Konut yatırımcısı gözünü dışarıya dikti: Türkiye'deki fiyatlarla yurt dışında yatırım cazip

Konut yatırımcısı gözünü dışarıya dikti: Türkiye'deki fiyatlarla yurt dışında yatırım cazip

Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olan Türkiye'de, konut sahibi olma oranları düşüş gösterirken, yatırımcıların yurt dışında gayrimenkul alımlarında ciddi bir artış gözlemleniyor. TCBM'nin son verilerine göre, yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları %173 oranında artış gösterdi. Cornucopia Global Kurucu Ortağı Jeffery, bu artışın Türkiye'deki evlerin Avrupa'dakilere kıyasla daha pahalı kaldığını ve daha az getiri sağladığını belirtiyor.

Türkiye'de son dönemde yüksek enflasyon ve maliyet artışlarının etkisiyle konut alımları düşüşe geçti. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de konut satışları yıllık %17,5 oranında azalarak 1 milyon 225 bin 926 adede ulaştı, kredili konut alımları ise %36,6 azalışla 177 bin 748 olarak kaydedildi. Bu durum, yurt içi konut alımlarında bir durgunluğa işaret ediyor.

Yurt dışı gayrimenkul piyasasında ise durum farklı bir seyir izliyor. Türk yatırımcılar, artan fiyatlar, krediye erişim zorlukları, yüksek faiz oranları ve yatırım alımlarındaki kredi kısıtlamaları nedeniyle yurt dışına yöneliyor. 2022'de 701 milyon dolar olan toplam yatırım tutarı, 2023'ün ilk 11 ayında %173,6 artışla 1 milyar 918 milyon dolara yükseldi.

Cornucopia Global Kurucu Ortağı Simon Jeffery'e göre, Türkiye'deki fiyatlar karşısında yurt dışında yatırım yapmanın daha cazip hale geldiğini belirtiyor. Jeffery, özellikle İngiltere pazarına Türk yatırımcıların ilgisinin yüksek olduğunu vurguluyor. İngiltere'de geçtiğimiz yıl ortalama aylık kira gelirlerinin yüzde 10'un üzerinde artış göstermesi, yatırımın daha kısa sürede amortisman sağlayacağı anlamına geliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN