Kredi çekip faize yatıranlar para para kazanır mı? Uzmanlar tek tek hesapladı: İşte 100 bin lira için kazandıran hesap

Kredi çekip faize yatıranlar para para kazanır mı? Uzmanlar tek tek hesapladı: İşte 100 bin lira için kazandıran hesap

Milyonlarca insan bu soruyu merak ediyor: "Kredi çekip faize yatırmak kazandırır mı?" sorusuna uzmanlardan cevap geldi! İşte 100 bin lira için kazandıran hesap...

Merkez Bankası, haziran ayından itibaren faizleri vites düşürmeden artırmaya devam ediyor. Son altı ay içinde politika faizi yüzde 8.5'ten yüzde 40'a çıkarken, bu artış ihtiyaç, ticari, konut kredisi ve kredi kartı faizlerini de hızla yukarı çekiyor. Yüzde 3'lerden başlayan aylık kredi faizleri şu anda yüzde 5.29'a kadar çıkıyor. Aynı zamanda TL mevduat faizlerinde de benzer bir artış gözlemleniyor. Özellikle kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından TL mevduata dönenlere yüzde 50'yi bulan faizler sunuluyor.

Ancak, faizlerdeki artışa rağmen ihtiyaçlar ve talepler devam ediyor. Birçok kişi, yeterli birikimi olmadığından nakit ihtiyacı için bankalara başvururken, birikimi olanlar ise paralarını yüksek faizle değerlendirip harcamaları için kredi kullanabiliyor. Ancak, bu noktada yapılan bazı hesaplamalar yanıltıcı olabiliyor.

Kredi maliyeti hesaplanırken, kredi tahsis ücreti, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV), Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF), sigorta masrafları gibi faktörler de dikkate alınmalıdır. Kredi maliyet oranı, faiz oranının ötesinde kredinin toplam maliyetini göstererek, bankaların kredi ürünlerini daha doğru bir şekilde karşılaştırmayı sağlar.

KREDİ MALİYETİNİ HESAPLARKEN BİLEŞİK FAİZİ BAZ ALIN

2023 Doğum parası, emzirme ödeneği, çocuk yardımı ne kadar? Çalışan kadın rapor, iş görmezlik ödemesi hesaplama! - Son Dakika Ekonomi Haberleri

Posta'nın haberine göre kredi çekerken tüm maliyetleri ekledikten sonra toplam maliyetin hesaplanmasında basit faiz değil, bileşik faiz kullanılmalıdır. Örneğin, yüzde 3 faizle çekilen bir kredinin yıllık maliyeti, taksitlerin hemen başlaması ve kredi tutarının sabit kalmaması nedeniyle yüzde 60'ı bulabilir.

100 BİN LİRA KREDİ ÇEKEN 127 BİN 121 LİRA GERİ ÖDÜYOR, MEVDUATA YATIRIRSA EĞER...

KYK toplu para ne zaman yatacak? KYK paraları için tarih detayı - Son Dakika Flaş Haberler

Bu bağlamda, düzenli birikim yapmanın ve her ay taksit ödemek yerine kredi çekmek yerine daha fazla fayda sağlayabileceği vurgulanıyor. Örneğin, bugün en düşük faizle 1 yıl vadeli 100 bin lira kredi çekildiğinde, aylık taksitlerle ödendiğinde bir yıl sonra toplam geri ödeme 127 bin 121 lira olurken, aynı miktardaki parayı yüzde 50 faizle vadeli mevduata yatıranın kazancı 165 bin 907 lira olabilir.

KREDİ ÇEKİP EŞYA ALMAK İSTEYENLER E-TİCARET SİTELERİNİN AVANTAJLARINI TAKİP ETMELİ

SSK, SGK, Emekli Sandığı Emeklileri Dikkat! O Tarihler Arasında Promosyon Ödemeleri Hesabınıza Yatacak

Kredi çekip eşya almayı düşünenler için vade farksız kredi kartı taksitleri en avantajlı seçenek olarak öne çıkarken, e-ticaret sitelerinin anlaşmalı bankalarla sunduğu uygun maliyetli kredi imkanları da değerlendirilebilecek alternatifler arasında bulunuyor.

O DURUMDA KREDİ ÇEKİP FAİZE YATIRMANIN AVANTAJI YOK

5 bin TL 29 Ekim'de mi yatacak? Cumhuriyet ikramiyesi ödeme günü 2023

Ancak, kredi çekmenin sırf mevduata yatırmak için mantıklı olup olmadığına dair bir uyarıda bulunuluyor. Kredi yıllık maliyeti, yıllık mevduat faizinin altına inmedikçe kredi çekmenin avantajlı hale gelmeyeceği vurgulanıyor. Ayrıca, altın, döviz veya hisse almak gibi yatırımlar için kredi çekilecekse, beklenen net getirinin yüzde 70-80'in üzerinde olması gerektiği belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN