Hurda teşvikinde son viraj! 25 yaş üzeri aracı olana dikkat: Yürürlüğe ne zaman girecek?

Hurda teşvikinde son viraj! 25 yaş üzeri aracı olana dikkat: Yürürlüğe ne zaman girecek?

Hurda teşviki düzenlemesi, 25 yaş ve üzeri araç sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Yasa teklifi Meclis’te görüşülmeye devam ederken, bu düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceği ve ÖTV muafiyetinden kimlerin faydalanacağı merak konusu. İşte tüm detaylar...

Hurda teşviki düzenlemesiyle ilgili son gelişmeler, 25 yaş ve üzeri araç sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Meclis'teki görüşmeler devam ederken, bu düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceği ve 2000 model ve daha eski araç sahiplerinin ÖTV muafiyetinden nasıl faydalanacağı hala belirsizliğini koruyor.

HURDA ARAÇ DÜZENLEMESİ

Yeni düzenlemeyle, 2000 model ve daha eski araçlar hurdaya çıkarılacak ve sıfır araç alımlarında ÖTV teşviki uygulanacak. Bu adım, 25 yaş ve üzerindeki araçları trafikten kaldırarak çevre kirliliğini azaltmayı, akaryakıt tüketimini düşürmeyi ve ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyor. Kanun teklifinin gerekçesinde, TÜİK verilerine göre, 2024 yılı Ağustos itibarıyla Türkiye'deki araç sayısının 30 milyonu geçtiği ve bunların yüzde 25’inin 21 yaş ve üzeri araçlardan oluştuğu vurgulandı.

Bu yaşlı araçların bakım maliyetlerinin yüksekliği, çevreye verdikleri zarar ve trafikte oluşturdukları güvenlik riski nedeniyle geri dönüşüm sisteminin teşvik edilmesi gerektiği ifade ediliyor. Kanun teklifi kabul edilirse, hurdaya çıkarılan araç sahipleri, Türkiye'de üretilen yeni araçlarda bir kez ÖTV muafiyeti avantajından yararlanabilecekler.

sifir-otomobil-otv-matrah-duzenlemesi-1-2.webp

ŞÖFÖR VE ESNAFA MUAFİYET

Teklifte, ticari araç işleten şoför esnafına yönelik de önemli düzenlemeler yer alıyor. Taksi, minibüs gibi araçlarla geçimlerini sağlayan esnaf, 10 yıl süreyle ticari faaliyetlerinde kullanmak üzere alacakları yeni araçlar için ÖTV ve KDV muafiyetinden faydalanacak. Kanun gerekçesinde, Türkiye'deki ticari araç sayısının 6,5 milyon civarında olduğu, bunun yanı sıra 100 bine yakın ticari taksi ve 1,5 milyon şoför esnafının faaliyet gösterdiği belirtildi. Ticari araçların daha hızlı yıprandığı ve yüksek bakım maliyetlerine sahip olduğu göz önünde bulundurularak, bu muafiyetin esnafın faaliyetlerini daha güvenli ve konforlu hale getireceği ifade ediliyor.

62827-1.jpg

AĞIR HASARLI ARAÇLAR TRAFİĞE ÇIKAMAYACAK

Teklifte, trafik kazası veya doğal afetler nedeniyle ağır hasar gören araçların onarılarak tekrar trafiğe çıkması yasaklanıyor. Bu araçlar yalnızca yedek parça veya hurda olarak satılabilecek. Aksi takdirde, bu araçları trafiğe çıkaran veya satanlara 500 bin TL para cezası uygulanacak ve sigorta şirketlerinin faaliyet izinleri 6 ay süreyle askıya alınacak. Gerekçede, ağır hasarlı araçların güvenlik riski taşıdığı, onarımlarının yeterince denetlenemediği ve önemli güvenlik parçalarının hileli yollarla işlevsiz hale getirilebileceği vurgulanıyor. Bu düzenleme ile trafik güvenliğinin artırılması ve olası can kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor.

ey-rekbsr0uwx4rrow5jjw.webp

HURDA TEŞVİKİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Hurda teşviki düzenlemesinin durumu henüz netlik kazanmadı ve teklif Meclis’te görüşülmeye devam ediyor. Ancak Hürriyet Gazetesi Otomobil Yazarı Taylan Özgür Dil, mevcut haliyle bu teşvikin hayata geçirilmesinin zor olabileceğini belirtti. 25 yaş ve üzeri, 2000 model altı araç sahipleri, ÖTV muafiyeti uygulaması ve yasanın çıkıp çıkmayacağı konusunda gelişmeleri dikkatle takip ediyor. Bu konuda kesinlik, Meclis’teki süreçlerin tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN