Faiz kararına ekonomistlerden ilk değerlendirme: Merkez gerekeni yaptı

Faiz kararına ekonomistlerden ilk değerlendirme: Merkez gerekeni yaptı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye yükseltti. Beklentilerin aksine gerçekleşen bu kararın ardından ekonomistler, Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin değerlendirmede bulundu. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, yaptığı paylaşımda kararı alanları tebrik etti ve "Merkez Bankası yapılması gerekeni yapmıştır." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Piyasa beklentilerinin aksine karar alan TCMB, yüzde 45 olan politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı.

Açıklanan faiz kararının ardından ekonomistlerin değerlendirmesi de gecikmedi.

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Merkez Bankası yapılması gerekeni yapmıştır. Kararı alanları tebrik ediyorum." ifadesine yer verdi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, faiz artırma kararının yükselen enflasyonu durdurabilmek için doğru bir yaklaşım olduğunu belirtti ve "Ne var ki maliye politikası gevşek kaldığı ve yapısal reformlara girişilmediği sürece faiz artırımının etkisi sınırlı kalacaktır." dedi.

'SADECE GÜNÜ KURTARIR'

Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin ise söz konusu karara ilişkin, önceden yaptığı "Döviz kurlarını serbest bırakmadan faiz artışı yapmak amaca hizmet etmez. Sadece günü kurtarır" paylaşımını hatırlatarak görüşünün aynı olduğunu ifade etti.

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Merkez Bankası tarafından yayımlanan karar metninin son yıllardaki en iyi politika metni olduğunu belirterek, "Sonunda tam anlamıyla gerçekleri konuşuyoruz" dedi.

Faiz kararına ilişkin yapılması gereken geç olsa da yapıldığını söyleyen Ekonomist İris Cibre ise, "Çok doğru bir karar. Ayrıca, metin, gerektiği gibi Şahin. Sıkı duruşun sürdürüleceği güvenini veriyor. Gerektiğinde aksiyon alınacağına garanti veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

'BU FAİZ OCAK AYINDA 50 OLMALIYDI'

Alınan kararda geç kalındığını belirten Yatırım Uzmanı Stratejist Tunç Şatıroğlu, Geçen ay yapsaydınız belki rezerviniz bu kadar erimezdi. Neyse, geç olsun ama olsun. Umarım yeterli olur. Rezervdeki erimeyi durdurur. Epey geç kalındı çünkü. Bu faiz Ocak ayında 50 olmalıydı." dedi.

'MADEM FAİZ ARTIRACAKTIN NEDEN 20 KÜSUR MİLYAR DOLAR SATTIN?'

TCMB'nin yaptığı 500 baz puanlık faiz artışımım etkisinin faiz koridorunun geri dönmesiyle baştan zayıfladığını belirten Ekonomist Güldem Atabay ise, "Sormazlar mı: Madem faiz artıracaktın bu kadar neden 20 küsur milyar dolar sattın?" değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN