EYT'de emeklilik tarihi belli oldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan o öneriyi kabul etmedi: İlk maaş o gün hesaplara yatacak

EYT'de emeklilik tarihi belli oldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan o öneriyi kabul etmedi: İlk maaş o gün hesaplara yatacak

Son dakika EYT haberleri... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde meraklı bekleyiş sürüyor. Kahramanmaraş depreminin ardından EYT düzenlemesinin tarihi ertelenmişti. Bu süreçte yaşanılan son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip edilirken beklenen açıklama geldi. EYT'de emeklilik tarihi belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan o öneriyi kabul etmedi. İlk maaş günü o gün hesaplara yatırılacak! İşte detaylar...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde son dakika gelişmeleri peş peşe gelmeye devam ediyor. Emeklilik hayali kuran milyonlarca kişi düzenlemede yaşanan son dakika gelişmelerini yakından takip ederken 'EYT ne zaman çıkacak? EYT ertelendi mi?' soruları araştırılıyor. Beklenen yanıt geldi. EYT'de emeklilik tarihi belli oldu. İlk maaş o gün hesaplara yatırılacak. Peki EYT ne zaman çıkacak? EYT kimleri kapsıyor? EYT'de son durum ne? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde etkisini gösteren deprem felaketi ağır yıkımlara neden oldu. Tüm Türkiye tarafından yaralar sarılmaya çalışırken normal hayata dönüş için çalışmalar sürüyor. Bu süreçte ise emeklilik hayali kuran milyonlarca kişi EYT düzenlemesinde yaşanan son dakika gelişmelerini yakından takip ediyor. Deprem felaketi sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi tüm çalışmalara ara vermişti. EYT düzenlemesi ise Meclis’in açılış tarihi olan 28 Şubat’a kalmış durumda.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Bu süreçte EYT ile ilgili yaşanan gelişmeleri ilk günden bu yana takip eden Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, önemli uyarılarda bulundu. 'EYT ne zaman çıkacak?' sorusuna yanıt veren Erdursun, şu ifadeleri kullandı:

"EYT’nin doğuşu, 17 Ağustos’taki büyük depremden 22 gün sonra 8 Eylül 1999’da çıkarılan 4447 sayılı yasa ile başladı. Ne kötü bir tesadüf ki, 6 Şubat’ta deprem olmasaydı 8 Şubat’ta EYT’liler yıllardır kendilerinden alınan yasal haklarını alıp, emekli olabilecekti. Ne yazık ki, böyle büyük bir afetle karşı karşıya kaldık. TBMM’nin açık olmaması nedeniyle şuan EYT görüşülmüyor… 28 Şubat’ta Meclis açılınca EYT konusu görüşülecek. Beklenti EYT yasasının çıkacağı yönünde."

fdfdfdfd-18.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KABUL ETMEDİ

AK Parti kurmaylarının EYT'nin bir süre ertelenmesi yönünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teklifte bulunduğunu ancak Erdoğan'ın bunu kabul etmediğini belirten Özgür Erdursun, "AK Parti kurmaylarının EYT’nin bir süre ertelenmesi yönünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teklifinde bulunduğu ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bunu kabul etmeyip, -Söz verdik, yürürlüğe gireceğiz- dediğini biliyoruz. Meclis, 28 Şubat’ta açıldığında EYT büyük ihtimalle onaylanacak… EYT ile ilgili yasal düzenlemenin, Mart ayında yürürlüğe gireceğini düşünüyorum. Büyük deprem olmasaydı EYT’liler Şubat ayında başvurularını yapacaklardı." dedi.

EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

Emekli aylıklarının ne zaman hangi tarihte yatacağı ile ilgili de bilgiler paylaşan Erdursun, “Emekli aylıkları başvuru tarihini takip eden ayın ilk günü hesaplanmaya başlar. Müracaatlar Şubat ayında olsaydı 1 Mart’ta emekli olabileceklerdi. Şimdi bir ay ötelendi. Mart ayında yapılacak başvuruların ardından hak sahipleri 1 Nisan’da emekli olabilecek. Tabi, hak sahibinin cebine 1 Nisan’da maaşları girmeyecek… 1 Nisan’dan itibaren emekli sayılacaklar. Prosedürler ne zaman tamamlanırsa aylıkları o tarihte toplu olarak hesabına yatacak.” ifadelerini kullandı.

fdfdfdfd-19.jpg

EYT'DEN KAÇ KİŞİ EMEKLİ OLACAK?

EYT düzenlemesiyle emekli olacak kişi sayısı ile ilgilide bilgiler veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, şunları söyledi:

"Şunu da göz ardı etmememiz gerekiyor, Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu, bir ayda 40 bin kişinin emeklilik işlemini yapabiliyor… Toplamda 2 milyon 250 bin kişinin hemen başvuruda bulunacağını düşünürsek, emekli aylığının hesaba geçme tarihi belki 2-3-4-5-6 ayı bulabilir… Emekli aylıkları hesaplarına toplu yatırılır… Ayrıca, ben kademeli olarak 5000 günden 5975 prim gününe kadar olan şartın ve kısmi emeklilikte kadınlarda 58, erkeklerde de 60 yaş ve 3600 prim günü şartının değişmemesi durumunda hemen emekli olabilecek kişi sayısının 1 milyon 500 bin civarında olacağını düşünüyorum."

BAŞVURULAR NEREDEN VE NASIL YAPILACAK?

EYT başvuru süreciyle ilgili bilgiler paylaşan Erdursun, "Yasa yürürlüğe girdikten sonra müracaatlar e-devlet üzerinden veya SGK’ya gidilerek yapılacaktır… Çalışanların mutlaka işlerinden ayrılmaları gerekiyor… EYT’li çalışanların önce SGK’dan -emekli olabilir- yazısı alması gerekiyor. Sonra bu yazı işverene götürülüp çıkışlarını yapmalılar. Ancak, EYT yasası çıktığında SGK önlerinde belki de kilometrelerce kuyruklar oluşmaması için ilk etapta SGK’dan -emekli olabilir- yazısı istenmemeli… Çalışan, işverene -emekli oluyorum, çıkışımın yapılmasını istiyorum- diyerek en azından SGK’ya bir kez başvuruda bulunmaları sağlanmalı." ifadelerini kullandı.

fdfdfdfd-20.jpg

EYT KİMLERİ KAPSIYOR, KİMLER EMEKLİ OLACAK?

Teklif; 8 Eylül 1999 da dahil olmak üzere 9 Eylül 1999'dan öncesi sigortalıları kapsıyor. Teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak. Bu fıkra esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.

İlk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 10 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak. Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN