İEİS Genel Sekreteri Savaş Malkoç: İlaç sektörü ciddi daralmanın eşiğinde!

İEİS Genel Sekreteri Savaş Malkoç: İlaç sektörü ciddi daralmanın eşiğinde!

İEİS Genel Sekreteri Malkoç, ilaç sektörünün artan maliyetler, düşük ilaç kuru ve mevcut fiyatlandırma politikaları nedeniyle ciddi bir daralma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. 2024 yılı Aralık ayında ilaç üretimi %19,6 oranında düşerken, yıllık bazda gerileme %7,3 seviyesine ulaştı. Güncel Euro kuru 40 TL’ye yaklaşırken, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan kurun 21,67 TL seviyesinde kalması sektörü zora sokuyori

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, ilaç sektörünün artan maliyetler, ilaç kuru uygulamaları ve mevcut fiyatlandırma politikaları nedeniyle sürdürülebilirlik açısından ciddi risk altında olduğunu belirtti. Malkoç, sektörün mali darboğaza sürüklendiğini ve ilaç arzında sorunlar yaşanabileceğini vurguladı.

ÜRETİMDE KESKİN DÜŞÜŞ

İEİS tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılı Aralık ayında ilaç sanayi üretimi %19,6 oranında daraldı. Yıllık bazda düşüş ise %7,3 seviyesine ulaştı.

Savaş Malkoç, ilaç üretimindeki gerilemenin temel nedenlerini şu sözlerle açıkladı:

"İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar nedeniyle üretim her geçen gün daha da zorlaşıyor. Kredi maliyetlerindeki artış, hızla yükselen işgücü ve hammadde giderleri sektörümüzü ciddi bir mali krizle karşı karşıya bırakıyor. Eğer gerekli düzenlemeler yapılmazsa yakın gelecekte ilaç arzında ciddi sorunlar yaşanabilir."

İLAÇ KURUNDAKİ FARK BÜYÜK

Malkoç, sektörün temel sorunlarından birinin ilaç fiyatlandırma sisteminde kullanılan Euro kuru ile piyasa kuru arasındaki büyük fark olduğunu belirtti.

"Bugün itibarıyla güncel Euro kuru 40 TL’ye yaklaşmışken, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan kur ise yalnızca 21,67 TL seviyesinde. Bu durum, ilaç üreticilerinin maliyetlerini karşılamasını zorlaştırıyor ve sektörde yatırım yapılmasını engelliyor." ifadelerini kullandı.

İEİS Genel Sekreteri, ilaç sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak adına ilaç fiyatlandırma sisteminin kapsamlı bir reformdan geçirilmesi gerektiğini ve Ar-Ge yatırımlarına daha fazla kaynak ayrılmasının şart olduğunu belirtti.

MEVCUT İLAÇ FİYATLANDIRMA SİSTEMİ

Türkiye’de ilaç fiyatları 2004 yılından bu yana "referans fiyat" sistemi ile belirleniyor. Buna göre:

  • Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkeler ile ilacın ithal edildiği ülkelerdeki en düşük fiyat baz alınıyor.
  • Eşdeğeri olmayan ilaçlar için bu fiyatın tamamı, eşdeğeri olan ilaçlar için ise %60’ı kullanılıyor.
  • Türk lirası cinsinden ilaç fiyatı, belirlenen dönemsel Euro kuru üzerinden hesaplanıyor.

Son olarak Ekim 2023’te TL cinsinden Euro kuru %5 artırılarak 17,55 TL’den 21,67 TL’ye yükseltilmişti. Ancak sektör temsilcileri, güncel piyasa koşulları göz önüne alındığında bu artışın yetersiz kaldığını ve sektörün sürdürülebilirliğini tehlikeye attığını dile getiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN