Kredi çektik iflas ettik

Kredi çektik iflas ettik

Dünya salgında hibelerle can suyu verirken Türkiye’de kredi muslukları açılınca çaresiz vatandaş bankaya koştu. Normalleşmede de geçim krizi artınca yeni başvurular eklendi. Ancak geri ödemeler yapılamadı, hacizlerde rekor kırıldı. Geçen yıl 198 bin kişi kredi kartını ödeyemezken bu yıl sayı 222 bine çıktı. İhtiyaç kredisinin son ödeme tarihini geçirenlerin sayısı da ikiye katlandı.

EKONOMİ SERVİSİ

Enflasyon etkisi ve TL’nin erimesiyle geçim derdi her geçen gün artan vatandaş çareyi kredi kullanmakta buldu. Ancak cebi eriyen çalışan geri ödemeyi yapamadı. Salgın döneminde kullanılan krediler de eklenince takibe düşen kredilerde patlama yaşandı. Bireysel krediler ile kredi kartını ödeyemeyenlerin sayısı 690 bini aştı. Bankalar Birliği’nin raporuna göre takibe düşen bireysel kredilerde yılın ikinci çeyreğinde rekor kırıldı.

TÜRKİYE’DE NÜFUSUN YÜZDE 25’İ ÜÇ KAMU BANKASINA BORÇLU

Kredi kullananların sayısı önceki yıla göre 1.3 milyon kişi artış kaydederken kara listeye düşen ödemelerin en büyük bölümünü ihtiyaç kredileri oluşturdu. Bu kalemin ardından konut ve taşıt kredileri geldi. KOBİ’lerin bankalardaki borç defteri de hızla arttı. Hazine Bakanı Elvan’ın, CHP’li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt verirken kullandığı “Türkiye’de nüfusun yüzde 25’i üç kamu bankasına borçlu” ifadesi de vahameti ortaya koydu.

22-eylul-sayfa1.jpg

Pandemi kredilerinin faturası gelmeye başladı

Pandemi döneminde birçok ülke vatandaşlarına karşılıksız destek verirken Türkiye kredi musluklarını açtı. Bu dönemde tüketici çarkı döndürmek için bile bile ucuz paraya sarıldı. Ancak geri ödeme aynı hızda olmadı. 2021’in Ocak-Haziran döneminde bireysel kredi borcunu ödeyememiş kişi sayısı yüzde 130 arttı. Sadece kredi ve kredi kartlı borçlu sayısı aynı dönemde 345 bin kişiden 603 bine ulaştı.

Pandemiyle beraber birçok ülke vatandaşlarına evde kal çağrısına karşılık, geri ödemesiz ekonomik destek verdi. Türkiye aynı çağrıyı vermekle birlikte, karşılıksız destekten çok kredi musluklarını açtı. Başta kamu bankaları olmak üzere birçok banka ödeme ertemeli para dağıtmaya başladı. Bireysel tüketici kredileri ve kredi kartlarında patlamlar yaşandı. O dönem işsiz ve parasız kalan vatandaş çareyi verilen kredileri almakta buldu.

Ancak o dönem ilaç gibi gelen kredilerin ödeme zamanı gelince durumun vehameti ortaya çıktı. Birçok kişi aldığı krediyi ödemede güçlük çekti. Kredileri ödeyemeyen milyonlarca kişi ya icralık oldu ya da yasal takibe takıldı. Ödemeneyen kredilerin miktarı ise milyarları aştı. 2020 yılının Ocak-Haziran döneminde bireysel kredi borcunu ödeyememiş kişi sayısı 205 bin 536 kişi iken bu sayı 2021’in aynı döneminde ikiye katlanarak 474 bin 355 kişiye çıktı.

Yine geçen yılın aynı dönemindde kredi kartını ödeyemeyenlerin sayısı 198 bin 821 kişiyken bu sayı 2021’de bu 222 bin 377’ye yükseldi. Öte yandan Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 2. çeyrek ‘Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri’ raporuna göre, bireysel kredilerde takibe düşme hızı arttı. TBB verilerine göre 2. çeyrekte 3 milyon 453 bin kişiye, 88 milyar lira tüketici ve konut kredisi kullandırıldı. TBB’nin raporu 2021 yılının ikinci çeyreğinde takibe düşen bireysel kredilerinin toplamının 2.2 milyar TL’ye yükseldiğini gösterdi. Böylelikle takibe düşen bireysel kredilerde çeyreklik bazda rekor artış görüldü. Takibe düşen kredilerin 1.9 milyar liralık kısmını ihtiyaç kredileri oluşturdu.

Bu dönemde ödenmeyen konut kredileri 314 milyon lira, taşıt kredileri 21 milyon lira oldu. Haziran 2021 itibariyle tüketici kredileri ve konut kredileri toplamı yaklaşık 656 milyar TL olurken, kredi kullanan toplam kişi sayısı ise 25 milyon 529 bine yükseldi. Kredi kullanan kişi sayısı önceki yıla göre 1.3 milyon artış kaydetti.

Toplam tüketici kredisi ve konut kredileri tutarı yıllık yüzde 19 yükseldi. Bunun yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ağustos ayında Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a bankalara borcu olan vatandaşlar ile borç miktarı ve takiptekilerin sayısının açıklanması için soru önergesi vermişti. Gürer’in önergesini yanıtlayan Elvan “82 milyonluk Türkiye’de nüfusun yüzde 25’i, 3 kamu bankasına borçlu. Kamu bankalarının stok takipteki bireysel kredi tutarı ise 12.7 milyar lira’’ ifadelerini kullanmıştı.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN