Koç Üniversitesi tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen Hane halkı Enflasyon Beklenti Anketi’nin Ocak 2026 sonuçları yayımlandı. 16–21 Ocak tarihleri arasında 2.924 kişiyle yapılan anket, hane halkının gelecek 12 aya ilişkin enflasyon beklentisinin Aralık ayına göre 1 puanlık düşüşle yüzde 52 seviyesine gerilediğini gösterdi. Aynı dönemde geriye dönük enflasyon hissiyatı ise yüzde 62 olarak ölçüldü.
Yıllık enflasyon beklentilerinde ortalama değer yüzde 52 olurken, ortanca değer yüzde 47 olarak kaydedildi. Katılımcıların önceki 12 aya dair hissiyatı ise ortalama yüzde 62, ortanca değer olarak ise yüzde 60 seviyesinde belirlendi. Beklentilerdeki bu düşüş, 2025 son çeyreğinde gözlenen durağanlaşmanın ardından yön değiştirerek aşağı yönlü bir eğilime işaret etti.

Anket sonuçlarına göre, Aralık ve Ocak aylarında ortaklaşa anketi yanıtlayan bireyler arasında 4 puanlık bir beklenti düşüşü kaydedildi. Bu da kısa vadede enflasyona dair algının sınırlı da olsa iyileştiğine işaret ediyor.
TASARRUF ARACI OLARAK ALTIN ÖNE ÇIKIYOR
Ankette tasarruf eğilimlerine ilişkin sorular da yer aldı. Katılımcıların çoğunluğu altını tercih edeceğini belirtti. Vadeli TL mevduat ve yatırım fonlarına olan ilgi azaldı. Gayrimenkule yönelimin düşük kalması ve kripto paralara yönelik düşük oranlı tercihler dikkat çekti. “Tasarruf yapmayı düşünmüyorum” diyenlerin oranı da yüzde 11 civarında seyretti.
Öte yandan, önümüzdeki üç yıla dair enflasyon beklentilerinde katılımcıların yüzde 23’ü yıllık ortalama enflasyonun yüzde 20–30 arasında olacağını öngörürken, yüzde 18’i bu oranın yüzde 60’ın üzerinde olacağını düşündüğünü belirtti.
ENFLASYON BEKLENTİLERİ GEÇMİŞE BAĞLI ŞEKİLLENİYOR
Katılımcıların yaklaşık yarısı, enflasyonu tahmin ederken son beş yılın enflasyon verilerini esas aldığını ifade etti. Bu sonuç, Türkiye’de enflasyon eğilimlerinin hane halkı beklentileri üzerindeki atalet etkisinin güçlü olduğunu gösteriyor.
Enflasyonu belirleyen temel faktörler arasında ise “yeni ekonomik gelişmeler” ilk sırada yer aldı. Katılımcıların yüzde 44’ü hem geçmiş eğilimlerin hem de güncel gelişmelerin etkili olduğunu düşünürken, sadece geçmişe odaklananların oranı yüzde 8’de kaldı.

GÜVEN DÜZEYİ VE EV SAHİPLİĞİ BEKLENTİLERİ ETKİLİYOR
Araştırmada, ekonomi politikalarına duyulan güven ile enflasyon beklentileri arasındaki ters yönlü ilişki devam etti. Ekonomiye “kesinlikle güvenmeyen” bireylerin beklentisi yüzde 61 iken, “güveniyorum” diyenlerde bu oran yüzde 47 oldu. Ev sahibi bireylerin enflasyon tahminlerinin kiracılara göre daha düşük düzeyde olduğu da dikkat çeken bulgular arasında yer aldı.
