Gözler 3 Ocak’ta: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte masadaki en güçlü rakam

Gözler 3 Ocak’ta: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte masadaki en güçlü rakam

Asgari ücrete yapılan yüzde 49 oranında zammın ardından milyonların gözü kulağı 3 Ocak'ta açıklanacak aralık ayı enflasyonuna çevrildi. Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili merak edilenleri açıklayarak, "Kök maaş düzenlemesi olmasını bekliyorum." dedi. İşte memur, memur emeklisi, SSK ve Bağ-Kur emeklisine yapılacak zam oranı için konuşulan rakam.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yeni asgari ücretin yüzde 49 artışla 17 bin 2 TL olduğu ilan edildi. Asgari ücret zammının açıklanmasının ardından 7 bin 500 TL maaşla geçinmeye çalışan emekliler, aylıklarına ne kadar zam yapılacağını merak etmeye başladı.

6 aylık enflasyon farkına göre belirlenecek olan memur ve emekli maaşı zam oranları için geri sayım başladı. 3 Ocak'ta, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan enflasyon verileriyle birlikte, memur ve emeklisine yapılacak zam oranı da belli olacak.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili tüm merak edilenleri açıkladı.

'YÜZDE 49'LUK ZAM MEMUR VE EMEKLİLERE EMSAL TEŞKİL EDECEKTİR'

Milliyet'te yer alan habere göre; Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücret belirlendi, vatana millete hayırlı olmasını temenni ediyoruz. İşverenlerimize ödeme gayreti, çalışanlara paralarının bereketli olmasını diliyoruz. Şu anda sıra memur, memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde.

Yüzde 49’luk artış memur ve memur emeklilerine zaten teşkil edecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz buna ilişkin bir açıklamada bulundu. Yüzde 50’ye yakın oranda artış yapacaklarını söyledi.

Bunun hesaplaması ise şöyle; son 6 aylık enflasyon farkının yüzde 38 olmasını bekliyoruz. Toplu sözleşme zammı farkı ise yüzde 9 olarak verilecek. Refah payı ile birlikte toplamda yüzde 50’ye yakın artış yapılacak. Asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk zam memur ve emeklilere de emsal teşkil edecektir.

'YÜZDE 50 ORANINDA ARTIŞ BEKLİYORUM'

3 Ocak tarihinde aralık ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Kümülatif olarak yıl sonu enflasyonu yüzde 65’ler düzeyinde gelecek, son 6 ayın enflasyonu ise yüzde 38’lere işaret ediyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin asıl hak ettiği zam oranı yüzde 37-38 arası olacak.

En son emekli maaşı artışında memur emeklisine yüzde 25 artış yapılmıştı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 17.77’lik enflasyon farkından dolayı hak edişleri vardı. Memur emeklisinin zam oranı yüzde 19’lar seviyesindeydi ancak her iki gruba da aynı oranda artışlar yapılmıştı. Temmuz ayında memur emeklileri ve SSK ile Bağ-Kur emeklilerine yüzde 25 oranında zam yapılmıştı.

Ben bu dönemde de memur emeklilerine yüzde 50 artış yapılacaksa diğer emeklilere de yüzde 50 oranında artış olmasını bekliyorum.

'EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 33 BİN TL SEVİYESİNE ÇIKACAKTIR'

Memurlara yüzde 50’ye yakın zam yapılacak. Temmuzda 8 bin TL’lik seyyanen zam yapılmıştı. Seyyanen zam tutarı üzerinden de bir zam öngörüyoruz. Toplamda alınan maaş ne kadar ise bunun üzerinden bir hesaplama yapmak daha yerinde olacaktır. Yüzde 50’lik artış ile en düşük memur maaşı 22 bin TL’den 33 bin TL seviyesine çıkacaktır.

En düşük memur emeklisi maaşı 9 bin 876 TL civarındadır. En düşük memur emeklisi maaşının 14 bin TL seviyelerine çıkmasını bekliyoruz.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ TL OLACAK?

En düşük emekli maaşı 5 bin 500 TL’den nisan ayında 7 bin 500 TL seviyesine yükselmişti. Temmuzda buna ilişkin bir artış olmadı. Yüzde 50’lik bir artışla 11 bin 250 TL seviyesine çıkmasını bekliyorum.

Çünkü asgari ücrete ara dönemde yüzde 34’lük zam yapılmıştı. Burada en düşük emekli maaşına artış yapılmadı. Yüzde 50’lik artışla 11 bin 250 TL seviyesine çıkmasını ve bir kök maaş düzenlemesi olmasını bekliyorum.

Bu bir ihtiyaçtır. Bundan sonra yapılacak olan oransal zamlardan emeklilerin daha fazla yararlanması adına kök maaşlar en düşük emekli maaşına eşitlenirse faydalı olacaktır diye düşünüyorum."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN