Hazine Bakanı Nebati'den 20 Aralık açıklaması

Hazine Bakanı Nebati'den 20 Aralık açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dövize endeksli mevduat hesabı uygulamasının açıklandığı 20 Aralık gecesi ve sonraki gün olan 21 Aralık’ta Merkez Bankası’nın (TCMB) net döviz pozisyonundaki 7 milyar dolara yakın bir meblağın eridiği iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Nebati, "O gece kimse devreye girmedi, sadece binlerce bireysel satıcı devreye girdi, adeta yarıştılar. O gece dövizini bozdurmak için adeta insanlar yarışa girdi" ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 13-21 Aralık haftası 6 milyar 17 milyon dolar azalarak 116 milyar 874 milyon dolara geriledi. Merkez Bankası'nın söz konusu haftadaki net rezervi ise 21,2 milyar dolardan 12,2 milyar dolara indi.

TCMB tarafından söz konusu haftaya ilişkin yapılan Haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre; 17 Aralık itibariyle Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 5 milyar 786 milyon dolar gerileyerek 78 milyar 367 milyon dolara düştü. Brüt döviz rezervleri, 10 Aralık'ta 84 milyar 153 milyon dolar seviyesindeydi.

O GECE ASLINDA NE OLDU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Aralık’ta açıkladığı ‘dövize endeksli mevduat’ sistemiyle birlikte, kurda sert gerileme kaydedildi. Aynı süreçte TBB Başkanı Çakar, gerçek kişilerin 1 milyar dolar bozdurduğunu ve dövizdeki çözülmenin bu yüzden gerçekleştiğini canlı yayında açıkladı. Fakat BDDK verilere göre, 20 Aralık’ta 259.6 milyar dolar olan yabancı para mevduatlarının 21 Aralık’ta 261 milyar doları aştığı görülüyor. Çözülmenin aksine mevduat sahipleri 1 günde 1.7 milyar dolar daha aldı

NEBATİ MÜDAHALEYİ KABUL ETMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yüksek döviz kurunun düşürülmesi için Merkez Bankası'nın piyasaya 6-7 milyar satış yaptığı iddialarını 23 Aralık gecesi katıldığı canlı yayında cevaplamıştı. Nebati, "Ben yükseltmedim ben de düşürmedim, piyasa kendi kendine oynuyor. "Efendim Merkez Bankası ya da Hazine üzerinde niye müdahalede bulundunuz?" Türkiye olayları oturup izleyecek, elindeki bütün enstrümanları pozitif yönde kullanmayacak kadar beceriksiz bir ülke mi? Türkiye ihtiyacı olan her türlü enstrümanı kullanır. " ifadelerini kullanmıştı.

"20 ARALIK BİR MİLATTIR"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Serbest piyasa ekonomisi demek birilerinin istediği gibi at koşturması demek değildir. Türkiye'de can güvenliği, mal güvenliği, ırz güvenliği tartışılmaz. Bunlarla ilgili tartışma açan iktidar yerinde duramaz. 20 Aralık bir milattır” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı bir canlı yayında dövize endeksli TL mevduatı ile yeni ekonomine modeline ilişkin konuştu. Nebati, özetle şunları söyledi:

“ARTIK YENİ BİR ARAÇ GELİYOR, PROJE KREDİLERİ”

“Artık yeni bir araç geliyor. Proje kredileri. Bir banka vermiş olduğu bireysel krediyi eğer verdikten sonra takip etme gibi bir dürtüsü varsa bundan sonra bizim belirlediğimiz alanlarda gerçekleştirilecek projelerin takip edilmesini sağlayacak imkanı vereceğiz. Proje odaklı olacak. Al parayı istediğin gibi kullan git dolara keyfini sür. Ticari krediye gitmesi gereken paranın, yata, kata ya da dolara gittiğini gördüğümüzde, hangi ülke olursa olsun doğru amaca hizmet etmediğini anlarsınız. Proje olarak verdiğiniz krediyi sıkı bir şekilde takip edeceğiniz bir mekanizma oluşturuyoruz. Biz kutsal olmayan ihtiyaçlara göre gerçekleştirilmiş, yeni eklemelerin de yapılabileceği, dünya örneklerinin alındığı ve içerideki dinamiklerin uyumunun sağlandığı bir model çıkardık.

“ALGI OPERASYONLARI SONUNDA ÇÖKER, 20 ARALIK'TA ÇÖKTÜ”

Bize kur saldırısında bulunamıyorlardı. Son çareleri vardı, içerideki bireyselleri harp tekniğiyle manipüle etmekti ona da biz izin vermedik. Algı operasyonları sonunda çöker, 20 Aralık'ta çöktü. Sosyal medyada şöyle bir şey gelişmiş. Konuştuğunuz bir şeyi sağından solundan kırpıp, bir cümleyi çıkarıp 2 kelime üzerinden toplumu yönetmeye çalışıyorsunuz. Tam toplum mühendisliği yapıyorlar. Algı operasyonlarının sürdürülebilirliği yok. Şimdi burada kullanılan yöntem yurt içi, yurt dışı Türkiye'nin dövizdeki artışın karşılığının olmadığını görebilecek insanlar. Finansal okur yazarlarını yönlendiren Türkiye'nin içindekiler.

"KİMSENİN KÜÇÜK YATIRIMCININ KADERİYLE OYNAMA HAKKI YOKTUR"

BDDK'nın seri şekilde hareket etmesini beklerim ben. Anında yanıltıcı, spekülatif davalar açılması lazım. Suç duyurularında daha sıkı şekilde bulunması lazım. Kimsenin küçük yatırımcıların kaderiyle oynama hakkı yoktur. Nureddin Nebati'nin karnı temiz. Sayın Cumhurbaşkanımız 19 yıldır hiçbir vatandaşını yanıltmadı. Büyük yatırımcılara haber verdiler diye hiç konuşmasınlar. Utanmadan 40 milyar getirildi diyorlar. Bunu kanıtlaması lazım. Ya da niyeti farklı. Pazartesi sonuçlar açıklandığı zaman ne yapacaksın? Tabi kamu kuruluşları her türlü enstrümanını kullanmakla mükelleftir. Bize diyorlar ki durun, Merkez Bankası hiçbir şeye karışmasın izlesin. Oldu canım. Kamu otoritesi hiçbir şeye karışmasın. Oldu paşam! Biz ne yapalım, manipülatif yanıltıcı söylemlerde bulunalım siz bize karışmayın. Türkiye Cumhuriyet 3-5 kişinin söylemlerine susacak değil.

"20 ARALIK BİR MİLATTIR"

19 yıldır net soru soruyorum. Serbest piyasayla ilgili bir geri adım atılmış mı? Borsa İstanbul dünyanın en şeffaf kurumları arasında birinci sıradadır. TÜİK, her an denetlenebilen şeffaf bir kurumdur. Bu iki kurumumuzun üzerine gidiyorlar. Kurumlarımızı yıpratmak için her şeyi yapıyorlar. Serbest piyasa ekonomisine yüzde 100 bağlıyız. 550 bin kalemde fiyat alıyor. Ayda 3-4 defa piyasadan fiyat alıyor. Buna müdahil olmanız buranın rakamlarıyla oynamak için deli olmak lazım. Hiçbir TÜİK başkanı böyle bir şeye cesaret edemez. Ya da Merkez Bankamız. Merkez Bankası şeffaftır. Bilançoları açıktır. Git oku bilgileri. Bu rakamlar üzerinde oynama yapması, kamu otoritesinin farklı yöne gitmesi mümkün değil. Demokratikleşmeyi içselleştirmiş bir toplum burası. Şimdi bütün bunları göz ardı edip birilerinin söylemiyle hareket edemeyiz. Serbest piyasa ekonomisi demek birilerinin istediği gibi at koşturması demek değildir. Türkiye'de can güvenliği, mal güvenliği, ırz güvenliği tartışılmaz. Bunlarla ilgili tartışma açan iktidar yerinde duramaz. 20 Aralık bir milattır. Bu ülkedeki küçük yatırımcıdan büyük yatırımcıya kadar bunların söylemlerine bakmıyorlar. Yüzde 3'lük kesimi mutlu ediyorlar. Geriye kalan kısmı göremiyorlar. Post modernizmin ne olduğu bilmeyen, insanları robot gibi görüp istediği gibi hareket ettirebileceklerini gören bir güruh.

“TL MEVDUATI 38 MİLYAR LİRA ARTTI”

Cuma günü Cumhurbaşkanımız ortak yayında ifade ettiler. 23,8 milyar TL diye ifade etti. Şimdi 38 milyar TL arttı. Bireyler dövizlerini patır patır bozduruyorlar. Niye? Türkiye Cumhuriyeti’ne olan güven tesis edilmiştir. Onun için.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (34)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
34 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN