Herkes aynı yere sıkıştı

Herkes aynı yere sıkıştı

Sıfır araç satışında Türkiye’de uygulanan matrah sisteminin alt dilimleri hükümsüz kaldı. Yüzde 45’ten başlayan oranlar bugün karşılıksız kalırken en ucuz otomobilin matrahı bile yüzde 80’den start alıyor. Bu tablo da markaları fiyatlama tarafında oldukça zorluyor. Citroen Türkiye Genel Müdürü Alkım “Bugün bakıldığında pazar matrah sisteminde sıkıştı kaldı. Koşullar zor. Herkes aynı yerde. Bu yüzden farklılaşmak zor” dedi.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’de sıfır otomobil satışları oldukça zor bir yıl geçiriyor. Fiyatlar vergi, kur ve özellikle kredi kanallarında sıkışıp kalmışken, geçen yılın yok satan toz pembe dönem bir anda tam tersine döndü. Bugün bakıldığında fiyatlar tam anlamıyla alım gücünü ezip geçti ama çok uzak değil bir önceki yıla göre baktığımızda sıfır araç fiyatlarının kur bazında gerilediği de görüldü.

Türkiye’de ise durum biraz daha farklı işliyor. Vergilendirme konusunda matrah sisteminin geçerli olduğu Türkiye’de bugün bakıldığında yüzde 45’ten yüzde 150 hatta 220’ye kadar çıkıyor. Kur seviyesiyle birlikte fiyatlarda da yüzde 45, yüzde 50, yüzde 60 ve yüzde 70’in hiçbir etkisi kalmadı. Bütün otomobiller artık yüzde 80’lik matrah diliminden fiyatlanmaya başladı. Yani alt sınıf bir otomobille üst segmentte yer alan bir otomobilin fiyatı da aynı vergi diliminde yer almaya başladı.

Bu markaları zor bir duruma sokmaya başladı. Sektör temsilcileri de bu dilimlerin yumuşaması tarafında bir geçiş bekliyor ama ne yazık ki bu yıl kimsenin matrah değişimi tarafında bir beklentisi yok. İstanbul’da gerçekleşen yeni Citroen Berlingo’nun lansmanında sorularımı cevaplayan Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, fiyat tarafında çok ince eleyip sık dokuduklarını kaydetti. En avantajlı fiyat stratejini uyguladıklarını anlatan Alkım, Türkiye’nin Citroen için çok önemli bir pazar olduğunu söyledi. Alkım “Artık Türkiye olarak globalde söz sahibiyiz. Bu yüzden fiyatlarımız avantajlı.

Bugün bakıldığında pazar matrah sisteminde sıkıştı kaldı. Mevcut matrah dilimlerinin dışında ÖTV muaf satışları da aynı dilim aralığında kaldı. Pazar koşulları zor. Herkes aynı yere sıkıştı. Bu yüzden farklılaşmak zor. Öte yandan enflasyona paralel olarak kur da stabil seyrediyor” dedi. İçten yanmalı araç tarafında elektriklilerin daha avantajlı olduğunun altını çizen Alkım, iyi bir yıl beklediklerinin de altını çizdi.

ŞEHİRİÇİ MENZİLİ 440 KİLOMETRE

Elektrikli Citroen C3, yeni bir platformda ortaya çıkıyor. Akıllı platform adını verdikleri sistemle birlikte aracın üretim maliyetleri de oldukça düşük. 44 kws LFP (Lityum Ferro Fosfat) bataryaya sahip olan modelin şehiriçi kullanımda menzili 440 kilometre. Karma menzil ise 324 km olarak hesaplanmış. 100kW DC hızlı şarj özelliği ile 26 dakikada yüzde 20’den yüzde 80’e şarj olanağı da sağlıyor.

1kapak-007.jpg

Standart AC şarj 7 kW ile yüzde 20’den yüzde 80’e yaklaşık 4 saat 10 dakikada şarj performansı sunuyor. 11 kW seçeneği ise 2 saat 50 dakika sürüyor. Kablo, tek fazlı 7,4 kW veya üç fazlı 11 kW duvar kutusuyla şarjı destekliyor. Araç 82 kw yani 113 beygir gücünde. 0-100 km/s hızlanmasını yaklaşık 11 saniyede tamamlarken maksimum hızı da 135 km/s. Yeni modelin hibrit versiyonu ocak ayında gelecek. İlk kez bir hibrit güç aktarma sistemiyle de sunulacak. 48V hibrit teknolojisi lityum-iyon batarya ile 100 hp (75 kW) gücünde. 1.2 litrelik 3 silindirli benzinli motor ve 21 kW bir ë-Motor isimli elektromotorun entegre edildiği yeni elektrikli ë-DCS6 çift kavramalı şanzımandan oluşuyor.

YENİ BERLİNGO TÜRKİYE’DE

Markanın yeni logosunun ilk kez kullanıldığı Berlingo Kombi, Berlingo Van, Spacetourer, Jumpy Panelvan ve Jumper’dan oluşan hafif ticari ürün gamı Türkiye’de satışa sunuldu. Hem dış hem de iç tasarımı yenilenen, teknolojik ve güvenlik donanımları artırılan yeni modellerin tamamında artık otomatik şanzıman seçeneği de var. Yeni Berlingo Kombi, Feel Bold, Shine ve Shine Bold olarak 3 farklı donanımla pazara sunuldu. 6 ileri manuel ve 8 ileri otomatik şanzıman seçeneklerine sahip.

1kapak-008.jpg

Feel ve Feel Bold donanım seçenekleriyle satışa sunulan Berlingo Van ise, otomatik vites opsiyonu da olan 100 ve 130 HP gücündeki 1.5 litrelik BlueHDi motorla yollara çıkıyor. Citroën Spacetourer ise otomatik şanzımanıyla artık tek paket olarak sunuluyor. Jumpy Panelvan, yeni ECO-LED farlarıyla artık daha şık görünüyor. Otomatik şanzıman opsiyonu ve iki farklı güç alternatifiyle sunulan yeni Jumpy Panelvan, Teknoloji Paketi ile binek araçları aratmayan donanımlara sahip oluyor. Citroën hafif ticari ürün grubunun en büyük oyuncusu olan yeni Jumper da 13 ve 15 metreküplük yükleme alanı, 3,5 ile 4,2 ton arasında değişen taşıma kapasitesiyle öne çıkıyor. 2.2 litrelik BlueHDi motoru iki farklı güç seçeneği ile satılan yeni Jumper’da EAT8 otomatik şanzıman seçeneği de sunuluyor.

1 MİLYONA DOLU DOLU ELEKTRİKLİ C3 GELİYOR

Citroen elektrikli C3 lansmanını Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirdi. Burada sorularımızı cevaplayan Citroen Genel Müdürü Alkım “C3’ün Türkiye lansmanını eylül ayında gerçekleştireceğiz. İlk etapta sadece elektrikli C3 pazara sunulacak. 2025’te hibrit versiyon da gelecek. Avantajlı bir fiyat olacak. Bugün satışa sunmamız halinde dolu dolu bir C3’ü 1 milyon lira seviyesinden Türkiye’de yola çıkarmış olacağız. C3’ün sadece adı aynı kaldı. Artık bir B-HB yerine B-SUV’a dönüştük. Bu fiyat seviyesinden, SUV kodlarıyla elektrikli bir şekilde lanse ederek bizim bu sene son 4 ayda ulaşmak istediğimiz sonuç, yaklaşık olarak 3 bin adet olacak. 2025’te 11 bin adetlik bir satış hacmine ulaşmak istiyoruz” dedi.

‘7 TEMMUZA HAZIRIZ PANİK SATIŞLARIMIZ YOK’

Viyana’da gerçekleşen lansmanda da sorularımızı cevaplayan Selen Alkım, 7 Temmuz tebliğine değindi. Alkım “Bizim bütün araçlarımız regülasyona hemen hemen uygun. O yüzden çok sorun olmayacaktır. Tabi tebliğde de değişiklikler oldu. Bu yüzden bizi ilgilendiren iki model var. Ama aynı zamanda izin alabileceğimiz adetler de var. Şöyle ki geçen sene sattığımız yaklaşık 45 bin adet binek otomobilin yüzde 10’u kadar 7 temmuz sonrasına stok taşıyabiliyor ve satabiliyoruz. Ama tabii bunun ÖTV matrahının yüzde 1’i kadar bir cezası var. Bizim stok yapımız zaten yüzde 10’un üzerine çıkmıyor dolayısıyla öyle panik halde bir kampanya, fiyat indirimi yapalım gibi bir durumumuz yok” açıklamasını yaptı.

‘TÜM STOKLARIMIZI SATACAĞIZ ŞİMDİ SIRADA FİLO VAR’

Sıfır araç satışlarına da değinen Selen Alkım, araç tedariklerinde sorun olmadığına değindi. Alkım “Nisan bizim için şanssız bir aydı, ticari modellerimiz yoktu. Özellikle Berlingo Combi ve Berlingo Van. Orada Berlingo zaten segmentinin yaratıcısı. İyi bir fiyatla, iyi bir kampanyayla çıktık, çok da beğenildi araç açıkçası. Berlingo’da bu ay tüm stoklarımızı satacağız. Berlingo Van’da da aynı şekilde. Dolayısıyla bir miktar geçen ayın o ticari araç kaybının yaklaşık yarısını bu ay telafi edebileceğiz. Binek otomobillerde; filoda bir hareketlenme var bu ay geçen aya göre. Binek otomobillerde biraz daha iyi gidiyor. Bizim pazar öngörümüz mayıs ayı için 90 bin seviyesinde. Haziran da bence hareketli geçecek. Bizim için globalin koyduğu 2025 hedefine biz 2023’te ulaştık. Citroen Türkiye şu an dünyadaki en iyi üçüncü pazar konumunda. Hemen önümüzde İtalya ve Fransa var” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN