Karahan'dan faiz mesajı: Mevduat tercihlerini izliyoruz, adımlar ihtiyatlı atılacak

Karahan'dan faiz mesajı: Mevduat tercihlerini izliyoruz, adımlar ihtiyatlı atılacak

TCMB Başkanı Karahan, Londra’daki yatırımcı görüşmelerinde, faiz kararlarında yerli tasarruf sahiplerinin tercihlerini dikkate alacaklarını belirterek, olası indirimlere karşı temkinli duruş sinyali verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Londra’da gerçekleştirdiği yatırımcı toplantılarında yerli tasarruf sahiplerinin mevduat tercihlerinin, para politikası kararları açısından önemli bir gösterge olduğunu vurguladı. Kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelere katılan kaynaklara göre Karahan, faiz indirimlerine temkinli yaklaşacaklarının sinyalini verdi.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ VE STOPAJ TARTIŞMASI

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, 24 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimine gidilebileceği yönündeki beklentiler piyasalarda güçlenirken, temmuz ayında Türk lirası mevduatlara uygulanan stopaj oranının artırılması, indirimin kapsamı konusunda belirsizlik yarattı. Bloomberg News analizinde, vergi artışlarının yerel yatırımcıyı dövize yönlendirebileceği ve bu durumun enflasyonist baskıları artırabileceği uyarısına yer verildi.

HAZİRAN'DA SABİT TUTULAN FAİZ İÇİN TEMKİNLİ ADIMLAR

TCMB, haziran ayı toplantısında politika faizini yüzde 46’da sabit bırakmış, ancak metinde ilerleyen dönemde indirime açık kapı bırakmıştı. Analist tahminleri, 2,5 ila 3,5 puan arasında bir faiz indirimi beklentisiyle şekilleniyor. Karahan’ın açıklamalarının bu beklentilere karşı “ihtiyatlı bir duruş” olarak değerlendirildiği ifade ediliyor.

YÜKSELEN STOPAJ ORANLARI

9 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle, 6 aya kadar vadeli TL mevduat ve yatırım fonlarındaki stopaj oranı yüzde 15’ten yüzde 17,5’e, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda ise yüzde 12’den yüzde 15’e çıkarılmıştı. Son artışla birlikte, TL’nin cazibesini artırmakta zorlanan politika yapıcıların, vergi yüküyle bu hedefe ulaşmasının daha da karmaşık hale geldiği yorumları yapılıyor.

YORUMLAR (4)
4 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN