Köyde evi ve yazlığı olanlar yandı! Duyanlar anında satışa çıkarıyor: Haziran ayına tarih verildi

Köyde evi ve yazlığı olanlar yandı! Duyanlar anında satışa çıkarıyor: Haziran ayına tarih verildi

Köyde evi veya yazdığı bulunan milyonlarca vatandaş bu kararla şaşkına döndü. Herkes evini satma derdine düşüyor Haziran'a kadar satmaya çalışıyor. Satmayanlara katlamalı ödeme geliyor. İşte tüm detaylar…

Yeni vergi reform paketi kapsamında ikiden fazla konutu bulunan vatandaşlara yönelik önemli bir açıklama yapıldı. Köyde evi ya da yazdığı bulunan vatandaşlar ikiden fazla konuta olması durumunda katlamalı emlak vergisi düzenlemesi ile birlikte vergi yükünü de arttırıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemenin Haziran ayının ilk haftasında TBMM'ye sunulacak taslak düzenlemenin kritik maddelerinden biri olarak görülüyor.

KATLAMALI VERGİ GELİYOR

Birden fazla konutu bulunan vatandaşlar için geçerli olacak düzenleme kapsamında 2 veya daha fazla ev için katlanarak artan emlak vergisi ödemesi yapılacak. Oturulan ev için normal vergi ödemesi yapılırken iki ve sonraki evler için daha yüksek vergi uygulaması geliyor. İlave vergi yükünü ne kadar olacağı hakkında net bir durum bulunmazken bu evler için katlamalı vergi oranlarının getirilmesi düşünülüyor.

yazlik-ev.jpg

KÖY EVLERİ VE YAZLIKLARDA DAHİL

Türkiye'de milyonlarca vatandaşın köyde babadan veya atadan kalma evleri bulunmaktadır. Bu evlerin Büyük bir kısmı varislerin hissesinde bulunurken köy evleri ikinci ev olarak değerlendirilecek. Vatandaşlar bu gayrimenkuller için yüksek vergiler ödemek durumunda kalacak.

Aynı durum yazlık evler içinde geçerli olacak. Ancak köy evlerine göre durum birazcık daha değişiklik gösteriyor. Çoğu yazdık çalışırken alınmış ve şimdiki emeklilikte kullanılan evler olarak faaliyet göstermektedir. Yetkililer yazlık adı altında değeri çok yüksek evlerin kapsam dışında kalması gerektiğini de vurguladı. Ancak genel olarak yazdıkların ikinci vergisi kapsamında olup olmayacağı konusundaki belirsizlik devam ediyor.

koy-evi.jpg

VERGİ REFORMUNUN AMACI NEDİR?

Vergi reformu ile birlikte konuta yatırım yapan varlıklı kesimlerin gelirindeki artışı vergilendirmek amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda köy evlerinin 2 vergisi dışında tutulması gerektiği belirtilirken yazlık evlerdeki durum ise tartışılmaya devam ediyor. Yetkililer köy evlerinin değil yüksek değerli yazlıkların da yeni vergi kapsamında yer almasının daha adil bir süreç olacağını söylüyor.

Köyde evi bulunan ya da yazdığı olan milyonlarca vatandaş bu düzenleme ile birlikte kara kara düşünmeye başladı. Çok zaman kullanılmayan gayrimenkuller için yüksek vergiler ödemek zorunda kalacak vatandaşlar bu durumun kendileri için büyük bir mali yük oluşturacağını söyledi. Taslak düzenleme doğrultusunda konut sahiplerinin vergi yükünün artacağı görülürken devlete ek gelir sağlanması amaçlanıyor. Köy evi ve yazlık sahiplerinin durumu göz önüne alındığında bu düzenlemenin Adil olup olmadığı konusundaki tartışmalar devam etmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu taslağı TBMM'ye sunması ile birlikte detaylarda netlik kazanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN