1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erecek olan yüzde 25'lik kira artış tavanı uygulaması, ev sahiplerini farklı yöntemler bulmaya itti. Uygulamanın son bulması, mülk sahiplerinin kiracılardan bir yıllık peşin kira talep etmeye başlaması ve ayrıca çıkış taahhütnamesi talep etmelerine yol açtı. Uzmanlara göreyse önümüzdeki dönemlerde kira tespit davalarında önemli ölçüde bir artış yaşanacak.
11 Haziran 2022'de yüzde 25 kira artışı sınırı getirilen ve 1 Temmuz 2024'e kadar uzatılan düzenleme, kiracılar ve ev sahipleri arasında büyük anlaşmazlıklara yol açtı. İki yıllık süre boyunca birçok mahkeme ve hukuki tartışma yaşandı. Ancak sürecin sona ermesine günler kala, konuyla ilgili yeni bir düzenleme henüz alınmadı.
EV SAHİPLERİ 1 YILLIK PEŞİN VE ÇIKIŞ TAAHHÜTNAMESİ ALMAYA BAŞLADI
Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKONFED) Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, uzatmanın olmayabileceği görüşünde olduğunu belirtti. Eğer uzatma olmazsa, eski sisteme dönüleceğini ve kira artışlarının senelik enflasyon oranında belirleneceğini ifade etti. Bu durum, mal sahipleri tarafından şikayet edilse de kiracıların memnuniyetine yol açtı. Ancak mal sahipleri, evlerini kiraya vermek konusunda tedbirler almaya başladılar; örneğin, 1 yıllık peşin ödeme ve çıkış taahhütnamesi gibi.
Tüketiciler Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren
'DAVALAR, İKİYE ÜÇE KATLANACAK'
TÜKONFED olarak konuya ilişkin kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini de ifade eden Tren, “En fazla da önümüzdeki dönemde kira tespit davalarının ikiye, üçe katlanacağını biz öngörüyoruz. Bölgesel olarak bu konuda çalışmalar yapılabilir. Ankara’daki bir yerle İstanbul Etiler’deki yerin kira artış oranlarıyla ilgili bir sınırlama gelebilir. Bölgesel olarak bu çalışmalar yapılabilir. Çünkü her bölgenin farklı farklı dinamitleri var. Bunlarla ilgili çalışma yapılabilir" diye konuştu.
'KİRA ARTIŞLARI TÜFE ORANINDA GERÇEKLEŞEBİLİR'
Avukat Alican Şatır ise yüzde 25 sınırının getirilmesinin ardından kiracıların zor durumda kaldığını ve uzatılmasını beklemiyor olduğunu dile getirdi. Bakanlık tedbirler alırken, enflasyonun düşürülmesinin devam edeceği öngörüsünde bulundu. Şatır ayrıca, Borçlar Kanunu'na göre yeni bir düzenleme olmazsa kira artışlarının TÜFE oranında gerçekleşebileceğini belirtti.
Emlakçılar da konuya farklı açılardan yaklaştı. Halil Kasapoğlu, yüzde 25 sınırının kalkmasını doğru bulurken, farklı semtler ve mahalleler için ayrı ayrı kira artış oranları belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Cemal Arslan ise mevcut sınırın düşük kaldığını ve daha yüksek bir oranın daha adil olacağını savundu.
Kiracı Metin Sarı ise düzenlemenin devam etmesi gerektiğini, aksi takdirde ev sahiplerinin keyfi artışlar yapabileceğini ve bu durumun haksızlık yaratabileceğini belirtti.