EYT'liler dikkat! EYT'de avans dönemi başlıyor: 90 gün şartına uyanlar yararlanacak

EYT'liler dikkat! EYT'de avans dönemi başlıyor: 90 gün şartına uyanlar yararlanacak

Emeklilik başvurusunda bulunan ancak emeklilik maaşı bağlanmayan EYT'liler için sevindiren haber geldi. 2 milyon kişinin dört gözle bekledi EYT düzenlemesi için SGK'da çalışmalar devam ediyor. 3 Mart'ta başvuru yapan ancak emekli maaşını alamayan EYT'lilere avans müjdesi verildi.

3 Mart 2023 tarihinde emeklilik için başvuru yapan ancak maaş alamayan EYT'lilere sevindiren açıklama geldi. Başvuruda bulunan ancak 90 gün içerisinde ödeme alamayan kişiler için yeni formül devrede. SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, emekli aylığını 90 gün içerisinde alamayan EYT'liler için avans düzenlemesi yapılacağını açıkladı. Mart ayından bu yana bekleyen EYT'liler konu hakkındaki detayları araştırmaya devam ediyor.

HAZİRAN’DA BAŞLAYACAK

Kurumun resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklama kapsamında 2018/38 Sayılı SGK Genelgesi'nde, emeklilik başvurusu yapmasına rağmen 90 gün içerisinde maaş alamayan emekli adayları için avans düzenlemesi detayları açıklandı.

para-eyt-001.jpg

Düzenleme kapsamında EYT'lilerin SGK'dan avans talebinde bulunabileceği aktarılırken düzenlemenin de hayata geçirildiğinin altı çizildi. 3 Mart 2023 günü emeklilik müracaatı yapılmasına rağmen hala maaş alamayan emekli adaylarının 2 Haziran'dan sonra avans talebinde bulunabileceği aktarıldı. Ödenen avanslar sonrasında emekli aylığını alan vatandaşların emekli aylıklarından ödenen tutarım mahsup edileceği belirtildi. Yönetmelik kapsamında emekli aylığını 90 gün içerisinde alamayan vatandaşların SGK tarafından aylık bağlanmaya hak kazandığının tespit edilmesi üzerine yazılı talepte bulunabilecekleri vurgulandı. Bu kapsamda yazılı talepte bulunan emekliler emekli aylığı alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödemesi alabiliyor.

eyt-sartlari.jpg


SGK GENELGEYİ AÇIKLADI

SGK tarafından yayınlanan 2018/38 sayılı genelge kapsamında yer alan ifadeler şu şekil:
"Kuruma tahsis talebinde bulunan sigortalı ve hak sahiplerine 90 gün içinde gelir ve aylık bağlanamaması durumunda, Kurumca gelir ve aylık bağlanmasına hak kazandığı anlaşılan sigortalı ve hak sahiplerine yazılı talepte bulunmaları halinde, ilerideki alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebilecektir.

emekli-para.jpg

Avans miktarı her üç ay için, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin üç katını, gelirlerde ise net asgari ücretin iki katını geçmemek üzere Kurumca belirlenecektir. Avansın bağlanacak gelir ve aylık birikmiş tutarından fazla olan bölümü, müteakip gelir ve aylıklarından 1/4 oranında kesilerek mahsup edilecektir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN