Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yaz aylarında artan kiralık ve satılık konut ilanlarıyla birlikte sosyal medyada yayılan kapora dolandırıcılığına karşı uyardı. Şahin, evi görmeden ödeme yapılmaması ve işlem yapılacak kişilerin Ticaret Bakanlığı onaylı yetki belgesinin mutlaka sorgulanması gerektiğini vurguladı.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yaz aylarında artan konut kiralama ve satış taleplerini fırsata çeviren dolandırıcılara karşı vatandaşları uyardı. Sosyal medyada görselleri paylaşılan sahte ilanlarla kapora toplayan dolandırıcıların yeni tuzağına dikkat çekti.
"EVİ GÖRMEDEN ASLA PARA GÖNDERMEYİN!"
Şahin, özellikle sosyal medya üzerinden yayılan kiralık ve satılık ev ilanlarının birçoğunun dolandırıcılık içerdiğini belirterek, "Bazı kişiler, kendilerine ait olmayan konutların görsellerini internetten alarak ilan oluşturuyor. Sonra da ilana yoğun talep olduğu bahanesiyle, tüketiciden evi görmeden kapora veya toplu kira istiyorlar" dedi.
"YETKİ BELGESİ OLMAYANLARLA İŞLEM YAPMAYIN"
Artık konut kiralama ve satış işlemlerinin yalnızca Ticaret Bakanlığı’ndan Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almış kişiler tarafından yapılabildiğini vurgulayan Şahin, vatandaşların TTBS sistemi üzerinden işlem yapacakları kişilerin belgeli olup olmadığını mutlaka sorgulaması gerektiğini söyledi.
"BELGESİ YOKSA DOLANDIRICI OLABİLİR"
Şahin, şu uyarılarda bulundu:
"Satış ve kiralama yetkisi artık sadece Ticaret Bakanlığı’na bağlı. Eğer karşınızdaki kişi yetki belgesi sunamıyorsa, dolandırılma ihtimaliniz çok yüksek. Sosyal medyadan kapora göndermek dolandırıcılıkla sonuçlanır. Üstelik dolandırıcının izini sürmek de çok zor."
"YETKİ BELGESİNİ MUTLAKA SORUN!"
Konut göstermek isteyen kişilere karşı da dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Şahin, şu ifadeleri kullandı:
"Evi gösteren kişiye 'Yetki belgeniz var mı? Kartınızı görebilir miyim?' gibi sorular sormaktan çekinmeyin. Gerekirse ofislerine gitmeyi teklif edin. Belgesi olan kişi zaten bunu rahatlıkla paylaşır. Belge göstermeyen ya da kaçamak davrananlardan uzak durun."
VATANDAŞLARA ÇAĞRI
Sosyal medyada denk geldiğiniz cazip konut ilanlarına karşı dikkatli olun. Evi görmeden, kişiyle yüz yüze görüşmeden asla kapora veya kira ödemesi yapmayın. Dolandırıcılık mağduru olmamak için, yetki belgesini ısrarla sorun, sorgulayın ve emin olmadan hiçbir ödeme yapmayın.
Emlak çetesinden 1.7 milyarlık vurgun: 22 bin kişinin bilgileri ele geçirildi