Kredi kartıyla ev geçindirenleri zor duruma düşürecek haber! Kartların limitleri düşürülecek mi? Uzman isim kara haberi duyurdu

Kredi kartıyla ev geçindirenleri zor duruma düşürecek haber! Kartların limitleri düşürülecek mi? Uzman isim kara haberi duyurdu

Hükümetin tüketim talebini kısıtlamak için kullanımını azaltmayı istediği kredi kartlarında limitlerin düşürülüp düşürülmeyeceği merak ediliyor. Milyonların kafasındaki soruya ise Prof. Dr. Abdulkadir Develi açıklık getirdi. Peki, kredi kartı limitleri düşecek mi? Kredi kartı kullanımına nasıl bir sınırlama getirilecek? İşte, merak edilen o soruların yanıtları...

Kredi kartları ile yılbaşında 346 milyar liralık alışveriş yapılırken, bu rakam Temmuz'da 497 milyar liraya çıktı. Orta Vadeli Program'da “Kredi kartı kullanımı parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketim talebini dengeleyecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecektir” ifadesi yer aldı. Peki, kredi kartlarının limiti düşürülecek mi? Merak edilen soruya beklenen yanıt Prof. Dr. Abdulkadir Develi'den geldi.

Prof. Dr. Abdulkadir Develi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"TL mevduat hesaplarının daha cazip hale getirilmesi faizin ne kadar yüksek olduğu ile ilişkilidir. Önümüzdeki süreç içerisinde mevduat hesapları ile politika faizinin uyumlu hale geleceği bir yola gidiyoruz. Reel getiri durumu söz konusu olacak.

Önümüzdeki yıla dair enflasyon beklentisi yüzde 33 civarında. Şu anda yüzde 30'dayız. Önümüzdeki yıl beklenenin altında bir durum söz konusu. Mevduat faizleri şu anda yüzde 40’ları geçti. Bu yılki enflasyonun altında ama önümüzdeki yılın beklenen enflasyonunun üzerinde. Ekonomi yönetimi bunu gerçekleştirmeye çalışıyor. Beklenen enflasyon ile mevduat faizi arasındaki makasın kapatılması ve mevduat faizi lehine bir durum olabilir. KKM’den çıkış bu noktada hızlanacaktır.

h-11-1.jpg

KREDİ FAİZLERİ ARTACAK MI?

Hepsinde bir artış durumu söz konusu olacaktır. Konutta ilk ev sahibi olanlara dair bir destekleme söz konusu olabilir. Yüzde 140’lık bir artış durumu söz konusu kredi kartı ve tüketici kredilerinde. Enflasyonla mücadelede ana konulardan bir tanesi kredi kartı ve tüketici kredisi hacminin artış ivmesinin azaltılması temel amaç.

Bankalar bu noktada daha fazla bürokratik işlemler uygulayacak, puanlamada daha hassas olacaklar. Faizlerin arttığından dolayı nakit kullanım avansından, tüketici kredisi olsun, araç kredisi olsun maliyet artışından dolayı talep azalacaktır. Enflasyonda düşüş desteklenmek istenecektir. Araç fiyatları, konuttaki artış engellenmeye çalışacaktır.

h-11-2.jpg

İkinci, üçüncü konut alımında yüzde 75’e kadar kredi azaltıldı. Bu ne anlama geliyor? Yatırım amaçlı konut talebini düşürme. Temel konu bu. Burada faizler yüksek olacak, hem de kullanılan kredi oranı konut fiyatına göre çok daha düşük kalacak. Konut fiyatları artışında bir yavaşlama bekleniyor. Burada maksat ekonominin soğutulması. Talebin mümkün olduğu kadar da azaltılması olarak söyleyebiliriz.

KREDİ KATI LİMİTLERİ DÜŞÜRÜLECEK Mİ?

Limit düşürülmesinden ziyade ilave limit aşımına sınırlama getirileceğini düşünüyorum. Enflasyonist süreçte limitlerin korunması bile reel olarak daralma anlamına gelir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN