Kakao gitti zamlar geldi! Tatlı keyifleriniz değişecek! Çikolata fiyatlarına uzun süreli zam

Kakao gitti zamlar geldi! Tatlı keyifleriniz değişecek! Çikolata fiyatlarına uzun süreli zam

Dünyada en sevilen tatlı atıştırmalıklar arasında yer alan çikolatalar geçtiğimiz yılı oranla 3 kat artış yaşadı. Ton başına 10 bin doları aşağı kakao fiyatları hem üreticilerin hem tüketicilerin cebini yakıyor. Üreticiler çikolata fiyatlarının uzun süre yüksek kalabileceğini belirtti. İşte tüm detaylar…

Son zamanlarda ciddi bir artış yaşayan kakao maliyetleri çikolata fiyatlarının temelini sarstı. Hava koşullarına olumsuz olması nedeniyle Batı Afrika ülkelerinde kakao hastalığı art arda 3 kez olumsuz etkilendi. Ürün fiyatları hızlı yükselirken küresel piyasalarda kakao fiyatları geçtiğimiz yıla kıyasla 3 kat artışı yaşadı. 2 hafta önce ilk kez ton başına 10.000 doları aşan çikolata fiyatlarını uzun süreli artış yaşayabileceği belirtildi.

ÇİKOLATA YEMEK ZORLAŞACAK

Her gün yeni bir zam haberi gündemde yer alırken bu kez de en sevilen tatlı atıştırmalık çikolata fiyatlarındaki artış herkesi üzdü. Kakao fiyatlarının zamlanması çikolata üreticilerine kara kara düşündürürken tüketiciler de fiyatlardan tedirgin oluyor. Kakaoda eşi benzeri görülmemiş bir maliyet baskısı oluşurken çikolataları ile ün yapmış Belçika bile kakao alımında zorlanıyor.

cikolata-kremasi-1.jpg

Belçika'da çikolata önemli bir ekonomik faaliyet alanı oluştururken hem de kültürün en önemli parçası haline dönüştü. Belçika çikolatası yüksek kalitesi ile bilinirken çeşitli arama ve dolguları ile de pralin türünde öne çıkıyor. Ülkede bazı büyük tüketicilerden başka yüzlerce el yapımı kaliteli çikolata satan butik çikolata dükkanları bulunurken sektörde yaklaşık 9.000 kişi istihdam ediliyor. Belçika'da çikolata sektöründe yıllık ciro ise 6 milyar Euro'yu aşıyor.

%60'I AFRİKA'DA ÜRETİLİYOR

Belçika Kraliyet Bisküvi, Çikolata ve Şekerleme Derneği (Choprabisco) Danışmanı Mieke Callebaut, uzun zamandır çikolata sektöründe çalıştığını belirterek belki Belçika çikolatası konusunda tecrübeli olduğunu dile getirdi. Kakao üretiminde ana sezonun çok kötü geçtiğine dikkat çeken Callebaut, kakao çekirdeği üretiminde iki büyük ülke olan Fildişi Sahilleri ve gana'da hasadın görülmedik seviyelere düştüğünü aktardı. Dünyada kakao üretiminin yaklaşık %60'ına Fildişi Sahilleri ve Gana’da gerçekleştiğini dile getiren Callebaut, diğer ülkelerde düşüş görülmesine rağmen söz konusu iki ülkenin üretimini piyasanın dengesini bozduğunu aktardı.

kakao-zam-1.jpg

Ekim ve Mart ayları arasında olumsuz hava koşulları yaşandığına dikkat çeken Callebaut, aşırı yağışın kakao meyvesinde hastalığa neden olduğunu aktararak üretimin azaldığının altını çizdi.

Çikolata fiyatında kakaonun etkisine ilişkin bilgi veren Callebaut, "100 gramlık yüzde 85 oranındaki bitter çikolatada kakao içeriği yüzde 85, şeker içeriği de yüzde 15 seviyesindedir. Bunu, iyi bir mağazadan satın aldığınız pralinli bir kutu Belçika çikolatasıyla karşılaştırırsınız durum farklı olur. Belçika çikolatalarındaki dolgu malzemelerinde krema, tereyağı, kuruyemiş ve meyve gibi içerikler de bulunuyor. Kakao fiyatının bu ürünlere etkisi yüzde 85 oranında kakao içeren çikolatalarda çok daha farklı oluyor" dedi.

FARKLI STRATEJİLER BELİRLENİYOR

Kakaonun gevrek, dondurma, içecek ve bisküvi gibi ürünlerde kullanıldığına dikkat çeken Mieke Callebaut, kakao fiyatlarındaki artışın yalnızca çikolata üretimi alanında sınırlı kalmadığını aktardı.

cikolata-fabrika.jpg

Çikolata üreticilerinin bu duruma karşı neler yaptıklarını açıklayan Callebaut, farklı stratejiler olduğunu belirterek uyum sağlamak ve değişim gerçekleştirmek amacıyla her şirketin farklı tercihi olduğunu aktardı. Kakao çikolata üreticilerinin ana malzemelerinden birini oluştururken çikolata fiyatlarına etkisinin büyük olduğunu aktaran Callebaut, her şirket için aynı çözümün uygulanamayacağını belirtti.

Callebaut, "Sektörün seçkin (Premium) ucunda mısınız yoksa daha düşük fiyata mı sahipsiniz? Kilogramı 100 Euro olan çikolata da 20 Euro olan çikolata da var. Seçenekler fiyatlara göre değişiklik gösteriyor. Çoğu şirketin zor zamanlar geçirdiğini düşünüyorum" ifadelerini dile getirdi. Belçika'da çikolata endüstrisinde ekonomi büyüklüğüne dikkat çeken Callebaut, yıllık 6,1 milyar avluyu bulan bir üretim yapıldığını söyledi. Ülkede yılda 3,4 milyar Euro'luk çikolata ihraç ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN