EYT’de mutlu son! AK Parti resmen duyurdu… Her şey belli oldu

EYT’de mutlu son! AK Parti resmen duyurdu… Her şey belli oldu

Son dakika EYT haberleri... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Meclis'e geldi. TBMM Plan Bütçe Komisyonu görüşmeleri başlarken EYT düzenlemesinde yaşanan son dakika gelişmeleri merak konusu oldu. Yasanın Meclis genel kurulunda Çarşamba günü görüşülmeye başlanması beklenirken AK Parti'den ilk açıklama geldi. EYT'de kritik karar alında, milyonlarca kişi bayram edecek. Resmen duyuruldu! İşte detaylar...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde yaşanan son dakika gelişmeleri yakından takip edilirken yasa teklifi bugün TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na getirildi. Yasanın Meclis Genel Kurulu'nda Çarşamba gübü görüşülmesi planlanıyor. Konuyla ilgili beklenen açıklama geldi. AK Parti müjdeli haberi duyurdu. EYT'de mutlu son. Milyonlarca kişi bu haberi bekliyordu. Peki EYT ne zaman çıkacak? EYT kimleri kapsıyor? EYT düzenlemesinde son durum ne? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

AK PARTİ'DEN SON DAKİKA EYT AÇIKLAMASI

Milyonlarca kişinin beklediği EYT düzenlemesinde gözler Meclis'e çevrilmiş durumda. Şubat ayı ile birlikte EYT yasa teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu görüşmeleri başladı. Görüşmeler devam ederken AK Parti'den kritik açıklama geldi. Görüşmelerin ardından AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, konuyla ilgili önemli bir açıklama yaptı. EYT'de mutlu son! AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

"Plan ve bütçe komisyonu EYT gündemiyle ilgili bugün çalışmalara başladı. Bugün komisyon çalışmalarının bitmesini öngörüyoruz. Nihayetinde tüm gündemin önüne alarak haftaya Salı genel kurulda görüşmeyi planlıyoruz" dedi.

fdfddf-22.jpg

EYT'DE MUTLU SON! HER ŞEY BELLİ OLDU

Görüşmeler sırasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan etki analizleri paylaşıldı. Yasanın Çarşamba günü TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanması bekleniyor. SGK’nın etki analizinde şöyle denildi:

Yaş şartının kaldırılması durumunda prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını sağladığı için hemen emekli olabilecek 2,2 Milyon kişi bulunmaktadır. Hemen emekli olabilecek 2,2 Milyon kişinin, 1,7 Milyonu 4/a’lı, 89 Bini 4/b’li, 496 Bini ise 4/c’lidir. 4/a’lı 3,5 Milyon, 4/b’li 619 Bin, 4/c ise 669 Bin olmak üzere, emeklilik için yaşı bekleyen ve ilerleyen yıllarda bekleyecek olan toplam 4,8 Milyon kişinin bulunduğu tespit edilmiştir.

Hemen emekli olabilecek 2,2 Milyon kişiden özel sektörde çalışan 4/a ve 4/b statüsündeki sigortalılarının tamamının, kamuda çalışan 4/a ve 4/c kapsamındaki sigortalıların ise %25’inin emekli olacağı ve yerlerine yeni personel alınacağı varsayımı ile düzenlemenin 2023/Mart döneminde uygulamaya konulması durumunda 2023 yılı emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve 4/b prim kaybının SGK’ya maliyeti 144,7 Milyar TL olup; 49,7 Milyar TL’lik kamu personeli bütçe etkisi ile birlikte Merkezi Yönetim Bütçesi toplam maliyeti 194,4 Milyar TL olarak öngörülmektedir. Kamu personeli bütçe etkisinin hesabında kıdem tazminatı, emekli ikramiyesi, görev aylığı ve emekli aylığı farkı ile yeni personel alımı dikkate alınmıştır.

dffdfd-73.jpg

EYT düzenlemesinden etkilenen 4/a kapsamındaki sigortalıların %87’si mevcutta çalışma hayatında aktif olarak yer almaktadır. SGDP teşviki ve yeni istihdam ile birlikte 4/a kapsamında prim kaybı öngörülmemektedir. Ancak çalışmamaları durumda ise 4/a kapsamındaki sigortalılar için oluşabilecek azami SGK prim kaybı 45,5 Milyar TL olmaktadır.

EYT NE ZAMAN YASALAŞACAK?

EYT son dakika emeklilik haberleri merak ediliyor. EYT yasa teklifi 2 Şubat yani bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, Şubat ayında EYT'nin yasalaşacağını belirtti.

EYT MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

Muhammet Emin Akbaşoğlu, başvuruların ardından mart ayı içerisinde maaşların ödeneceğini duyurdu. Ocak ayında yapılan zam sonrasında en düşük emekli maaşı 5500 TL'ye çıktı.

fdfdf-6.jpg

EYT ŞARTLARI NELER?

EYT için 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması gerekiyor. EYT'de kadınlar için sigortalılık süresi 20 yıl, erkekler için ise 25 yıl olarak bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN