Faiz kararı belli oldu: Merkez Bankası üst üste yedinci kez pas geçti

Faiz kararı belli oldu: Merkez Bankası üst üste yedinci kez pas geçti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın yılın yedinci faiz kararı piyasalar tarafından merakla bekleniyordu. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu, yılın ilk 6 ayında olduğu gibi politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit bıraktı. PPK metninde, resesyon ihtimalinin cari dengeyi olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekilirken, ivmesini kaybettiği gözlense de kredilerin amacına uygun kullanıp kullanılmadığının yakından gözlendiği vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün 2022'nin yedinci faiz kararını açıkladı.

Politika faizi piyasaların beklentileri doğrultusunda yine yüzde 14 seviyesinde sabit bırakıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak 6 Haziran'da AK Parti'nin grup toplantısında yaptığı konuşmada "Kimse bizden şunu beklemesin; bu iktidar faizi artırmayacaktır; tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz" demişti.

7'NCİ KEZ PAS GEÇTİ

Geçen ay gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi değiştirilmeyerek yüzde 14'te sabit bırakılmıştı. Merkez Bankası temmuz ayında da sürpriz yapmayarak üst üste yedinci defa politika faizini yüzde 14'de sabit bıraktı.

PPK kararının alındığı dakikalarda dolar 17,68 TL, euro ise 18,02 TL seviyesinde işlem görüyor.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) yüzde 14'te sabit bırakılacağını öngörüyordu.

RESESYON İHTİMALİNE YER VERİLDİ

Merkez Bankası temmuz ayı Para Politikası Kurulu küresel piyasaların en önemli gündem maddesi resesyon ihtimalini öne çıkarırken, küresel çapta yükselen enflasyon ve bozulan beklentilere işaret etti.

Resesyon ihtimalinin cari işlemler dengesine olumsuz etki yaratabileceğini belirten Merkez Bankası, PPK karar metninde kredilerde yeni bir adım atılabileceğinin sinyali de verildi.

Küresel çapta büyüme tahminlerinin aşağı yönlü güncellenmeye devam ettiğini ve resesyon ihtimalinin arttığını belirten Merkez Bankası PPK karar metninde yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği belirtildi.

Metinde gelişmiş ülke merkez bankalarının enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurguladığı kaydedilirken haziran karar metninde olduğu gibi ülkelere göre para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışmanın devam ettiği ifade edildi.

AÇIKLAMAYA 'KREDİ' KELİMESİ EKLENDİ

Enflasyondaki yükselişte jeopolitik gelişmelere, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının etkili olmaya devam ettiği kaydedilen metinde üç aydır olduğu gibi küresel barış ortamının tesisiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağı yer aldı. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecinin devam ettiği dile getirilen metinde değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edileceği vurgulandı. Bu ifadeye haziran metninden farklı olarak kredi kelimesi eklendi. Bu durum, analistlerin kredilere yönelik yeni makroihtiyati tedbirlerin gelebileceği yorumlarına yol açtı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN