Kredi desteği bekleyen turizmcilere kredi kartı verildi: Sektör can çekişiyor

Kredi desteği bekleyen turizmcilere kredi kartı verildi: Sektör can çekişiyor

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bankalardan kredi desteği bekleyen turizm işletmecilerine kredi yerine kredi kartı verildi. Borçlarına borç katmaktan endişeli olan turizmciler, kartın harcamasının da kısıtlı olması nedeniyle ihtiyaçlarını karşılayamadıklarından şikâyet ediyor.

Turizm sektörü, salgın nedeniyle tamamen durmuş ve uzun vadeli birçok yatırıma ağır tahribat vermişti. Sektörde çalışan mevsimlik işçiler ise bu durumdan en çok etkilenenler olmuştu. Salgın dünya üzerindeki etkisini hızla kaybederken Rusya'nın Ukrayna toprakları üzerindeki operasyonu, Türkiye'yi turizm açısından en çok tercih eden Rus halkının turizm rezervasyonları yaptırmamasına neden olmuştu.

Artan maliyet ve yaşanan gelişmeler nedeniyle hedeflenen 45 milyon turistin ülkeye gelme ihtimalinin epeyce düşmesi turizmcileri ekonomik olarak zora soktu. Turizmciler bu nedenle Kredi Garanti Fonu’ndan destek kredisi talep etti ancak turizmcilere “destek” adı altında kredi kartı verildi.

NAKİT DESTEĞİ YERİNE KREDİ KARTI

Duvar'dan Selçuk Arslan'ın haberine göre, verilen kart nedeniyle şaşkın olan turizmciler aynı zamanda borçlarının katlanmasından dolayı da endişeli.

Salgın döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimiyle, Kredi Garanti Fonu ile bankalar aracılığıyla turizmcilere kredi desteği sunulmuştu.

Turizmciler, enerji, gıda, ulaşım gibi artan girdilerde maliyetlerin artması ve Ukrayna’ya yönelik Rusya operasyonu nedeniyle bu dönemde de benzer desteği beklediler. Ancak fon bünyesinde bulunan bankalar onlara kredi kartı verdi.

İşletmenin yıllık cirosuna göre limiti belirlenen kredi kartı, bankalarca verilen kredi kartıyla aynı faiz oranına ve işleve sahip. Üstelik verilen kredi kartının sektör dışı kullanımı da yasak.

Yani bu hazine garantili bu karta sahip olan bir işletmecinin bu kart ile işletmesine mobilya veya alkol alması mümkün değil.

"NAKİT BEKLENTİMİZ VARDI"

Otel ve işletmelerinin yeni sezon öncesi nakit sıkıntısı çektiğini belirten Bodrum Turistik İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz de kendisine kredi kartı verilen işletmeciler arasında.

Rusya-Ukrayna savaşının turizm sektörünü etkileyeceğini belirten Dengiz, "Geçen sene toplam turizm faaliyetlerinin yüzde 52’sini karşılıyordu. Ukrayna bu sene olmayacak. Rusya ise yakın zamanda uçuşlara başlayacak. Fakat uçuşlar tam kapasiteli olmayacak. Hedefimize ulaşmamız zor" dedi.

Avrupa'dan ciddi talepler olduğunu da kaydeden Dengiz, "İngiltere Hollanda ve Almanya’da ciddi talepler var. Bodrum için direk seferler düzenleniyor" diye konuştu.

"SEKTÖR CAN ÇEKİŞİYOR"

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu da gelinen noktada turizmin yeni bir krizle baş başa olduğunu söyledi.

Turizm işletmelerinin yaşadığı sorunları yakından inceleyen Karcılıoğlu, "Hep söylüyorum turizm, matematiktir diye. Şimdi yukarıda anlatmaya çalıştığım matematiğe göre kalkıp bu tür patlayan çatlayan rezervasyonlardan bir başarı hikayesi çıkarmak, ağızlarından salyalar akarcasına demeçler vermek ancak bilgisiz ve gafillerin işidir. Sektör can çekişiyor. Büyük borç batağı içerisinde" dedi.

Otellerin geçen yıl fiyatlarına en az yüzde 100 ilave yapmaları durumunda başa baş noktayı yakalayabileceklerini kaydeden Karcılıoğlu şunları söyledi:

"Şimdi birçok tesis sıcak para imkanını kullanmak üzere maliyetlerinin altında satışlar yapabilir ve yapacaktır da. İşte esas felaket de burada kopacak. Son 40 yılda elde ettiğimiz kazanımlarımızın hemen hepsini kaybetmek durumundayız. Bu konuya el atması gereken Ankara, kafasını kuma gömmüş, bir anlamda da sadece bu mavi boncuk çığırtkanlarını dinlemekle yetiniyor."

SAVAŞ ETKİSİ

Suriye İç Savaşı sırasında Rusya'nın Su-24 tipi uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi ve iki askerinin öldürülmesi sonrası Ankara ve Moskova arasında yaşanan gerginlik, özellikle IŞİD'in Türkiye'de düzenlediği terör operasyonları ve koronavirüs salgını, turizm sektörünü son derece olumsuz etkilemişti.

Geçmişte yaşananları hatırlatan Karcılıoğlu, bugün itibariyle sektörün Rusya-Ukrayna savaşının etkilerini yaşamaya başladığını açıkladı. "Turist kavgayı, savaşı, terörü, kısacası belirsiz ortamları sevmez" diyen Karcılıoğlu, "İki önemli kaynak ülkemiz olan Rusya ve Ukrayna için büyük bir kayıp söz konusu. Zaten Rusya'nın Ukrayna’ya girdiği gün Ukrayna'dan tüm rezervasyonlar durmuştu. Olanlar da iptal edildi. Sonra da Rusya’da iptalleri gördük" dedi.

Karcılıoğlu, "Her gün her iki taraftan binlerce asker ve sivil ölüyor. Her iki tarafta da yas var. Ülkesi savaşta olan hangi insan eğlenmek için seyahat eder?" diye konuştu.

Duvar'daki haberde ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'yi 2021 yılında ziyaret eden yabancı turistlerin 4 milyon 700 bini Rusya'dan, 3 milyon 100 bini Almanya'dan, 2 milyonu Ukrayna'dan, 1 milyon 400 bini Bulgaristan'dan ve 1 milyon 100 bini İran'dan geldiği belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN