Kirada oturanlar dikkat! 3 büyükşehirde yaşayanlar yüzde 10 zam yapacak: Detaylar açıklandı

Kirada oturanlar dikkat! 3 büyükşehirde yaşayanlar yüzde 10 zam yapacak: Detaylar açıklandı

Kirada oturanlar dikkat! Son dakika olarak duyurdular. Artık ev sahipleri enflasyon oranı üzerinden geçmişe yönelik alacaklı davası açabilecek. Bu 3 büyükşehirde yaşayanlar yandı. En az yüzde 10 zam gelecek. Detaylar tek tek açıklandı. İşte 81 ilde kiracılar için geçerli olacak açıklamanın detayları...

Türkiye'de bulunan milyonlarca kiracı için son dakika duyurusu yapıldı. Kirada oturanlar dikkat! Ev sahipleri enflasyon oranı üzerinden geçmişe dönük olarak alacaklı davası açabilecekler. Artık eski alamadıkları zamları da alabilecekler. 3 büyükşehirde en az yüzde 10 zam yapılacak. İşte Türkiye'deki 81 ildeki tüm kiracılar için geçerli olacak duyurunun detayları...

MİLYONLARCA KİRACIYA SON DAKİKA OLARAK DUYURDULAR

81 ilde yaşayan milyonlarca kiracıya önemli bir açıklama yapıldı. Geçtiğimiz yıldan beri etkili olan yüksek enflasyon kiracıları ev sahiplerini karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Konuyla ilgili çalışma başlatan devlet yüzde 25'lik zam oranının geçilmemesi kararı almıştı. Alınan karar bir nebze etkili olsa da etkisini tam anlamıyla gösteremedi. Her fırsatta kirayı arttırmak isteyen ev sahiplerinin yeni yöntemi artık pes dedirtti.

hghghgh-15.jpg

Yüksek kira için yeni bir yol bulan ev sahipleri şimdi de kiracıdan geçmiş dönem enflasyon farkını isteyip, alacaklı davası açmaya başlarken, "Ya geçmiş farkı öde ya da evi boşalt!" diyor.

EV SAHİPLERİNİN YENİ OYUNU

Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 25'i geçen zam yapılmaması uyarısı sonrası ev sahipleri 5 yılını doldurmuş vatandaşlara 'Evden çıkın' çağrısında bulunmaya başladı. Ev sahipleri ve kiracılar arasında bu durumdan dolayı kavgalar çıkarken dava sayıları her geçen gün arttmakta. Genellikle talep edilen kiranın yüzde 25 ila 40 oranında altında oluyor. Örneğin bir bölgede ortalama kira bedeli 20 bin TL. Açılan mahkemede daire kirası 15 bin TL olarak belirlendi.

ghghhggh-5.jpg

Kiracı bu bedeli ödemeyi kabul ederse evde oturmaya hak kazanıyor. Ancak evini 25 bin TL'ye kiraya vereceğini düşünen ev sahibi rayiç bedele ikna olmuyor. O nedenle kiracısını tahliye etmek için farklı model arayışlarına giriyor.

YÜZDE 10 ZAM YOLDA!

Aradığı zammı alamayan ev sahipleri avukata giderek kiracının 5 yıllık geçmişini hesaplatıyor. Eğer kiracı 5 yılda kirasını düzenli ödemişse bu noktada kira zamlarına bakılıyor. Kanunen kira zamları o yılın enflasyon oranına göre yapılması gerekiyor. Ancak ev sahibi ile kiracı aralarında anlaşıp bazen enflasyon oranın da altında zam yapabiliyor.

kjkjkj-30.jpg

Örnek vermek gerekirse üç yıl önce bir evin kirası 3 bin TL idi. O dönem enflasyon oranı da yüzde 20 olarak geldi. Bu durumda kiranın 3.600 TL olması gerekiyor. Ancak ev sahibi ile kiracı aralarında anlaşıp yüzde 10 zam yaptı. Ertesi yıl da bu kira bedeli için 3.500 TL'den anlaştılar. Ancak enflasyon oranı baz alınsaydı o dönem kira bedeli 4.200 TL olacaktı. İşte ev sahibi 5 yıl boyunca arada oluşan farkları hesaplayıp kiracısına bu yönde alacaklı takibi açmaya başlıyor.

5 yıllık fark ve faiz oranıyla birlikte kiracılara yüklü miktarlarda ödemeler çıkıyor. Hal böyle olunca ev sahipleri de, "Bu alacaktan vazgeçmemi istiyorsan evi boşalt!" diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN