Gram altın 1800 lira olacak dedi duyan kuyumcuya koştu! Her şeyi bilen uzman altın için tarih verdi

Gram altın 1800 lira olacak dedi duyan kuyumcuya koştu! Her şeyi bilen uzman altın için tarih verdi

Altın piyasasına yatırım yapanları ilgilendiren bir durum gerçekleşti! 15 aylık bir süre zarfı sonrasında ilk defa bir durumla karşılaşıyoruz… Amerika Merkez Bankası, diğer adıyla Fed, faiz politikasına dair açıklamada bulundu ve bu ay faizlere dokunmadı. Kararın ardından ons altın fiyatında yaşanan düşüş, gram altın fiyatlarını da etkiledi ve yüzde 1’den fazla bir geri çekilme meydana geldi...

Gram altın fiyatının gelecekte neler olacağına dair meraklı gözler soru işaretlerini çoğaltırken, üç yeni tahminle yatırımcıların karşısına çıktık. İşte 15 Haziran Perşembe gününe ait Kapalıçarşı verileri ile gram, çeyrek altın, Cumhuriyet altını ve 22 ayar bileziğin gram fiyatları...

Amerika Birleşik Devletleri'nin Merkez Bankası (Fed), Haziran ayına ait faiz politikası kararını kamuoyu ile paylaştı. Bu kapsamda banka, genel beklentilere uygun bir şekilde faiz oranlarını yüzde 5-5,25 bandında sabit bıraktı. Fed, böylece son 15 ay içerisinde 10 kere gerçekleştirdiği faiz artırımı sonrasında ilk kez faizlere dokunmama kararı aldı. Fed’in bu tavrı sonrasında, 2023 yılında faiz indirimi olasılığı piyasa fiyatlamalarından düştü ve bankanın medyan politika faizi tahmini, 2023 yılı için yüzde 5,1’den yüzde 5,6’ya revize edildi.

FED BAŞKANI POWELL’DAN FAİZLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrasında düzenlenen basın toplantısında faizleri yeniden artırma ihtimallerine dair belirtti. Powell, enflasyonun yüzde 2 seviyesine indirilmesi için daha alınması gereken çok yol olduğunu ifade etti. Powell, "Neredeyse tüm politika yapıcılar bu yıl biraz daha faiz artırımı yapmanın uygun olacağını düşünüyorlar" ifadesini kullandı. Ayrıca, Temmuz ayında yapılacak toplantı için henüz bir kararları olmadığını belirtti.

ALTIN FİYATLARININ FED KARARINA TEPKİSİ

ABD'de geçtiğimiz gün açıklanan enflasyon verilerinin ardından ciddi dalgalanma yaşayan ve günü büyük bir düşüşle tamamlayan ons altın, karar sonrasında yatay bir seviye izledi. Fed kararı sonrasında ons altın fiyatında ilk tepki olarak 1953 dolardan 1943 dolara düşüş yaşandı. Düşüş bu sabah da devam etti. Altının ons fiyatı 1946 dolardan işlem görüyor.

COMMERZBANK’TAN ALTIN DEĞERLENDİRMESİ

Analistler, altın fiyatlarına dair yaptığı değerlendirmede, faizle ilgili alınan kararın, piyasa katılımcılarının görüşlerini revize etmek zorunda kalacağını belirtmişti. Altın fiyatının dalgalı bir seans yaşama ihtimali olduğunu belirten analistler, ons altın için yeni bir değerlendirmede bulundular. Commerzbank stratejistleri, Fed'in faiz artırım döngüsünü tamamladığını düşünüyorlar. Bu nedenle altında daha fazla yukarı yönlü risk görüyorlar.

2-008.jpg

GRAM ALTIN BUGÜN KAÇ LİRA?

Geçtiğimiz gün 1498 lirayı aşarak rekor kıran gram altın fiyatı dün düşüşe geçti. Ons altındaki geri çekilme ile birlikte gram altın fiyatı yüzde 1'den fazla değer kaybetti. Gram altın fiyatı bugün 1465 liraya kadar düştü, çeyrek altın 2466 TL, Cumhuriyet altını 10.013 TL ve 22 ayar bileziğin gram fiyatı 1426 TL'den satılıyor.

“BU YIL İÇİNDE BU SEVİYEYİ BEKLİYORUM”

Yurt içinde piyasalar, 22 Haziran'da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın yeni başkanın önderliğinde yapacağı ilk faiz kararını beklerken, altın fiyatlarına dair önemli bir tahmin geldi. Para Piyasaları Uzmanı Hatice Kolçak, gram altın için beklediği yeni seviyeyi açıkladı. Dolar kurundaki yükselişin gram altını da yükselteceğini belirten Kolçak, "Doların yükselişi devam ediyor ve bu sebeple gram altın fiyatı da yükselecek. 1.800 TL ve üstünde kalacağını düşünüyorum. Bu rakamı ilk ben dile getirdim ve hala aynı düşüncedeyim. Bu yıl için bu seviyeyi bekliyorum. Ancak, satış zamanı geldiğinde durumu değerlendireceğiz. Eğer dolar hızla yükselir ve sonra tekrar düşerse, durumu yeniden gözden geçireceğiz" dedi.

İSLAM MEMİŞ DE O RAKAMI AÇIKLADI

Aynı rakamı dile getiren bir başka isim ise İslam Memiş oldu. Geçtiğimiz gün yaptığı değerlendirmede Memiş, “Merkez Bankası faiz artışı yaparsa doların geri çekilme yaşayacağını düşünüyorum. Bu durum gram altında 1450 ve 1400'e kadar düşüşe neden olabilir. TL'si olanların, altın borcu olanların, 22 Haziran'ı yakından takip etmeleri gerekiyor. Son bir alım fırsatı olabileceğini tahmin ediyorum. Tansiyon yüksek, kur yüksek... Vatandaşın kafası karışık, faiz kararını görmeden net bir karar vermemek gerekiyor. Döviz kurlarında ve gram altında bir düşüş olabilir. Kısa vadede altın ons ve gramında düşüş bekliyorum. Ancak, 1400'e kadar olan gram altındaki kısa vadeli düşüşler kalıcı değil. Bu önemli. Orta ve uzun vadede altın yatırımcısının yüzü gülecek. Bir taraftan ons, bir taraftan gram. İki ayağıyla kazandırıyor. Dolar desteği aldı, Eylül’den itibaren ons desteği de alabilir. Acele etmeyip satış yapmak gerekmeyenler için” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN