İbrahim Turhan'dan 'dış ticaret açığı' uyarısı: Merkez yine rezervleri yakacak

İbrahim Turhan'dan 'dış ticaret açığı' uyarısı: Merkez yine rezervleri yakacak

FED'in faiz kararlarının Türkiye'deki şirketlerin ve bankaların dış finansman ihtiyacını büyüteceğini söyleyen ekonomist İbrahim Turhan, Merkez Bankası'nın ise "3 milyar dolarlık döviz rezervini" yakacağını ifade etti.

ABD Merkez Bankası (FED), önceki gün yüksek enflasyonu düşürmek amacıyla temel faiz oranını 50 baz puan artırdı. Geçenay 0,25 puan artışla 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına giden FED’in Çarşamba günkü hamlesi son 22 yıldaki en büyük faiz artışı olarak tarihe geçti.

2021 yılının son dört ayında beş puanlık faiz indirimiyle politika faizini yüzde 14’e çeken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2022 yılının ilk üç ayında olduğu gibi FED’in ilk faiz artırımından sonraki Para Politika Kurulu toplantısında da faizi sabit tuttu.

VOA Türkçe'nin aktardığına göre; 2006-2011 yılları arasında Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyeliği ve Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Gelecek Partisi Kurucular Kurulu üyesi ekonomist İbrahim Turhan, FED’in faiz kararlarının şirketlerin ve bankaların dış finansman ihtiyacını büyüteceğini ama Merkez Bankası’nın faiz politikasında bir değişiklik yaratmayacağını dile getirdi.

'3 MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ REZERVİ YAKACAKLAR'

İbrahim Turhan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’deki şirketlerin ve bankaların borç çevirmeleri için dış finansman ihtiyacı artacak. Çünkü çevrilmesi gereken borç stoku var. Bunları ödemek için yüksek maliyetli yeni borçlanmalar olacak. En son Hazine beş yıl vadeli 2 milyar dolarlık borçlanmayı yüzde 10 civarında bir maliyetle gerçekleştirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise bunun da 2,5 puan üzerinde bir maliyetle karşılaştı. Zorlaşan finansman koşulları kur üzerinde oluşacak ilave baskı olarak da hissedilecek. Peki şu anda ekonomi yönetimi ne yapmak istiyor? Sonbahardan sonra ekonominin düzeleceğine olan inançları nedeniyle kendilerini oraya atmaya çalışacaklar. Neden sonbahar? Çünkü turizm gelirleri, ihracat artışı, buna ek olarak gelişmiş ekonomilerdeki yüzde 8-9 enflasyonun 5'lere düşmesi, petrol fiyatının daha fazla artmayacağı, 2023’teki resesyon senaryoları kapsamında emtia fiyatlarındaki zayıflama sayesinde bir rahatlama olacağı düşünülüyor. O güne kadar da ellerinden geleni yapacaklar, buna 3 milyar dolarlık döviz rezervini de yakmak da dahil."

'BU KOŞULLARDA BASKIN SEÇİM BEKLEMEK GERÇEKÇİ DEĞİL'

Turhan, baskın seçim olasılığı için ise "Bu ekonomide imkansız görüyor" diyerek şöyle konuştu:

"İlk dört ayın dış ticaret açığı 32,5 milyar dolar oldu. Bu geçen yıla göre çok belirgin bir artış. Bunda emtia fiyatların artmasının da ihracatın ivme kaybetmesinin de etkisi var. Bu açık bu hızda devam ederse yaklaşık 100 milyar dolarlık yıllık açık olur ki bunun finansmanı mümkün değil. En iyimser ihtimalle turizm ve diğer kalemlerden gelecek para 40-45 milyar dolar. 55 milyar ve üzeri cari açık milli gelirin yüzde 7’sine tekabül ediyor. Milli gelirin yüzde 7’si kadar bir cari açığı ve yüzde 5,5’lik bütçe açığını finanse etmek mümkün değil. Talebi daraltacak gelişmeler olacak ve tabii kurda da bir miktar düzeltme yapmak zorunluluğu oluşacak. Bu koşullar altında bir erken seçim beklemek gerçekçi olmaz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN