İkinci Toyota teşviği

İkinci Toyota teşviği

Toyota Otomotiv Sanayi, Sakarya’daki fabrikasında hibrit, şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya üretimi için devlet teşviği aldı. 4 yıllık destekle tesisin yatırım tutarı 6 milyar 952 milyon TL tutarında olacak. En son 2016 yılında Hükümet hibrit otomobillere, ÖTV indirim gerçekleştirmişti. O dönemde Türkiye’de üretilen tek hibrit model Toyota C-HR idi. Şimdi yapılan destekle ‘İkinci Toyota teşviği’de tarihe geçti.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’de değişen ve gelişen teknolojilerle birlikte artık otomotiv sektörü de hızlı bir biçimde evriliyor. Özellikle Türkiye’de üretim yapan tesisler de birer birer yeni yatırımlara yelken açarken, fabrikaların dönüşümleri şimdiden başladı. Bazı fabrikalar elektrikli ticari araç üretimine çoktan başlamışken, Türkiye’de faaliyet gösteren Toyota, Hyundai ve Renault tesisleri de startı birkaç yıldır hibrit otomobillerle verdi. Artık hedefler sadece elektrikli araçlara yönelik olurken sektör temsilcileri de fabrikaların bu dönüşüme mecburen ayak uyduracaklarını söylüyor. Bugün bu fabrikaların önündeki aslında en büyük engel vergi sistemi.

Yüksek vergi oranlarıyla iç pazar düştükçe iştahları kaçan tesislerin tek hedefi ne yazık ki ihracat oluyor. Yapılan teşvikler de her markayı kapsayamıyor. En son 2016 yılında Hükümet elektrikli daha doğrusu hibrit otomobillere, özel tüketim vergisinde (ÖTV) indirim gerçekleştirmişti. O dönemde Türkiye’de üretilen tek hibrit model Toyota C-HR idi. Bu yüzden bu hamle ‘Toyota teşviği’ olarak tarihe geçmişti. O dönemde Bakanlar Kurulu kararıyla Resmi Gazete’de elektrik motoru da olan ve elektrik motoru 50 KW’yı geçip motor silindir hacmi 1.800 cm3’ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 90 olan ÖTV oranı yüzde 45’e, elektrikli motor gücü 100 KW’yı geçip motor silindir hacmi 2.500 cm3’ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 145 olan ÖTV oranı da yüzde 90’a düşürülmüştü. Bunu karşılayan tek model ise Adapazarlı Toyota C-HR oldu. Şimdi ise yine marka bazlı olsa da güzel bir haber daha geldi. Toyota Otomotiv Sanayi, Sakarya’daki fabrikasında hibrit ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretimi için devlet yardımı aldı. Böylece ikinci Toyota teşviği de gerçekleşmiş oldu. Toplam yatırım tutarı yaklaşık 7 milyar lira olacak.

İKİNCİ NESİL C-HR YENİ DESTEKLE GELİYOR

Türkiye’de üretilen ilk hibrit SUV olarak lanse edilen Toyota C-HR’ın ilk görüntüleri sızdı. Yapılacak teşviğin önemli bir kısmını üstlenecek modelin ikinci nesli 2023 yılında yola çıkacak. 2030 yılına kadar tamamen elektrikli üretime geçiş yapmayı planlayan marka, C-HR, Corolla ve Corolla hibrit modelleriyle kapasiteyi Türkiye’de arttırmış olacak. Autoexpress’te yer alan bilgilere göre, Toyota kaynakları, TNGA mimarisinin yanmalı motorlu ve yalnızca elektrikli versiyonlarından unsurları karıştıracak E3 adlı yeni bir platforma geçiş yapıldığını doğruladı. C-HR, Toyota’ya tekli modellerin hibrit, plug-in hibrit ve elektrikli versiyonlarını sunma esnekliğini sağladı.

16kr04-kutu-foto.jpg

7 MİLYAR LİRA YATIRIMLA 57 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Toyota Otomotiv Sanayi’nin yatırım tutarı 6 milyar 952 milyon TL tutarında olacak. Söz konusu yatırımla tesis 57 kişiyi daha istihdam edecek. Yılda 44 bin adet batarya ve 162 bin adet otomobil üretilecek. Proje bazlı devlet yardımı kapsamında, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi ve yüzde 100 vergi indirimi gibi destekler de sağlanacak.

HİBRİT VE PHEV ÜRETİMİ İÇİN DÜĞMEYE BASILACAK

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, Toyota Otomotiv Sanayi’nin Sakarya’da yapacağı hibrit ve şarj edilebilir hibrit (PHEV) desteği verilecek. Aynı zamanda batarya üretim tesisi yatırımı da gerçekleştirecek fabrikaya proje bazlı devlet yardımı verilecek. 2022 Temmuz ayında başlayan destek 4 yıl boyunca devam edecek. Yatırım öngörülen sürede gerçekleşemez ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verebilecek. Böylece fabrika yeni bir dönüşümle modernizasyon edilecek. Yatırım sürecinde yılda 162 bin adet hibrit ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretimi ve 44 bin adet batarya üretimi gerçekleştirecek.

1994 YILINDAN BERİ BANTTAN ARAÇ İNİYOR

Türkiye’de yaklaşık 28 yıldır faaliyet gösteren Toyota Otomotiv Sanayi, üretimde 3 milyon adedi geçti. İlk defa hibrit üretimine soyunan tesis ilk modelini 2016’da C-HR ile verdi. Ardından Corolla Sedan da hibrit ailesine katıldı. Bunun yanında tesis modellerin sadece benzinli versiyonlarını da üretmeye devam etti.

4 YATIRIMA PROJE BAZLI YARDIM

Toyota’nın Sakarya’daki otomobil üretim tesisi olmak üzere, 18 milyar 525 milyon liralık sabit yatırım öngören 4 proje için Proje Bazlı Devlet Yardımı verilecek. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararlarına göre, Toyota hibrit otomobil ve batarya üretimi için 6 miyar 952 milyon liralık, Smarta Güneş A.Ş güneş paneli için 7 milyar 627 milyon liralık, TN Maleik A.Ş Kocaeli’nde anhidrit üretimi için 3 milyar 289 milyon liralık, Beyaz Kağıt da Adana’da bulaşık makinesi kapsülü üretimi için 657 milyon liralık sabit yatırım gerçekleştirecek. Smart Güneş Enerji Teknolojileri Ar-Ge Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin İzmir’de fotovoltaik güneş paneli üretimi gerçekleştirecek. Toplam kapasitesi 2 bin 48 MW olarak belirlenen projenin sabit yatırım tutarı ise 7 milyar 627 milyon lira. Beyaz Kağıt ve Hijyenik Ürünleri Temizlik A.Ş, Adana’da 657 milyon 487 bin liralık bulaşık makinesi kapsülü yatırımı için teşvik belgesi aldı. Yatırım kapsamında yıllık 2 milyar 400 milyon liralık kapsül üretimi gerçekleştirilecek. TN Maleik Petrokimya A.Ş, Kocaeli’nde 3 milyar 289 milyon liralık yatırımla yıllık 50 bin ton kapasitesi maleik anhidrit üretim tesisi kuracak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN