Memur zammı bugün belli oluyor: Kurul kararına itiraz edilemeyecek

Memur zammı bugün belli oluyor: Kurul kararına itiraz edilemeyecek

Milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği iki yıllık zammın ne kadar olacağı belli oluyor. Tarafların uzlaşamaması nedeniyle devreye giren Kamu Hakem Kurulu, belirledikleri zam oranını bugün açıklayacak. Kurulun kararı kesin olurken, herhangi bir itiraz yolu da olmayacak.

Yaklaşık 6.5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren kamu toplu sözleşme süreci, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun vereceği kararla sona eriyor. Zam oranını görüşmek için 4 kez toplanan kurulun kararını bugün açıklaması bekleniyor.

Kamu görevlilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet ve sendikalar zam oranında uzlaşamadığı için 2024 ve 2025 yıllarında ne kadar zam yapılacağına Kamu Görevlileri Hakem Kurulu karar verecek. Kurulun kararı nihai olurken, herhangi bir itiraz yolu bulunmuyor.

İKİ TEKLİF DE REDDEDİLDİ

Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos'ta verdiği ilk teklifinde 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025 için ise 6+5 zam teklif etmiş, 17 Ağustos'ta ise teklifini 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'te 6+5 şeklinde revize etmişti. Teklif konfederasyonlarca reddedildi.

Memur-Sen ise 2024 için her bir çeyrekte sırasıyla yüzde 35+10+15+10 zam yapılmasını talep etti. 2025 talebi ise yüzde 25+15 oldu. Her iki yıl için de sendikanın talebi, hükümetin teklifinin yaklaşık üç katına denk geliyor.

KURUL DAHA ÖNCE HÜKÜMETİN TEKLİFİNİ KABUL ETTİ

BBC Türkçe'den Onur Erem'in haberine göre, 2012’den bu yana sendikalarla hükümet arasındaki görüşmelerden ikisi Hakem Kurulu'nda sonuçlandı.

Kurul iki seferde de hükümetin zam teklifini neredeyse hiçbir değişiklik yapmadan kabul etti.

2012 yılında hükümetin yüzde 3.5+4’lük teklifinin kabul edilmemesi üzerine gidilen kurul, yüzde 4+4 zamma karar verdi.

2013 için ise hükümetin yüzde 3+3 teklifi kurulda kabul gördü.

Hakem Kurulu'na gidilen ikinci dönem olan 2020-21’de de hükümetin yüzde 4+4 ve 3+3 teklifleri aynen kabul edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN