Hisse ve tahvillerdeki payları tarihin en düşük seviyesinde: Yabancı yatırımcı Türkiye'den çıkıyor

Hisse ve tahvillerdeki payları tarihin en düşük seviyesinde: Yabancı yatırımcı Türkiye'den çıkıyor

Türkiye’de hisse senedi ve devlet tahvillerinden son yıllarda çıkış yapan yabancı yatırımcının bu menkul kıymetlerdeki payları tarihin en düşük seviyeye geriledi. Yabancı yatırımcının hisse senedindeki payı yüzde 31,67’ye, 7 Ekim haftası itibariyle iseyabancının tahvildeki payı yüzde 0,83’e kadar düştü.

Yabancı yatırımcılar son beş yıldır Türk finansal yatırım araçlarından çıkıyor. Türkiye’de hisse senedi ve devlet tahvillerinden sürekli çıkış yapan yabancı yatırımcının bu menkul kıymetlerdeki payı tarihin en düşük seviyesine geriledi.

Dünya’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre yabancının hisse senedindeki payı yüzde 31,67’ye, tahvillerde payıysa sadece yüzde 0,83’e kadar indi. Merkez Bankası verilerine göre bu yıl yabancının tahvildeki çıkışı 2 milyar doları aştı.

SON İKİ SENEDEKİ ÇIKIŞ 9,2 MİLYAR DOLAR

2020 yılında 4,25 milyar dolar ve 2021 yılında 1,43 milyar dolar hisse senedi portföylerini azaltan yabancı yatırımcılar 7 Ekim 2022 itibariyle ise bu yıl hisse senedi piyasasından 3,48 milyar dolarlık daha çıkış yaptı. Son iki yılda yapılan 5.7 milyar dolarlık çıkışın üzerine bu yıl da yaklaşık 3,5 milyar dolarlık satış daha eklendiğinde 2020’den beri yabancının hissede satışı 9,2 milyar doları aşmış durumda.

Böylelikle iki senedir gerilemesini aralıksız sürdüren yabancının hissedeki payı yüzde 31,67’ye düştü. Bu oran 2020’de yüzde 50, 2021’de yüzde 40’tı.

Devlet iç borçlanma senetlerinde de durum aynı. Bir dönem yüzde 30’lara kadar gelen yabancının devlet tahvillerindeki payı son yıllarda oldukça hızlı düşüyor. 2021 yılında yüzde 4 seviyesinde seyreden yabancı payı 2022 yılına ise yüzde 3’ün altında başladı. Bu düşüş yıl boyu sürekli devam etti ve önce 1 seviyelerine ve temmuz itibariyle de yüzde 1’in altına geriledi.

MENKUL KIYMETLERDEN ÇIKIŞ DA 5,5 MİLYAR DOLARI AŞTI

7 Ekim haftası itibariyle de yabancının tahvildeki payı yüzde 0,83 ile tarihi en düşük seviyesini görmüş oldu. Merkez Bankası verilerine göre bu yıl yabancının tahvildeki çıkışı 2 milyar doları aşmış durumda. Son bir yıldaki satışları ise 2,66 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Merkez Bankası verilerine göre 7 Ekim haftasında da yabancılar hisse senedinde 136 milyon dolar net satış gerçekleştirdi. Tahvildeki 87 milyon dolar ve şirket borçlanma senetlerindeki 3 milyon dolar satışlarıyla birlikte haftalık satış 226 milyon doları buldu. Yılbaşından 7 Ekim haftasına kadar yabancının Türk menkul kıymetlerinden çıkışı da 5.5 milyar doları aşmış vaziyette.

BORSA İSTANBUL’DAKİ YÜKSELİŞ

Diğer yandan yüksek enflasyon nedeniyle getiri arayışındaki yerli yatırımcının ise tek seçeneği olarak duran Borsa İstanbul’da ise yabancı yokluğunda çok sert ve hızlı yükseliş ve düşüşler ise yaşanmaya dün de devam etti. Analistlerin sığ piyasa olarak nitelendirdiği borsada dün edinilen bilgiye göre güçlü beklenen bilanço raporlarının etkisiyle bir yabancı bankanın düşük bir miktarda bile olsa alım emirleri vermesi bankacılık hisselerinde gün içinde yüzde 10’a varan yükseliş yaşattı. BİST100 endeksinde de yüzde 5’e varan yükseliş gözlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN