın nedenini şu sözlerle anlattı:

“Kredi kartı kullanımındaki artışın ana sebeplerinden biri bireylerin buraya yüklenmesi olabilir ama önemli faktörlerden biri de geçtiğimiz 1,5 yıl içinde TL krediye erişim imkanı sınırlı şirketler de şirket kredi kartı alarak bir borçlanmaya gitti. Rakamlar ve limitler büyütüldü”

kredi-kartina-limit-ve-taksit-sinirlamasi-2.jpg

HARCAMALARIN BAŞINDA GIDA İHTİYACI GELİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, banka kartı ve kredi kartı ile yapılan alışverişlerin tutarlarının önceki yıla göre iki kat arttığını ve bu harcamalar incelendiğinde temel ihtiyaçların öncelikli olduğunu söyledi. Gürer, “Vatandaşlar yaşamlarını kredi kartlarıyla sürdürmeye çalışıyor. 2024 yılının 12-19 Ocak haftası sadece yemek, market ve çeşitli gıda ürünleri için kredi ve banka kartından 64 milyar 862 milyon TL harcama yapmışlar. Bu harcamaların en temel ihtiyaçların başında gelen gıda için yapılan harcamalar olması dikkat çekicidir.

2024 yılının 12-19 Ocak haftasında toplam kredi ve banka kartı harcamalarının tutarı 202 milyar 579 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılının aynı dönemine baktığımızda bu rakam 98 milyar 128 milyon seviyesindedir. Yani kredi kartı harcamalarında bir yılda katlayan bir artış gerçekleşmiştir. AKP iktidarı ekonomik krizin faturasını işçinin, emekçinin, memurun ve emeklinin maaşlarına yaptığı sınırlı artışlarla vatandaşın sırtına yüklemiştir. Emekli, memur ve işçilere yapılan artışlar ceplerine girmeden, yüksek enflasyon nedeniyle eriyip gitmiştir. Vatandaş da çareyi kredi kartına yüklenmekte ve sürekli bankalara borçlanarak, bu borçların faizlerini ödeyerek yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN