İstanbul'un 39 ilçesinin konut piyasası farklı kriterlere göre değerlendirilerek yatırım skorlarını belirlendi. Sancaktepe, Sultangazi ve Pendik yatırım skoru en yüksek ilçeler olurken, Sarıyer, Beşiktaş ve Bakırköy yatırım skoru en düşük ilçeler oldu. İşte, İstanbul gayrimenkul yatırım skorları...
Gayrimenkul değerlerini ölçen Endeksa platformu, İstanbul'un ilçelerindeki gayrimenkul yatırım potansiyelini değerlendiren kapsamlı bir analiz gerçekleştirdi. Çalışma kapsamında tüm ilçelerdeki konut piyasası farklı kriterlere göre incelenerek yatırım skorları belirlendi. Analize göre, İstanbul'da yatırım skoru en yüksek ilçeler sırasıyla Sancaktepe, Sultangazi, Pendik olurken yatırım skoru en düşük ilçeler Sarıyer, Beşiktaş ve Bakırköy oldu.
Yatırım skorunun hesaplanmasında; satılık ve kiralık birim fiyatları, amortisman süresi, geçmiş fiyat değişimleri, stok oranı ve geleceğe yönelik piyasa tahminleri gibi kritik göstergeler dikkate alındı. Endeksa'nın gelişmiş tahminleme modelleriyle oluşturulan bu analiz, yatırımcılara en doğru ve güncel verilerle yol gösterir nitelikte.
İSTANBUL'UN YATIRIM PUANI EN YÜKSEK İLÇESİ HANGİSİ?
Endeksa verilerine göre, Sancaktepe, 68 puanlık yatırım skoru ile listenin başında yer aldı. İstanbul'un ilçeleri arasına 2008 yılında katılan Sancaktepe, geçen yıl M5 metro hattının bu yöne doğru uzamasıyla birlikte yatırımcıların daha fazla ilgisini çekmeye başladı. Burada konut satış fiyatları son bir yılda yüzde 33 ararken, kiralar yüzde 53 oranında yükseldi. Ortalama konut satış fiyatı 4,1 milyon TL, ortalama kira bedeli 22.072 TL olan ilçede konut yatırımının geri dönüş süresi ise 14 yıl.
Sultangazi 65 puan ile yatırım skoru en yüksek ikinci ilçe oldu. Son yıllarda yoğun göç alan, kentleşme ve sanayi bölgeleriyle öne çıkan ilçede, konut fiyatları son bir yılda yüzde 24 artarken, kiralar yüzde 45 yükseldi. Ortalama konut satış fiyatı 3,2 milyon TL, ortalama kira bedeli ise 18.135 TL olarak hesaplandı. Sultangazi'de konut yatırımının geri dönüş süresi de 14 yıl olarak ölçüldü.
İSTANBUL'UN YATIRIM PUANI EN DÜŞÜK İLÇESİ HANGİSİ?
Anadolu Yakası'ndaki en kalabalık ilçe olan Pendik, 64 yatırım skoru ile listenin üçüncü sırasında yer aldı. Özellikle Sabiha Gökçen Havalimanı’nın açılmasıyla başlayan ve son yıllarda hızlanan ulaşım ve altyapı yatırımları ve konut projeleri, Pendik'i gayrimenkul yatırımı için cazip hale getiren faktörler. Endeksa verilerine göre bu ilçede konut satış fiyatları son bir yılda yüzde 33; kiralar ise yüzde 54 arttı. Ortalama konut satış fiyatı 4,6 milyon TL, ortalama kira bedeli 24.484 TL olarak hesaplanırken, geri dönüş süresi 14 yıl oldu.
Çalışmada, İstanbul'un yatırım skoru en düşük ilçesi 22 puan ile Sarıyer oldu. Ortalama konu satış fiyatının 18,6 milyon TL ve ortalama kiranın 63.449 TL olduğu ilçede, satış fiyatları son bir yılda sadece yüzde 11 artış gösterirken kiralar yüzde 24 arttı. İlçede konut yatırımının geri dönüş süresi ise 21 yıla kadar yükselmiş durumda.
BAKIRKÖY'DE KİRA FİYATLARI BİR YILDA YÜZDE 53 ARTTI
İstanbul'un en merkezi ilçelerinden olan Beşiktaş 30 puan ile İstanbul'un yatırım skoru en düşük ikinci ilçesi oldu. Ortalama konut fiyatının 16,1 milyon TL olduğu ilçede ortalama kira 56.350 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 21 yıl. Beşiktaş'ta konut satış fiyatları son 1 yılda yüzde 18 artarken, kiralar yüzde 41 artış gösterdi.
Ortalama konut satış fiyatının 12,7 milyon TL olduğu Bakırköy, İstanbul'un yatırım skoru en düşük üçüncü ilçesi oldu. Son bir yılda konut fiyatlarının yüzde 24, kiraların ise yüzde 53 arttığı Bakırköy'de amortisman süresi 20 yıl, ortalama konut fiyatı 12,7 milyon TL, ortalama kira bedeli ise 42.524 TL.
"DOĞRU ZAMANDA YATIRIM, KAZANCA DÖNÜŞÜYOR"
Çalışmayı değerlendiren Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, şu ifadeleri kullandı:
"Gayrimenkul değerini en çok etkileyen faktörlerin başında ulaşım ve altyapı yatırımları geliyor. Özellikle şehrin çeperlerindeki, yeni gelişen ilçelerde bu etkiler çok daha hızlı hissediliyor. Buralarda nüfus arttıkça, yeni projeler devreye girdikçe ve şehir genişledikçe yatırımcılar için ciddi değer artışları ortaya çıkıyor.
Yatırım skorunu etkilyen önemli parametrelerden biri de kira getirisi. Yeni gelişen ilçelerde, kira getirisi genelde eski ve oturmuş bölgelere göre satış fiyatına oranla daha yüksek oluyor. Bunun sebebi de oldukça basit: Bu bölgelerde yeni konut arzı ve kiralık talebi arasındaki denge henüz tam oturmuş değil. Yani, talep hızlı arttıkça, kira fiyatları da yukarı çıkıyor. Kısacası, doğru zamanda yapılan bir yatırım, kısa sürede iyi bir kazanca dönüşebilir."