İstanbul'da üniversiteli olmanın maliyeti açıklandı: Asgari ücret öğrenciye bile yetmiyor

İstanbul'da üniversiteli olmanın maliyeti açıklandı: Asgari ücret öğrenciye bile yetmiyor

İstanbul'da yaşamanın maliyeti aydan aya artış gösteriyor. İPA, İstanbul'da üniversiteli olmanın maliyetini açıkladı. Öğrencilerin barınma ve beslenme başta olmak üzere yaşadıkları ekonomik ve sosyal sıkıntıların gittikçe zorlaştığının yer aldığı raporda, bir öğrencinin her ay bir asgari ücretten fazla para harcamak zorunda kaldığı ifade edildi. Özel yurtta kalan bir öğrencinin aylık yaşam maliyeti 14.583 TL, evde kalan bir öğrencinin aylık yaşam maliyeti ise 12.533 TL olarak gerçekleşti.

Hayat pahalılığı diğer illere göre metropolde daha yüksekken İstanbul Planlama Ajansı "İstanbul'da Üniversiteli Olmanın Maliyeti" raporunu yayımladı. Raporda yaşam maliyeti, burslar, yurtlar gibi açılardan üniversite öğrencilerinin hayatına dair verilerin toplanmasıyla oluşturulurken öğrencilerin burs ve yurtlara erişimine, yaşam maliyetinin nedenlerine odaklanıldı. Rapora göre, bir öğrenci her ay bir asgari ücretten fazla para harcamak zorunda.

ÖĞRENCİLERİN YAŞAMA MALİYETİ ASGARİ ÜCRETİ AŞTI

Öğrencilerin özellikle barınma ve beslenme başta olmak üzere yaşadıkları ekonomik ve sosyal sıkıntıların gittikçe daha çok gündeme gelmesi ile birlikte rapor, öğrenci olmanın maliyetini de ortaya koydu. Rapora göre bir öğrenci, her ay bir asgari ücretten fazla para harcamak zorunda.

Raporda öne çıkan noktalar ise şöyle:

Öğrenciler, 2023-2024 akademik yılında devlet üniversitelerinde öğle yemeklerine öğün başına %93,83 daha çok para ödedi. Öğrencilerin aylık market alışverişi de iki yıllık süreçte %113,29 oranında arttı.

İBB'nin ilk kez 2021 yılında açtığı kız öğrenci yurtlarının sayısı 14'e çıktı, yatak kapasitesi ise 5.191'i buldu. 2020'den bu yana KYK yurt sayısı ise 23'e düştü ancak yatak kapasitesi 25 binden 40 bine yükseldi.

Son 17 yılda İstanbul'daki KYK yurtlarının kapasitesi 3 kattan fazla arttı.

“Yükseköğretim yurt yapımı ve kiralaması” için yapılan harcamalar, BTK harcamalarının %63,55'i, Din Hizmetleri ve Yaygın Din Eğitimi için harcanan miktarın %23,37'si ve faiz giderlerinin %1,73'ü seviyesinde oldu.

KYK yurdunda kalan bir öğrencinin yaşam maliyeti bir yılda %89,53 arttı. Artışın en çok olduğu alan ise %217,09 ile market harcamalarında oldu.

Özel yurtta kalan bir öğrencinin aylık yaşam maliyeti 14.583 TL, evde kalan bir öğrencinin aylık yaşam maliyeti 12.533 TL olarak gerçekleşti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN