Hangi enflasyonun yükü hafifletilecek?

Hangi enflasyonun yükü hafifletilecek?

TL’nin hızlı değer kaybı asgari ücreti enflasyon karşısında eritti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasına günler kala, hükümet yapılacak olan zammın enflasyonun yükünü alacağını belirtiyor. Ancak TÜİK enflasyonu yüzde 19,89 olarak açıklarken devletin 2022 yılı için alacağı vergi oranını ise yüzde 36 olarak bildirdi. ENAG’a göre ise enflasyon yıllık yüzde 49’u aşarken, ekonomistler “Asgari ücret artışı hangi enflasyonun yükünü alacak?” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ

TL’de değer kaybı durdurulamazken, artan enflasyon karşısında asgari ücret eriyor. Alım gücü sürekli düşerken Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasına günler kala, belirlenecek ücrete ilişkin hükümet, işçi ve işveren tarafından ard arda önemli açıklamalar geliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete yapılacak olan zammın enflasyonun yükünü alacak bir çalışma olduğunu belirtti. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyonu yüzde 19,89 olarak açıklarken devletin 2022 yılı için alacağı vergi oranını ise yüzde 36 olarak bildirmişti. Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) raporuna göre ise ekim ayında enflasyon yüzde 6,90 artarken 12 aylık dönemdeki artış oranı ise yüzde 49,87 olarak kaydedildi.

Verilerini değerlendiren ekonomistler ‘’Asgari ücret artışı hangi enflasyonun yükünü alacak?” dedi. TÜİK’e göre ekim ayında enflasyon yüzde 2,29 artarak, yıllık bazda 19,89 olurken, 2022’deki vergi, harç ve cezalara uygulanacak zam oranının belirlenmesinde kullanılan yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 olarak açıkladı. TÜİK verilerine göre vergilere yüzde 36, maaşlara yüzde 20 zam yapılması öngörülüyor. Ekonomist Mustafa Sönmez “Enflasyon karşısında devlet kendi gelirlerini korumayı biliyor; Yeniden değerleme adı altında ÜFE oranında, yüzde 36 artıyor bazı vergiler, harçlar, cezalar. Ya memur, emekli maaşları, asgari ücret? Onlara da yüzde 36 zam yapılmalı ve yüzde 9 büyüme payı eklenmeli. Artışlar, yüzde 45 olmalı’’ değerlendirmesinde bulundu. Prof. Dr. Veysel Ulusoy ise “Asgari ücret artışı enflasyon yükünü alacak kadar olacak? Ne demek? Hangi enflasyonun yükünü?’’ dedi.

ZAM FİYAT ARTIŞLARINA GÖRE YAPILMALI

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) yeni başkanı Mahmut Asmalı, işveren üzerindeki vergi yükünün azaltılarak, asgari ücret artışının enflasyon üzerinde olması gerektiğini söyledi. Asmalı ‘’Bu bağlamda 2022 yılı için belirlenecek asgari ücret zammının, işveren üzerindeki asgari ücret vergi yüklerinin bir kısmı azaltılmak sureti ile mutlaka yılsonu enflasyon oranının üzerinde olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Asmalı, işverenin asgari ücret yükünün hafifletilmesi noktasında da yapılacak zammın enflasyon oranı kadar kısmı işverenin, üzerindeki kısmın da devlet tarafından üstlenilmesinin iyi olacağını dile getirdi.

DEVLETİN ALDIKLARININ YÜZDE 54’Ü İŞÇİDEN

Devletin işverenden aldığı vergilere değinen Ekonomist Mustafa Sönmez “Asgari ücret net 2825 TL ama her asgari ücretli üstünden devlete 1378 TL vergi ve pirim ödeniyor ve maliyet, aylık 4.203 TL’ye çıkıyor. Devletin aldıklarının yüzde 54,4’ü işçi üstünden, kalan yüzde 45,6 sı pirim olarak işveren üstünden alınıyor. İşçinin pirim ve vergi yükü azaltılmalı” paylaşımında bulundu.

Türk-İş Konfederasyonu, işçilerin gelir vergisi dilimlerinden kaynaklanan ciddi gelir kayıplarına dikkat çekerek, vergi adaletinin sağlanması için gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılmasını istedi. Net ücreti 4 bin lira olan bir işçinin haziranda yüzde 20’lik, aralıkta ise yüzde 27’lik vergi dilimlerine girdiğini hatırlatan TÜRK-İş şu açıklamada bulundu: “Yılın ilk beş ayında net 4 bin lira ücret geliri elde eden işçinin ücreti mayısta net 3 bin 868 liraya, temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarında net 3 bin 778 liraya, aralıkta ise 3 bin 761 liraya düşüyor.

Bu nedenle işçi yılın toplamı itibarıyla yüzde 20’lik ve yüzde 27’lik vergi dilimlerine dahil olduğu için net 1479 lira gelir kaybına uğruyor. Söz konusu gelir kaybı daha yüksek ücret alan çalışanlar için geçerli olduğu gibi, asgari ücret alan evli ve çocuklu çalışanlar için de geçerli.”

VERGİ DÜZENLEMESİ İÇİN YASA GEREKMİYOR

Asgari ücretin gelir vergisi ve diğer vergi yüklerinin kaldırılması yönünde taleplere ilişkin Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, alternatif vergi modelleri üzerinde durduklarını, çeşitli vergi oranlarının etkisini çalıştıklarını kaydetti. Bilgin olası vergi düzenlemelerinin hepsinin yasa gerektirmediğini, Cumhurbaşkanı kararı ya da Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararıyla uygulamaya girebilecek düzenlemeler de bulunduğunu belirtti. Memurların maaş ve emekli maaşlarında artış sağlayacak katsayının 3600’a yükseltilmesi konusunda da Bilgin, Kamu Personeli Danışma Kurulu ve Üçlü Danışma Kurulu’nda bu konunun değerlendirileceğini kaydetti.

ÇALIŞMALAR OLAĞANÜSTÜ EKONOMİK ŞARTLARDA GERÇEKLEŞİYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yer alacak olan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yaptığı açıklamada 2022’de geçerli olacak asgari ücret için müzakerelerin, küresel boyutta devam eden olağanüstü ekonomik şartların gölgesinde gerçekleşeceğini belirtti. Birinci önceliklerinin Türkiye ve çalışanların sürdürülebilir refahı olduğunu aktaran TİSK ‘Refah seviyelerini, istihdamı korumak, ilave istihdam ve yeni yatırım oluşturmak, salgında zor durumda kalan sektörlerin üzerindeki baskıyı azaltmak için dönemin koşullarını ve uzun vadeli ekonomik etkileri dikkate alan, dengeli bir asgari ücretin belirlenmesini bu yıl her zamankinden de önemli buluyoruz’’ ifadelerine yer verdi. TİSK açıklamasında optimal ve akılcı seviyede uzlaşı sağlayacaklarını aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN