Kiralara yüzde 133 zam! Cehennemin kapıları açıldı... Kiracılara karalar bağlatacak ev sahiplerine bayram ettirecek

Kiralara yüzde 133 zam! Cehennemin kapıları açıldı... Kiracılara karalar bağlatacak ev sahiplerine bayram ettirecek

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki tartışmalar bu zamların ardından tavan yapacak. Son yılların en büyük sorunu olan kira işlemleri, arabuluculuk sistemiyle yeni bir döneme girdi. Dava açmadan kısa süren vakitlerde, kira sorunlarının çözülmesi hedefleniyor. Fakat, kiracıları korkutan zam da anlaşma sağlandı. Kiraya yüzde 133 zam geldi. İşte tüm detaylar...

Kira anlaşmalarının gündemde yer aldığı sıralarda tartışmalar sürüyor. Ev sahibi ile tartışmalar yaşayan kiracılarda son olarak arabuluculuk sistemi getirilmişti. Bu durumda dava açılmadan 1 ay kadar sürede kira anlaşmaları sağlanıyor. Dava sayıları düşerken, kira fiyatlarındaki yükseklik kiracı vatandaşları korkuttu.

DAVA SAYISI YÜZDE 90 AZALDI

Ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıklar yeni dönemde arabulucu sistemiyle çözüme kavuşuyor. Zam tartışmalarının viral olduğu günlerde ise Avukat Umut Metin merak edilen soruları cevapladı.

Eylül ayı ile birlikte yürürlüğe giren arabuluculuk, dava sayılarını en aza indirgedi. Dava sayıları yeni düzenleme ile 20 binden 2 bin 500'e kadar gerileme kaydetti. Yüzde 90 oranında azalan dava sayısı üzerinde Metin, arabuluculuk sisteminin çok başarılı bir yöntem olduğunu paylaştı.

kira-konut2-ltya-cover.jpg

ARABULUCU SİSTEMLERİ SORUNLARI ÇÖZÜYOR

Arabuluculuk sisteminin aktif olmasından itibaren, yaklaşık olarak 5 bin toplantıda anlaşma sağlanırken, 3 bin civarı anlaşmada sağlanamadı. Arabulucu verilerine göre, yeni sistem giderek anlaşma oranını yükseltiyor.

Ev sahipleri ve kiracılar tarafından merak edilen arabulucu sisteminde, anlaşmanın nasıl sağlandığı paylaşıldı. Birçok alternatif ile anlaşmazlıkların sonlandırıldığı bir yöntem olarak işaret ediliyor. Alternatiflerle anlaşma sağlanırken, birçok konuda ortak nokta bulunabilir hale geliyor.

6166ff12fba3108b3af80ca7-seguro-de-impago-1.jpg

KİRA FİYATINA YÜZDE 133 ZAM GELDİ

Arabulucu sistemlerinde ise bazı örnekler paylaşıldı. İlk anlaşma modeli olarak, bedelde anlaşma modeli örnek olarak işaret edildi. Ev kirası 6 bin TL olan kiracının, çevredeki kiraların yüksek olması nedeniyle yüksek bir rakamda anlaşma sağladı.

İki tarafın yüzde 133'lük zamda anlaşmasıyla, yani 14 bin TL kirada anlaştı. Çevrede yer alan kiralara bakıldığında tespit davası şartları da yer alırken, yargıtay yerine taraflar kendi aralarında çözüm oluşturdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN