Gece yarısı kabul edildi! Milyonları ilgilendiren flaş değişiklik...

Gece yarısı kabul edildi! Milyonları ilgilendiren flaş değişiklik...

Emekliliğe yönelik taahhütte bulunan hizmet sunucularının BES'e aktarımına imkan sağlanması ve on sekiz yaşından küçüklerin Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil edilmesi ile ilgili kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan kanun teklifi ile neler değişti? İşte 12 milyondan fazla insanın dahil olduğu BES ile ilgili düzenlemenin detayları....

18 yaşından küçük vatandaşların Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil edilmesiyle ilgili hükümler içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Kabul edilen kanun teklifinde emekliliğe yönelik yapılan tüm taahhütlerin 2023 yılının sonuna kadar BES'e aktarılması da var. Ayrıca BES'e aktarılan tutarlar gelir vergisinden muaf olacak. BES'te biriken fon miktarı 172 milyar lirayı aşarken yapılan değişiklikler milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. İşte tüm değişiklikleri ile BES...

Ebeveynler, 18 yaşını tamamlamamış çocukları adına BES'te birikim yapabilecek. Ebeveynler, yetkili organlarınca karar alınması kaydıyla üyelerine veya çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan ve şartları uyan dernek, vakıflar ve sandık gibi tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketleri nezdinde 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla mevcut bulunan emeklilik taahhüt planları kapsamındaki yurt içi ya da yurt dışındaki birikimler ve taahhütlere ilişkin tutarlarını, 31 Aralık 2023'e kadar kısmen veya tamamen BES'e aktarabilecek.

beste-neler-oldu.jpg

BES'E AKTARANLARA GELİR VERGİSİ YOK
 
BES'e aktarılan tutarlar gelir vergisinden muaf olacak. Bu kapsamda aktarım yapan üyeler, aktarım tarihinden itibaren 3 yıl içinde maluliyet ve ölüm haricindeki bir nedenle sistemden ayrılamayacak. Aktarım yapan üyelerin sistemde kazanacakları süreye ve üyelerden sosyal güvenlik sistemi ve tabi olduğu vakıf senedi kapsamında emeklilik hakkı kazanmış olanların aktarım sonrası sistemde emeklilik hakkı kazanacağı yaşa ilişkin esas ve usuller, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca belirlenecek. BES'e aktarılan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince daha önce gider kaydedilmemişse, aktarıldığı yılın ticari kazancının tespitinde dikkate alınacak.

bes-nedir.jpg

GİRİŞ AİDATI DA ALINMAYACAK
 
Aktarımın yapılması amacıyla gerçekleştirilen taşınmaz veya iştirak hissesi satışından doğacak kazancın, bu kapsamda aktarılan kısma isabet eden tutarı kurumlar vergisinden müstesna olacak. Bu kapsamla yapılan işlemler her türlü harçtan, düzenlenen kağıtlar damga vergisinden, lehe alınan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisna olacak. Emeklilik sözleşmesi akdetmiş olan katılımcılardan, aktarıma ilişkin olarak giriş aidatı dahil herhangi bir kesinti yapılmayacak.
 
Teklifle, bütçe hazırlık sürecinin sadeleştirilmesi kapsamında orta vadeli program ve orta vadeli mali planın tek bir belge haline getirilmesi ve orta vadeli program adı altında birleştirilmesi, bu kapsamda Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun farklı maddelerinde yapılan değişiklikle "orta vadeli mali plan" ibarelerinin kaldırılmasına yönelik düzenleme yapılıyor.

Orta vadeli program ve orta vadeli mali planın tek bir belge haline getirilerek orta vadeli program adı altında birleştirilmesi nedeniyle mevzuatta orta vadeli mali plana yapılan atıflar "orta vadeli programa" yapılmış sayılacak.

FİNANSAL SEKTÖR KOMİSYONU KALDIRILIYOR
 
Bankacılık Kanunu ile düzenlenen Finansal Sektör Komisyonu, ikili yapıya mahal vermemek ve daha etkin bir finansal istikrar izleme ve finansal sektör geliştirme yapısını sağlamak üzere yürürlükten kaldırılıyor.

finansal-sektor-komisyonu.jpg

FİNANSAL SEKTÖR KOMİSYONU NEDİR? NE İŞ YAPAR?

Bankacılık Kanununun 99 uncu maddesi gereğince, finansal piyasalardaki güven ve istikrar ile gelişmeyi temin etmek üzere, bilgi teatisini, kurumlar arası iş birliğini ve koordinasyonu sağlamak, ortak politika önerilerinde bulunmak ve finans sektörünün geleceğini ilgilendiren konulara ilişkin görüş bildirmek
amacıyla oluşturulan komisyondur.

İlgili Kanun hükmü çerçevesinde, Kurum temsilcisinin başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, TCMB, SPK, TMSF, Rekabet Kurulu, Borsa İstanbul ve kuruluş birlikleri temsilcilerinden oluşan FSK’nın en az altı ayda bir toplanması ve toplantı sonuçları hakkında Cumhurbaşkanlığına bilgi sunması öngörülmüştür.

bes.jpg

BES'TE 172 MİLYAR LİRALIK BİRİKİM 

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde toplam fon büyüklüğü 172 milyar 23,5 milyon liraya ulaştı.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı olarak kurulan Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) katılımcıların fon tutarı ile devlet katkısı fon tutarının toplam büyüklüğü olan 159 milyar 396 milyon lira ile otomatik katılımla sisteme dahil olanların biriktirdiği 12 milyar 627,5 milyon lira dikkate alındığında, sistemin toplam büyüklüğü 172 milyar 23,5 milyon liraya ulaştı.

BES  VE OKS KATILIMCILARININ 121 MİLYAR LİRASI FAİZLİ FONLARDA 

BES katılımcı fon tutarının 116 milyar 570 milyon lirası faizli fonlarda, 22 milyar 746 milyon lirası ise faizsiz fonlarda değerlendirilirken, devlet katkısı fon tutarının 18 milyar 27,5 milyon lirası faizli, 2 milyar 52,5 milyon lirası da faizsiz fonlarda bulunuyor.

OKS'deki 5 milyon 733 bin 129 çalışanın biriktirdiği 12 milyar 75,4 milyon liralık fon tutarının ise 4 milyar 459,1 milyon lirası faizli fonlarda, 7 milyar 616,3 milyon lirası faizsiz fonlarda yer alıyor. Böylelikle BES ve OKS katılımcı fonlarının 121 milyar 29,1 milyon lirası faizli, 30 milyar 362,3 milyon lirası faizsiz fonlarda değerlendiriliyor.

besoks.jpg

OKS'DE ÇALIŞANLARIN BİRİKİMİ 12 MİLYAR LİRA 

2020 sonunda BES'teki katılımcı sayısı 6 milyon 900 bin 565, katılımcıların fon tutarı da 137 milyar 93,9 milyon lira olarak kaydedilmişti. Devlet katkısı fon tutarı 21 milyar 253,5 milyon lira, emekli olanların sayısı da 137 bin 676 olarak gerçekleşmişti. Söz konusu dönemde OKS'ye bakıldığında, çalışanların biriktirdiği fon tutarı 11 milyar 304,1 milyon lira, devlet katkısı ise 483,3 milyon lira olmuştu.

Böylelikle 2020 sonundan 9 Nisan'a kadar geçen sürede, katılımcı fon tutarı 2 milyar 222,1 milyon lira artış gösterirken, söz konusu dönemde devlet katkısı fon tutarı 1 milyar 173,5 milyon lira azaldı.

OKS'de ise geçen yılın sonundan 9 Nisan'a kadarki dönemde çalışanların biriktirdiği fon tutarı 840,1 milyon liralık artış kaydetti.

Böylelikle toplam fon büyüklüğünde 1 milyar 888,7 milyon liralık yükseliş görüldü. Aynı dönemde 9 bin 207 kişi de emekliler arasına katıldı.

Bu arada, katılımcıların fon tutarı ile devlet katkısı fon tutarının toplam büyüklüğü olan 159 milyar 396 milyon lira ile otomatik katılımla sisteme dahil olanların biriktirdiği 12 milyar 627,5 milyon lira dikkate alındığında, sistemin toplam büyüklüğü 172 milyar 23,5 milyon liraya ulaştı.

Öte yandan, BES ve OKS katılımcılarının toplam sayısı 12 milyon 643 bin 251'i buldu.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN